Buzz Lightyeartől az Agymanókig – A Pixar legnagyszerűbb filmjei

  • Gera Márton
  • 2018. július 4.

Mikrofilm

Ezeket a filmeket nem csak a gyerekek fogják szeretni.

Volt idő, amikor a Pixar név garanciát jelentett a minőségre. 1995 novembere óta lehetett tudni, hogy ha elvisszük a gyereket, az unokát, a kistestvért egy Pixar-filmre, senki nem fog csalódni. Se a kicsi, se mi. A Pixar azóta 20 mozifilmet készített, és nem meglepő módon ezek között akadtak kevésbé sikerültek, vagy éppen felejthető folytatások (még ha a kezdeti időkben a cég igyekezett is kerülni a folytatásokat), de a stúdió neve így is összeforrt a minőséggel. A héten éppen egy folytatás érkezik tőlük: a Pixar 14 év után elkészítette a nagyszerű A hihetetlen család második részét, ami anno animációs formában készítette elő a terepet a szuperhősfilmek aranykorának. Mi pedig az új alkotás kapcsán gyűjtöttük össze a stúdió öt legnagyszerűbb filmjét, amelyek közül bármelyiket be lehet tenni a vakáció egy-egy borongósabb estéjén, csalódni senki nem fog.

5. L’ecsó (2007)

Hogyan lehet egyetlen filmbe sűríteni Párizs és a főzés iránti szeretetet, úgy, hogy az ne legyen se giccses, se túl gourmet, és még a gyerekek is élvezzék? Erre a kérdésre találta meg a Lecsóval a választ a Pixar. Persze, az alapötlet már eleve cuki, elvégre itt a konyhában épp egy patkány serénykedik, akit elvben legszívesebben seprűvel kergetnénk ki onnan, de a Pixar mindig is ebben volt jó: megmutatta, hogy a sztereotípiáknál nincs nagyobb hülyeség a világon. Aki akart, még recepteket is lophatott innen, de a L’ecsó valójában azért nagyszerű, mert a francia gloire szemüvegén keresztül mesél Párizsról, a kitartásról és az evés öröméről.

via GIPHY

4. Fel (2009)

Úgy szokás, hogy a Pixar-filmeket megkönnyezzük. Lehet ez ellen tiltakozni, de van, amikor egyszerűen lehetetlen: a Fel éppen ennek a tipikus esete volt. Valószínűleg ez a legmeghatóbb mese az összes Pixar-alkotás közül, és talán ez rezegteti meg a legtöbb húrt az érzelmek hangszerén: egyszerre szól elengedésről, újrakezdésről, barátságról, szerelemről, meg még csupa olyasmiről, ami mind a Carl Fredricksenhez hasonló öregurakat, mind a Russelre hajazó tiniket foglalkoztatja.

Fel _ Up szinkronos előzetes.flv

http://megnezem.eu A 78 éves légballon kereskedő, Carl Fredricksen élete legnagyobb kalandjáról, a világ felfedezéséről álmodozik. Úgy dönt, valóra váltja néhai szeretett felesége álmát és elutazik Dél-Amerikába a legnagyobb vízeséshez, ami a földön létezik: a Paradise Falls-hoz. Egész életében vágyott egy óriási kalandra, így ezer meg ezer luftballont köt a házára és elrepül messze, a világ egyik leggyönyörűbb és legtitokzatosabb vidékére, a Tepuis táblahegyekhez.

3. Szörny Rt. (2001)

Nehéz megbocsátani a Pixarnak, hogy elkészítette a Szörny Rt. folytatását/előzményfilmjét (Szörny Egyetem), de ez nem kisebbíti az eredeti darab érdemeit. A Szörny Rt. ugyanis úgy volt rémesen cuki, hogy csupa szörny szerepelt benne, mindezzel pedig azt üzenték az alkotók, hogy teljesen felesleges elsőre ítélni, mert simán lehet, hogy a zöld rondaság lesz a kislány legjobb gyámja a szörnyek világában, és ezeknek a rémségeknek csak az a dolguk, hogy ijesztgessenek, amúgy meg nem is bántanak senkit. A Szörny Rt. tele van kreativitással, és pontosan megmutatja, mennyi minden rejlik az animációs technológiában – elég csak Sullivan csodásan megrajzolt bundájára gondolni.

via GIPHY

2. Agymanók (2015)

„Alighanem az Agymanók az első Pixar-film, mely nemcsak hat a tudatalattira, de meg is mutatja azt – hát, elég setét egy hely, nem vitás. A kis Freud viszont biztos összepisilné magát az örömtől meg a 3D-től” – írtuk szinte napra pontosan három éve az Agymanókról, ami nemcsak a 2015-ös nyári szezon, hanem az év egyik legjobb filmje volt. Ez volt az a Pixar-film, amiről csak úgy sütött, hogy a kreatív csapatnak még vissza is kellett fognia magát, annyi remek ötletük volt, hogy az biztosan nem fért volna el ebbe a másfél órába. Ami viszont itt van, maga a csoda: az Agymanók belemászik a fejünkbe, megpendít ezernyi érzelmi húrt, és közben mégiscsak elmesél egy alapvetően egyszerű, de profin megírt történetet a felnövésről, a gyermeki énünk elvesztéséről. Pete Docter megmutatta, hogy a Pixar 20 év után is képes műfajfelforgató teljesítményre.

Agymanók - Megjött a szinkronos előzetes!

Az Agymanók idén érkezik a mozikba! Felnőni nem mindig zökkenőmentes, tudja ezt Riley is, aki édesapja új munkája miatt szülővárosából San Fransiscóba kénytelen költözni. Ahogy mindnyájunkat, Riley-t is az érzelmei irányítják - Öröm, Félelem, Düh, Undor és Szomorúség. Az érzelmek a főhadiszálláson, a Riley fejében lévő irányítóközpontban élnek.

1. Toy Story – Játékháború (1995)

Ez volt a film, amivel a Pixar megjelent a filmes porondon, és pont úgy érkezett meg, ahogy az ifjú titánok szoktak: ajtóstul rontott a házba. A Toy Story megmutatta, mi rejlik a számítógép-animációban, miközben magát a műfajt is újradefiniálta. Ebben a filmben nem rikácsolnak a szereplők, a játékok úgy beszélnek, hogy annak értelme is van, és közben még a legkisebb könyv a gyerekszobában is annyira kidolgozott, hogy a korábbi animációs filmek rajzolói elbújhattak szégyenükben. De a Toy Story azért igazán bámulatos, mert óriási szíve van: megannyi izgalmas karakter segítségével beszél barátságról, vetélkedésről, és nem mellesleg a folytatásai miatt sem kell szégyenkeznie.

via GIPHY

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!


Figyelmébe ajánljuk