Megválna a főváros a Bálnától

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. szeptember 27.

Lokál

Pályázatot írnak ki az értékesítésre, várják a piaci jelentkezőket. Az ellenzék tiltakozik.

A Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás útján történő értékesítéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán, tudósít az MTI. A testület 20 igen szavazattal, 9 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett határozatot hozott arról, hogy

nyílt pályázati eljárás lefolytatása útján értékesíteni kívánja a 12 ezer 975 négyzetméter alapterületű ingatlant.

Az ingatlan legalacsonyabb vételára – az adásvételi szerződés tervezete szerint – nettó 11 milliárd forint. Tarlós István főpolgármester ezzel kapcsolatban hangsúlyozta:

nem arról született döntés, hogy a főváros eladta a Bálnát,

hanem kiírnak egy pályázatot, amelynek eredménye a közgyűlés elé kerül, és arról dönt majd a testület.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

 

Az előterjesztést Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes jegyezte: eszerint „a leghatékonyabb üzemeltetési modell alkalmazása mellett sem biztosítható a komplexum önkormányzati keretek közötti nyereséges üzemeltetése”, és mivel van piaci érdeklődés az épületre, ez kiváló alkalom arra, hogy a főváros értékesítse az ingatlant.

Olyan befektetőt keresnek, aki „az esetleges szinergiák felhasználásával hosszú távon is biztosítani képes a főváros számára emblematikus épület állagának fenntartását, az abban nyújtott közösségi szolgáltatások elérhetőségét, végső soron a Bálna-beruházás eredeti céljainak megvalósítását, miközben a befolyó vételár kellő fedezetet nyújt a Bálna-projekt eddigi ráfordításaira”.

Az ellenzék részéről tiltakozás fogadta a tervet: Horváth Csaba (MSZP) bűncselekménynek nevezte a Bálna tervezett eladását, és hűtlen kezeléssel gyanúsította Tarlós Istvánt.

„A városvezetés el akarja adni a Bálnát 11 milliárd forintért, hogy metróalkatrész legyen belőle”

– mondta. A jobbikos Tokody Marcell sem támogatja a Bálna eladását, Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint pedig a városvezetés alkalmatlan a feladatának ellátására, ugyanis hét éve képtelenek a Bálnát működtetni.

Bagdy Gábor az elhangzottakra reagálva azt mondta: „A 2010 előtti városvezetés rossz konstrukcióban szerződött, és a mostani városvezetés félkész épületet örökölt.”

A Bálnáról írott cikkünket itt olvashatják.

Repül a bálna

Kiábrándító véget ért Budapest nagy találkozása az oly régóta áhított sztárépítészettel. Egy év háborúzás után a fővárosra maradt a megannyi perrel terhelt üres kultúrpláza, amely ráadásul az eredeti tervhez képest elrontott másolatnak tűnik. Hogyan jutottunk idáig?

Figyelmébe ajánljuk