Tízmilliárdból épülnek újjá Magyarország kisvasutai

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. február 6.

Lokál

A hármas metrónál kevésbé volt nagy az igyekezet.

Tízmilliárd forintot fordít a költségvetésből a kormány kisvasutak felújítására 2018 és 2020 között – jelentette be Révész Máriusz kedden Miskolcon, a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút (LÁÉV) lillafüredi állomásán tartott sajtótájékoztatóján. Magyarországon jelenleg 21 kisvasút működik, amiken a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos szerint egyre többen utaznak, 2016-ban már csaknem másfél millióan. (Ebben bizonyára benne vannak a felcsúti kisvasút kiemelkedő adatai is, amiről bővebben az Átlátszón olvashatnak.)

Révész Máriusz arról is beszámolt, hogy a kisvasutak fenntartása sokba kerül, a felújításuk költséges, az elmúlt évtizedekben minderre alig jutott pénz, a pályák és a járművek elhasználódtak, amortizálódtak, lassan balesetveszélyessé válnak. Ezért a kormány úgy döntött, elindít egy kisvasútfejlesztési programot: a legtöbb karbantartási, felújítási munkát a saját vasútvonalaikon az erdészetek végzik majd el, összességében 6 milliárd forint jut az erdészeti, 1,4 milliárd a MÁV-hoz tartozó és 2,5 milliárd forint a más fenntartók által üzemeltetett kisvasutak felújítására, új járművek prototípusainak kifejlesztésére.

Mert ahogy a kormánybiztos fogalmazott: „Ha nem szánunk pénzt a kisvasutak felújítására, akkor néhány éven belül a növekvő balesetveszély miatt be kell zárni több vonalat.”

Figyelmébe ajánljuk