Performansz

Nylon Group - Start

  • Ady Mária
  • 2014. január 19.

Lokál

A zene basszusára reszkető, áttetsző, felfújt burokból, a susogó, zörgő, fojtogató zacskóbábjából kibontakozó Eke Angéla nejlonvariációival az esztétika tárgyává emeli a banálisat. A levegő lassú kiáramlásával fokozatosan leeresztő műanyag az ember nagyságú kocka szoborból habos szoknyává, fürdővé, köpönyeggé, tömör testté lényegül.

A meglelt, egy-egy pillanatra kitartott alakzatok önmagukért, a fizika törvényei szerint átalakuló anyag kreatív megformálásáért izgalmasak, a képek felfűzéséhez választott klisészerű, születéstől szülésig ívelő női sors vezérfonala ehhez képest fölösleges lehorgonyzás. A Trafó klubpincéjében debütáló Nylon Group különböző területekről érkező alkotói Eke Angéla szólója köré komponálják a lazán kapcsolódó etűdöket, eseményeket, effekteket. A keverőpultról vezérelt zene lüktetése élővé teszi a rezgésérzékeny szatyorkreációt, majd kirajzolja az összegyűrődő nejlon elnehezülését, a villódzó, színes fényeknek azonban - a ruhakompozíciónak kijáró "vakuvillanások" kivételével - nem sikerül szervesülniük. Márkus Sándor képében testet ölt a mindaddig hiányként létező, bábként animált férfi, a nejlon pedig háttérré, átsejlő drapériává, árnyjátékfelületté, vízhatlan zuhanyfüggönnyé avanzsál. Ömlik is rá a festék, miközben Eke Angéla épp olyan nehézkesen szabadul meg fűzőjétől, két réteg testszínű ruhájától és melltartójától, amilyen könnyed finomsággal uralta a kontrollálhatatlannak tetsző műanyagot. Innen kezd a dolog a bőrre mázolt melltartóval, a festékszóró sugarában forgó színésznővel és a ragasztószalaggal betapasztott szájjal, valamint a közönség részére felszolgált bizarr vacsorával paródiába hajlani. Az opcionálisan a Dub Phase Sound System partijával folytatódó este innovációja mégsem annyira a hajdani avantgárd szeánszok kiforgatásában, mint inkább az újszerű buli-színház árukapcsolásban rejlik.

Kontra Klub, december 14.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.