Újabb fakivágástól tartanak a XVI. kerületben

Lokál

A Rózsa utca egyik oldalán megszűnik a zöldsáv csatornázás miatt. 

Szinte még ki sem vágták a mátyásföldi repülőtér közelében található Légcsavar utcában lévő fákat, máris arról értesült a Narancs.hu, hogy egy másik, szintén XVI. kerületi utcában is faritkítást végezhet az önkormányzat. Legalábbis több ott lakó ettől tart.

A kerület oldalára pár hete került fel egy pályázat a lakóövezetben található Rózsa utca burkolatfelújítására vonatkozóan, amit a ROK-LA Építőipari és Szolgáltató Kft. nyert meg a nettó 457 millió forintos árajánlatával – a tendert a Swietelsky és a Penta elől húzta be. A társaság a Közbeszerzési Hatóság adatai szerint 2005 óta számos alkalommal dolgozott a kerületben; a Rózsai utcai munka aszfaltburkolat-felújítást, csapadékcsatorna- és szennyvízbekötővezeték- építést, víz- és gázvezeték-kiváltást is tartalmaz. 

Birtokunkba jutott egy júliusban készült kiviteli terv, ami a Rózsa utca Rákosi út és Budapesti út közötti szakaszán megvalósuló felújításra vonatkozik. Az útpálya kiépítési hossza 289 méter hosszú; az utca két oldalán lévő járda szélessége 1-1,3 méteres, melyek mellett 1-1,4 méter széles zöldfelület található egészen a szegélyig, ezek adnak helyt a „többnyire 30-60 cm törzsátmérőjű fáknak”, áll a dokumentumban. 

 
A Rózsa utca érintett útszakasza
Fotó: Google Maps

A tervek szerint a „Rózsa utcában a rossz állapotú útburkolat és kétoldali gyalogjárda teljes szélességében felbontásra kerül, és helyette új pályaszerkezet épül”, továbbá a Pirosrózsa utca és a Rákosi úton már meglévő csatorna között „a szakági terv alapján zárt csapadékvíz csatorna épül”. 

A kiviteli tervben az áll, hogy az új csatorna nyomvonala az útpálya alatt, a jobboldali szegély mellett húzódik.

„Emiatt a jobboldali zöldsáv megszűnik,

a tervezett útpálya közvetlen 1,50 m széles gyalogjárda mellé kerül. A kétoldali kiemelt szegély között megépülő felújított útpálya továbbra is 6,00 m széles marad. A baloldali járda tervezett szélessége 1,30 m, így az út baloldalán 2,00-2,20 m zöld sáv alakul ki, mely alkalmas a meglévő fák megtartására, illetve új fák telepítésére”, olvasható a kiviteli tervben. Ebből arra lehet következtetni, hogy a munkálatok miatt az utca egyik oldalán kivághatják a fákat, a másik oldalra pedig ültetni fognak majd, viszont a dokumentumnak nincs növénytelepítési vagy favédelmi fejezete, amiből ez részletesen kiderülne. 

Egyik olvasónk küldött egy autóból készült felvételt, amin látszik, hogy jelenleg hogy néz ki a Rózsa utca. A kiviteli terv szerint a tervezési szakasz a Rákosi úti csomópontnál kezdődik és a Budapesti úti ötágú csomópontban ér véget, ami azt jelenti, hogy – amennyiben lesz – a fakivágás a nyugati oldalon lévő, köztük nagy, terebélyes 30-60 centiméter törzsátmérőjű fákat is érinthet. (A nyugati oldal a felvételen baloldalt látható.) A környéket jól ismerő helyi forrásaink attól tartanak, a beruházás miatt nem maradnak érintetlenül a Rózsa utca szóban forgó szakaszának fái.

Cikkünk megjelenése előtt napokkal megkerestük a kerület fideszes alpolgármesterét, Szász Józsefet, aki a Légcsavar utcai fakivágással kapcsolatban készségesen nyilatkozott a Narancs.hu-nak, azonban most nem kaptunk tőle választ a Rózsa utcában tervezett munkálatokkal, így az esetleges faritkítással kapcsolatban sem.

Frissítés: Lesz fakivágás

Cikkünket megosztották a XVI. kerületi fórum nevű Facebook-csoportban, ami a helyi lakosok számára van fenntartva. Az egyik tag megosztott egy tervismertetést a bejegyzés kommentszekciójában a Rózsa utcai felújítással kapcsolatban, amit vélhetően a környékbelieknek küldött el az önkormányzat a munkálatok megkezdését megelőzően. 

Ebben az olvasható, hogy „sajnos elkerülehetetlen következménye az építkezésnek, az utca páros oldalán lévő fasor kívágásra kerül. Ezügyben minden elképzelhető műszaki megoldást megvizsgáltunk, de a rendelkezésre álló hely korlátai miatt kénytelenek voltunk elfogadni, nincs más megoldás. A nekünk is fájó döntés következtében, igyekszünk mindent megtenni, hogy csökkentsük annak hátrányos hatását fapótlással, a terület rendezésével”. 

(Címlapképünkön a rákosszentmihályi Rózsa utca részlete. Fotó: olvasónk)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk