Négy lábon a plázában

  • Iványi Zsófia
  • 2015. október 7.

Lokál

Szeptember 23-án megnyitotta kapuit az állatok előtt az Allee: jól szocializált kutyát pórázon, más házi kedvencet szállítódobozban lehet shoppingolni vinni. Kipróbáltuk, milyen.

A kutyák minden kedvességük és lojalitásuk ellenére meglehetősen egocentrikus állatok: az összes olyan tevékenység, ami kívül esik az evés, a séta, a játék és a simogatás szűk körén, teljesen érdektelen a számukra. Bár természetesnek veszik, hogy étellel, fekhellyel és szórakoztató tárgyak tömkelegével látjuk el őket, azt is elvárják, hogy soha ne induljunk el otthonról nélkülük – a netes vásárlást szinte biztos, hogy egy kutya találta fel. De ezennel vége a finnyás távolságtartásnak a shoppingolástól, az ebeknek is el kell jönniük a bevásárlókörútra!

false

 

Fotó: A szerző felvétele

A nagy tömeget kerülendő hétköznap délelőtt látogatunk el az Allee-ba, és hogy a velünk lévő két kutya kicsit oldódjon, valamint mi is kiheverjük a másfél órás sétát, melynek – meg nem valósult – célja az volt, hogy az állatok kifáradjanak, beülünk egy kávézóba. Páran megrémülnek a folyamatosan csóváló, a kekszek iránt heves érdeklődést mutató ebektől, de a vendégek többsége barátságos, a pincér azt is elmagyarázza, hol találjuk a kutyaitatót.

A házirend értelmében az Allee közösségi tereibe és az állatbarát matricával megjelölt üzleteibe lehet kutyával bemenni – a 140 boltból jelenleg 50 fogadja szívesen a négylábúakat, de több vendéglátóipari egységbe is beengedik őket. Egyébként bedobozolva hozhattunk volna nyulat, vadászgörényt vagy macskát is.Kérdés persze, hogy milyen indíttatásból cipelné magával valaki a nyulát a bevásárláshoz, mint az is, hogy a nyuszi mennyire élvezné a ruha- és cipőboltok hangulatát, de azért jó tudni, hogy erre is van lehetőség.

Elég hamar világossá válik, hogy kutyával nem egyszerű dolog shoppingolni: egyik kezemben a póráz, a másikban egy pulóver, de hamar vissza is akasztom a helyére, mert a kutyám húz, nyüszög, rám ugrál, egyszóval a maga kifinomult módján jelzi, hogy unatkozik. A következő boltban kitartóbb vagyok, és örömmel konstatálom, hogy a próbafülkébe is be lehet vinni az ebet. Elférni mondjuk nem férünk el, sansztalan, hogy bármit is felpróbáljak, de legalább nem vonít az állat az ajtó előtt – a kutyák egyik legnagyobb félelme az, hogy ha a gazdájuk bemegy valahova, akkor soha, de soha többé nem jön ki onnan.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

A legtöbb állatbarát üzletbe simán beengednek minket. Van köztük cipő-, fehérnemű- és elektronikai bolt is, de a H&M-nél megállít a biztonsági őr azzal, hogy szájkosár nélkül nem mehetünk be. Miután ilyen kitételről nem olvastunk a házirendben, próbáljuk megtudni, hogy ezt ő döntötte-e el, vagy a bolt vezetősége. Nem kapunk érdemi választ, inkább emelt hangon azt magyarázza, hogy a buszra sem lehet kutyával csak úgy felszállni, majd kérésünkre, hogy hívjon ide egy menedzsert, eltűnik, és többé nem jön vissza. Később az üzlet egy másik bejáratánál megkérdezünk egy másik őrt, aki szerint nyugodtan bemehetünk szájkosár nélkül.

Hasonló gyerekbetegségekkel lehet még találkozni a bevásárlóközpontban, például az információs pultnál nem tudják megmondani, hogy mely üzletekbe szabad négylábúval belépni, a mozgólépcsőknél pedig nagyon hiányzik egy figyelmeztető tábla, miszerint annak használata fokozottan veszélyes a kutyákra nézve.

Mindezzel együtt az Allee kezdeményezése dicséretre méltó, főleg, hogy nem ez az első állatbarát megnyilvánulása: a fővárosi állategészségügyi szolgálattal és a Noé Állatotthonnal közösen nemrég elindították a Rád Várok – Nagy Örökbefogadás az Allee-ban elnevezésű együttműködést, valamint a plázában érintőképernyő segítségével a Vigyél Haza Alapítvány kutyás adatbázisában böngészhetnek az érdeklődők. Emellett a bevásárlóközpont lehetőséget ad több segítőkutyás szervezetnek, hogy a területén gyakorolja a kiképzést.

A kutyás vásárlás bevezetését egyrészt az motiválta, hogy kiteljesedjen a vásárlói élmény – tudtuk meg Egyed Krisztinától, a bevásárlóközpont marketingvezetőjétől –, másrészt, hogy ráirányítsák a figyelmet a felelős állattartásra és az állatvédelem fontosságára. Elmondása szerint eddig csak pozitív visszajelzések érkeztek mind az üzletek, mind a vásárlók részéről. A mi kutyáinkat biztos nem kérdezték, akik mérhetetlenül boldogok voltak, amikor végre eljöttünk az Allee-ból, de a náluk civilizáltabb, a fogyasztói társadalomba jobban betagozódott ebek (no meg a nyulak) bizonyára örülnek, ha elkísérhetik a gazdit egy jó kis bevásárlókörútra.

Figyelmébe ajánljuk