Győzzön meg egy fideszest!
rage-1574667_1920.jpg

Győzzön meg egy fideszest!

Vagy szocit, vagy elempést. Itt egy app hazaárulózás és nácizás helyett.

Szoktak szórakozásból vitatkozni? Nem minden téma alkalmas rá, és nem minden vitapartner van benne, de érdekes játék. Egy jó vita ráadásul segít a saját álláspontunk tisztázásában, megvizsgálhatjuk más szögekből, más fényekben a saját érveinket, véleményünket, általános igazságnak tekintett hiteinket. Nem véletlen, hogy egyetemi disputaként még sportot is csináltak a vitázásból.

Általában véve jó azokat a helyeket megtalálni az interneten, amelyek elég zártak, elég biztonságosak ahhoz, hogy ott vitázni lehessen. A Facebook többnyire bizonyította, hogy nem egy ilyen felület. Legalábbis addig biztosan, amíg a többnyire minden ismerősünk és minden ismerősünk ismerősei által látott hírfolyamból, személyes falakról be nem menekülünk zárt csoportokba. A vita egyik halála, ha előadássá válik. Ha nem a partnerünket akarjuk meggyőzni vagy legalább kibillenteni biztos hitéből, hanem a közönségnek játszunk. Követtem már el ilyet, tudom, hogy bűn.

false

A mára nagyrészt kihalt fórumok, a szintén elgazosodó blogok nem voltak teljesen rosszak a viták fenntartásában. Általában véve minden olyan platform, ami nem a legkisebb energiakifejtést igénylő interakció felé tereli a felhasználóit – lásd még lájkolás – jobb, mint az energiaspórolásra épülő platformok. Mert vitatkozni energia. Kerek mondatokat kell írni, koherens szöveget kell alkotni még akkor is, ha arról próbáljuk meggyőzni a másikat, hogy Orbán Viktor gyíkember, vagy Soros György a szürke ufók helytartója.

Onnan jutott mindez eszembe, azért technológia, mert egyrészt vasárnap választás van, és a mostani előtt különösen sok változó színvonalú vitát lehet megfigyelni az ellenzéki pártok között. Még úgy is, hogy ezek nagy része mintha a nézőhöz szólna, mintha előadás lenne. Másrészt pedig egy barátom átküldte a netes vitatkozás Tinderjét, a Vitapp nevű oldalt. Az oldalra érkezve kiválaszthatunk egy pártot, amellyel szimpatizálunk, eldönthetjük, hogy névvel vagy anonim módon akarunk vitázni, majd a Vitapp összesorsol egy olyan felhasználóval, akivel vélhetően nem értünk egyet. Az app holland és német mintára készült az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen, az ötletről lehet tudni, hogy máshol már működik.

Vitatkozz velem, beszélgetnünk kell!

Vitatkozz velem! Egy platform a politikai párbeszédre, amely olyan embereket hoz össze, akik politikai témákban külön állásponton vannak.

Innentől kezdve minden rajtunk múlik. Meg tudunk vajon győzni egy fideszest? Ha másról nem, legalább arról, hogy mi is emberek vagyunk? Képesek vagyunk egy DK-szavazónak elmondani, miért nem szimpatizálunk Gyurcsány Ferenccel? Vagy legalább végre jól beolvashatunk egy momentumosnak? Elvben miénk a teljes játéktér, a beszélgetésből az lesz, amit a két résztvevő kihoz belőle.

Azért csak elvben, mert a Vitapp most még alig működik. Kevés a felhasználó, ezért sokat kell várni arra, hogy valakivel összesorsoljon a gép. Emellett pedig sokan csak próbálkozgatnak a rendszerrel, ezért kevés a hosszan kibomló eszmecsere. Viszont már az ígéret miatt is megéri foglalkozni vele. Vitatkozni jó, egyetértési pontokat találni jó, a társadalom pedig általában véve jobban jár, ha elkezdjük embernek tartani egymást.

Szóval a heti témánk egyáltalán nem másvalaki problémája. Ez a mi problémánk. Maga, kedves olvasó, vitatkozott mostanában? Ugye, milyen jó?

Másvalaki Problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki Problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.