ÓVÁS Egyesület: megengedhetetlen a bontási hullám a zsidó negyedben

  • narancs.hu
  • 2021. január 13.

Lokál

A volt Wichmann-kocsma és a Király utcai épületek bontása, illetve a játszótér beépítése ellen tiltakoznak.

Petíciót tett közzé az ÓVÁS Egyesület a világörökségi terület védőzónájába tartozó történelmi zsidó negyed épületeinek újabb bontási hulláma ellen.

Közelebbről a Kazinczy utca 55. (volt Wichmann kocsma) bontása, a Király utca 25., 27., 29. szám alatti műemléképületek bontási szándéka, illetve a Király utca és a Holló utca sarkán található park és játszótér beépítése ellen tiltakoznak.

A nemzetközi és magyar törvények által védett területen az épületek bontása megengedhetetlen, és mint az ÓVÁS megjegyzi, az UNESCO hasonló beruházások miatt mát többször figyelmeztette Magyarországot.

"A Wichmann-kocsma épülete a régi pesti zsidónegyed korai beépítési léptéket tükrözi, emellett felöleli a negyed közel kétszáz éves történetét. Európában elsőként itt készítette 1836-ban Schneider József a tükörképes ún. magyar kártyát, itt működött később a Magyar Teozófiai Társaság, melynek szimbóluma a kapu kovácsoltvas rácsán ma is látható. A házat végül Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnok vette meg, aki 1987-től itt működtette Szent Jupát néven a negyed első alternatív kocsmáját, amely az évtizedek során a negyed kultikus vendéglátóhelyévé vált" - írják.

"A Király utca térfalát alkotó három egymás mellett álló műemlék épület (25., 27., 29.) külső és belső építészeti és városképi értékeit nem kell bizonygatni. A negyed legrégebbi lakóházaihoz fűződő történetek felsorolhatatlanok. A Király utca és Holló utca sarkán kialakított kis park, játszótér pedig az itt lakók, felnőttek és gyerekek számára létfontosságú."

Az ÓVÁS Egyesület petícióját a világörökséggel 2021. január elseje óta foglalkozó Miniszterelnökségnek, a 2020 óta a budapesti kerületek helyett a bontási és építési engedélyeket kiadó Budapest Főváros Kormányhivatala Építési és Örökségvédelmi Főosztályának, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának címezte. 

Figyelmébe ajánljuk