Kartonból is lehet videójátékot csinálni
labo_robot.jpg

Kartonból is lehet videójátékot csinálni

Hat-hét éve egy papírról szóló ismeretterjesztő előadás után megkérdeztem az előadót, hogy de mégis mi a papír jövője? Hol lesz itt áttörés? Van-e trend?

Jövőjósolgatós rendezvény volt, ráadásul az egyik szervezője voltam, úgy éreztem, ennyi piszkálódás belefér. Azt a nagyon komoly választ kaptam, hogy a kartonpapírban vannak még kihasználatlan lehetőségek, figyeljek csak oda.

Természetesen igaza volt. Ahogy elkezdtem a kartonra figyelni, úgy tűnt fel, hogy mennyi mindenre használják. Kartonból volt az összehajtogatós puff a konferencián, az újságokat kínáló polc egy menő iroda fotóin. Amikor az ülő asztalt álló asztallá alakító – azóta sajnos megszűnt – hordozható Oristand nevű eszköz körbejárta az internetet másfél éve, már meg sem lepett, hogy kartonból van. Mi másból lenne?

false

 

Fotó: Matt Biddulph

Most éppen az a Nintendo látta meg a lehetőséget az anyagban, amely a nagy konzolok háborújából rendre kimarad, és valami elsőre nevetségesnek tűnő ötlettel és határtalan szerencsével él túl. Már a hadonászós kontrolleres Wii vagy a szemüveg nélkül is 3D-s effektet adó 3DS sem azért lett sikeres, mert hardverben megelőzték volna a versenytársaikat. (A Wii-ről ezt a cikket kötelező elolvasni.) Pont fordítva. Amíg a Microsoft és a Sony versenyautókat épített, addig a Nintendo virágmintásra pingált egy Ladát, amiből a színpadon kiszállt húsz bohóc.

A cég aktuális húszbohócos ötletét Labo-nak hívják. Úgy kell elképzelni, mint a Switch nevű két kontrollerdarabból és egy tablet méretű hordozható konzolhoz legyártható mindenféle kartonkiegészítőket. De nem ám egyszerű tartókról vagy állványokról van szó. Kartonzongora, kartonkormány motorhoz, pecabot horgászos játékhoz, vagy kezek és lábak egy robot irányításához. A jószágokat a Switch okossá teszi, a kartonrészek pedig viszonylag olcsóvá és interaktívvá.

A szépséghibát a viszonylag szó jelzi. Ahhoz, hogy az egyes Labo-készletek életre keljenek, szükség van a hozzájuk tartozó szoftverre. A szoftverrel egy csomagban kapják meg a vásárlók a kivágott, összehajtogatandó papírhardvert is. A két bejelentett Labo-csomag közül az olcsóbb 70, a drágább 80 dollárba kerül. Ez még akkor is drágának tűnik, ha a hetvendolláros dobozból öt különböző játékot is lehet építeni.

false

 

Fotó: Nintendo

Nehéz elképzelni, hogy a Labo ne legyen siker. Túl jópofa, ügyesen, pimaszul nintendós húzás ahhoz, hogy elbukjon. Igazi sikerré viszont az teheti, ha valahogyan kinyitják az alkotó kedvű játékosok előtt. Ha előbb-utóbb mi is tervezhetünk kartonvackokat és egyszerű játékokat.

Másvalaki problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

 

 

Figyelmébe ajánljuk