A Top Gun 2 nem eladó

  • narancs.hu
  • 2021. január 27.

Mikrofilm

Úgy néz ki, Tom Cruise nem akciózik csak úgy a tévében: a Top Gun és a Mission: Impossible is a moziba érkezik – ki tudja, mikor. 

Mivel a múlt év nagyobb részében az amerikai mozik többsége zárva tartott, a stúdiók előtt alapvetően két út állt: elhalasztották legnagyobb premierjeiket (így járt például a következő James Bond-mozi), vagy a neten mutatták be filmjeiket.

Utóbbi esetében számtalan forgatókönyvnek lehettünk tanúi: az állandó kontentéhségben lévő Netflix és társai minden eladó portékára azonnal rávetették magukat, de ha ehhez valakinek nem volt gusztusa, a forradalmat indító trollokhoz hasonlóan egy rakás netes videótéka, vagyis ún. VOD-platform közül választhattak, mint például az ITunes, a Prime Video, a Google Play, a Vudu vagy épp a FandangoNow. Több stúdió azonban a tulajdonosi szerkezete miatt be van kötve valamelyik streamingszolgáltatóhoz: a Disney és az általa felvásároltak maguktól értetődően a Disney+-hoz tartoznak; míg a Warner Bros.-é az HBO Max.

A Paramount stúdió nem volt válogatós, ami a saját címei kiárusítását illeti: a Netflixnek eladta romantikus akció-komédiáját, a Szerelemben, bűnténybent, és az idei Oscar-szezon egyik nagy durranásának várt A chicagói 7-ek tárgyalását is; az Amazoné lett a Without Remorse című Tom Clancy-thriller és az Amerikába jöttem 2.; a szintén Oscarra szánt The United States vs. Billie Holiday-re pedig a Hulu csapott le.

Két legnagyobb dobását azonban féltve őrizgeti a stúdió, várhatóan jobb, koronavírus-mentes időkre várva: a Top Gun folytatását és a Mission: Impossible következő epizódját.

Vevőben pedig nem lett volna hiány – a hírek szerint a legkelendőbbnek a Top Gun számított, amiért a Netflix és az Apple is bejelentkezett, a stúdió azonban nem állt kötélnek. Valószínűleg nem véletlen, hogy pont Tom Cruise két akciójával bánik hímes tojásként a stúdió: a sztár közmondásosan nagy befolyással bír filmjei felett; nem csodálkoznánk, ha kiderülne, hogy ő nem engedte, hogy akciói a nagyvászon helyett „csak” a tévében debütáljanak.

Kérdés azonban, mikor kerülhet sor a mozis premierekre: a Mavericket az amerikai függetlenség napjának hétvégéjére, július elejére időzítették, míg a Mission: Impossible tervezett bemutatóját november 19-re tűzték ki. A vakcináció azonban a tengerentúlon is rendkívül lassan halad, emiatt a Paramount már el is tolta a Hang nélkül 2. premierjét április 23-ról szeptember 17-re. A James Bond halasztásait már nem is számoljuk – most épp október 8-ra van kitűzve a film, amire a hírek szerint az MGM stúdió 600 milliós árcédulát rakott; ennyit egyik platform sem adott viszont érte, ezért is maradhatott meg mozis premierje.

 

Figyelmébe ajánljuk