A háromévesek kezébe rakétavetőt adna, a művésztől pedig fanszőrzetet kér Sacha Baron Cohen

  • Gera Márton
  • 2018. július 21.

Mikrofilm

Borat megformálója visszatért, hogy ismét zavarba hozzon mindenkit. Még mindig nehezen emészthető a komikus, de már közel sem olyan vicces, mint egykoron.

Van, ami egyáltalán nem változott az évek során: ha Sacha Baron Cohen valami újdonsággal áll elő, biztosan kitör a botrány. Ezt valószínűleg a Cambridge-ben tanult komikus élvezi a legjobban, mert amikor például a Borat-film kapcsán arról cikkeztek, hogy átverte a kazahként bemutatott román családokat, nyilván egyre többen kezdtek érdeklődni a munkája iránt. Amikor pedig a legújabb sorozatának premierje előtt megszólaltatott politikusok közül többen is perrel fenyegetőztek, az erről szóló újságcikkek szépen, mindenféle fizetett reklám nélkül vitték a hírét a szériának.

Cohen egyébként azt a gyakorlatot követi, hogy csak néhány évente jön elő új filmmel vagy sorozattal, legutóbb például az inkább kínos, mint vicces Agyas és agyatlan volt az, amivel borzolni igyekezett a kedélyeket, de mondjuk az elefánt vaginájában készült jelenet alighanem a komikuson edződött rajongóknak is sok volt. Aki tehát az erősen hollywoodi jegyeket mutató akcióvígjáték után arra gondolt, hogy Cohenből végleg kiveszett az a svung, ami a zseniális epizódokat felvonultató Da Ali G Show-ban még megvolt, joggal aggódott. Két év után azonban visszatért, és szerencsére nem a vászonra, hanem a tévébe, ahová több mint 15 éve a legerősebb szkeccseit gyártotta.

Who is America? – Új sorozat Sacha Baron Cohentől az HBO GO-n!

Próbáld ki egy hónapig ingyen az HBO GO-t hűségidő és kötöttségek nélkül és élvezd a legjobb sorozatokat és filmeket online. http://hbogo.hu Csatlakozz az HBO közösségéhez! Facebook: https://www.facebook.com/HBOMagyarorszag Twitter: https://twitter.com/HBOHU Instagram: https://instagram.com/hbohungary/ Aranyélet: https://www.facebook.com/aranyelet.hbo

Némileg persze túlzásnak tűnik, amikor Cohen új sorozata azt ígéri, hogy megmutatja, mi is Amerika, és hogy kik az amerikaiak, de ha valakitől, akkor Cohentől egyáltalán nem meglepő a túlzás. Mert az első rész alapján a Who Is America? éppen a túlzásokról szól: Cohen négy karaktert kreált magának, és a segítségükkel akar provokálni, röhejessé tenni, vagy szimplán csak szórakoztatni, leginkább úgy, hogy álinterjúkat készít civilekkel vagy közszereplőkkel. Ha csak a külcsínt nézzük, ezek a figurák közel sem olyan viccesek, mint Borat vagy Brüno, és szinte rögtön látszik, hogy immár tonnányi sminket kell kenni Cohen arcára, nehogy véletlenül felismerjék.

De a Cohen-jelenetek a legkevésbé sem az öltözékről vagy a maszkokról szólnak, ezeknél sokkal fontosabb, hogy milyen kérdésekkel igyekszik kellemetlen helyzetbe hozni az interjúalanyokat az álriporter. Ebből a szempontból elég felemásan teljesít a Who Is America?, merthogy a nyitóepizódban felvonultatott négy jelenetből mindössze kettő az, amelyiken úgy igazán, hangosan és őszintén lehet kacagni. Mert hiába kreál magának egy fiktív alt-right bloggert Cohen, ha Billy Wayne Ruddock nem tudja megtalálni a közös hangot Bernie Sandersszel. E jelenetek lényege ugyanis vagy az lenne, hogy az interjúalany bődületes baromságot mondjon, vagy hogy a riporter olyan képtelenséggel riposztoljon a megszólaltatott válaszaira, hogy a néző ne tudja megállni röhögés nélkül. Itt viszont egyik sem történik meg, Sanders állja a sarat, de szerencsére a második jelenet már jóval több poénos részt tartogat. Ebben egy cisznemű férfit alakít, aki csak két héttel Hillary Clinton veresége után tudott kikelni az ágyból, és republikánus vendéglátóinak arról mesél, hogy a lányának nem engedi, hogy ülve pisiljen, mert otthon így küzdenek a nemi sztereotípiák ellen. Ez a néhány perc a Da Ali G Show és a Borat legnagyszerűbb pillanatait idézi, ezekben volt ugyanis hasonlóan kacagtató, amikor a riporter elment vacsorázni, és igyekezett zavarba hozni a házigazdákat.

false

Az epizód talán legszürreálisabb jelenete a harmadik, amelyben Cohen egy börtönből szabadult fickó alakjában látogatja meg a művészetért rajongó galériatulajdonost, akinek elmeséli, hogy a saját ürülékéből készített rajzokat, aztán egyszer csak feláll, kimegy, és pár perc múlva visszajön a nőről készült portréval, ami ondó felhasználásával készült. Nem tudom, lesz-e a valaki, akinek mindez nem hat sokkolóan, de a tulajdonos művésznő láthatólag türtőzteti magát, és a végén még a saját fanszőrzetéből is ad egy szálat a frissen szabadult festőnek. Hogy pontosan miről is akart szólni ez a jelenet, őszintén szólva fogalmam sincs, mert az azért nem valami nagy felismerés, hogy a kamera előtt sok mindent megcsinál az ártatlan alany.

A negyedik jelenet ment a legnagyobbat a sajtóban, ami nem meglepő, mert ebben Cohen izraeli katonaként tesz teljesen nevetségessé fegyverlobbistákat és képviselőket. Bár Cohen a megtévesztés széles tárházát használja munkássága során, úgy tűnik, a képviselők, akikkel találkozott, tényleg képesek voltak a kamerába mondani, hogy igenis fegyvert kell adni a gyerekek kezébe, akik így „kölyökőrként” meg tudják majd magukat védeni. A fegyverlobbistát, Philip Van Cleave-t még arra is ráveszi, hogy plüssállatokkal reklámozza a fegyvereket. Nem meglepő, hogy ez a jelenet maradt az epizód végére, lévén, amit itt Cohen csinál, tényleg mesteri komédia, miközben mégiscsak rémisztő, ahogy a maga egyszerűségében megmutatja, hogy vannak, akik tényleg a gyerekek felfegyverzését gondolják a helyes megoldásnak.

false

Hogy mit mesél el Amerikáról meg az amerikaiakról a Who Is America?, még korai lenne megmondani, ugyanis keveset tudni arról, hogy a hátralévő öt részben milyen képtelenséggel áll elő Cohen. Az persze egészen biztos, hogy megint mindkét irányba lő, hiába állítják egyesek, hogy csak a jobboldalt állítja pellengérre – példa rá a delfinszeretős történet. Ez pedig jót tesz a sorozatnak, amelynek ismét az az erőssége, hogy képes meghökkenteni a nézőt. Mert ugyan lehet, hogy nem röhögünk annyira Cohenen, mint évekkel ezelőtt, és a „vannak hülye politikusok” állítás sem jelentős újdonság, de amikor regnáló képviselők halál komolyan mondják a kamerába, hogy adjunk fegyvert és rakétavetőt a gyerekek kezébe, azt azért nehéz feledni.

A Who Is America? első epizódja az HBO GO-n tekinthető meg, az új részek vasárnaponként érkeznek.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk