Séta

Ottlik Géza gyerekkora

Lokál

Az idén 101 éves Ottlik múltját, ifjúkora helyszíneit térképezte fel egy csapat kíváncsi fan, akik a szépirodalom mellett a városszociológia iránt is mutattak némi érdeklődést. A szentimrevárosi barangolás a szerző kamasz éveinek helyszíneit érintette: a feneketlen-tavi kezdőponttól a Gellért fürdőig vezettek az idézetek és a korabeli fotók.

A Hajnali háztetők, a Buda vagy épp az Iskola a határon sorai atmoszférát teremtettek, miközben egyebek mellett az is kiderült, mi köze van Ottliknak a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumhoz, amelynek falai között - az orvosi szoba előtt, a kápolnában vagy a sportpályákon - szinte megelevenedtek Bébé, Medve vagy Szeredy mondatai. Az író egykori iskolája, majd lakóhelye - a Fehérvári út 15/B - mellett eszméltünk csak rá, hogy például Ottlik jó ideig egyik irodalmi példaképe, Kosztolányi mellett, tőle tényleg egy kőhajításnyi távolságra lakott - és hogy ezek a házak ma véletlenül (bár, ki tudja!) fordítva vannak jelölve. De az írót gyerekkorában körülvevő társadalmi közegről, az úri középosztály mindennapjairól is részletekbe menően hallhattunk: hogyan lehetett dajkája a másfél évesen félárván maradt Ottliknak, miközben a család nehezen élt, vagy miért kellett a magánelemiből az egy háznyira lévő községi iskolára váltania. Nem, nem a távolság miatt.

A nemrég alakult Hosszúlépés tematikus városi túrákat szervező csapata - Merker Dávid szociológus vezetésével - kicsit több mint két óra alatt, ezen a hangsúlyozottan nem irodalmi, sokkal inkább kultúrtörténeti bandukoláson sokak fejében formálta kerekké az Ottlikkal kapcsolatos tudásanyagot és olvasmányélményeket. Az író utáni "nyomozás" egyfajta mentális térkép rajzolásába torkollott: ahogy lépésről lépésre, újabb és újabb helyek felfedezésével vándoroltunk az időben, úgy gazdagodott a kognitív kartográfiánk. És most komolyan: ki ne akarna Ottlikkal járni?

Buda, május 17., 2000/2500 Ft

Figyelmébe ajánljuk