Magyarországon is betilthatják a műanyag zacskók forgalmazását

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 16.

Lokál

Komoly szigorítás van kilátásban, a tervek szerint 2021-re nem lesz opció a műanyag szatyor választása.

Jelentős szigorítást tervez 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium a műanyag zacskók és egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében. Szeptember végén kerülhet nyilvánosságra az a jogszabálytervezet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várja a minisztérium.

Az ITM terve szerint a műanyag zacskók felhasználását a környezetvédelmi termékdíj-szabályozás keretében akarja korlátozni.

A nagyon könnyű műanyag zacskók és a könnyű műanyag zacskók termékdíja a törvény tervezett módosításával várhatóan emelkedni fog. Ezek a gyakorlatban jellemzően a boltokban található „letéphető zacskók” és „csíkos szatyrok”. De nőni fog az egyszer használatos műanyag poharak, edények, evőeszközök (vagy a szívószálak) termékdíja is.

A szaktárca hosszú távon a műanyag zacskók forgalmazásának a teljes tiltását is tervezi. Erre a minisztérium tervei szerint 2021. január 1-jétől már sor is kerülhet.

De a környezetünkre különösen nagy veszélyt jelentő, oxidatív úton aprózódó műanyag zacskók forgalmazását a szaktárca várhatóan már 2019. július 1-jétől betiltja. Az ilyen zacskók gyártásánál ugyanis olyan adalék anyagokat használnak, ami miatt a műanyag idővel kis részecskékre hullik szét, de biológiailag nem bomlik le. Az aprózódás ily módon az összegyűjtést is ellehetetleníti, viszont megnő a műanyag táplálékláncba történő bekerülésének kockázata.

A tervek szerint a műanyag zacskókra darabszámon alapuló termékdíjat kell majd fizetni a teljes tiltásig, így ösztönzik majd a kereskedőket arra, hogy a műanyag zacskókat más termékekkel helyettesítsék. Az intézkedés hatásának célja az is, hogy a vásárlók is a hulladékszegényebb csomagolási, tárolási megoldásokat részesítsék előnyben.

A tervezett intézkedésekkel Magyarország az Európai Unió több tagállamához hasonlóan, az egyes műanyag termékek korlátozásáról szóló uniós irányelvjavaslatban foglaltak megvalósítására törekszik.

Figyelmébe ajánljuk