Hogy jön Majkához Dsida Jenő költészete?

  • Gera Márton
  • 2018. augusztus 15.

Mikrofilm

Eredetileg egy versenyre készült, de a YouTube-ra is feltöltötték.

„Jaj, milyen szánandó lehetek így,

sírásra görbült szájjal,

magamra húzva az est köpenyegét,

lelógó karokkal a rózsafa mellett.”

Így kezdődik Dsida Jenő Itt feledtek című verse.

Egy magyar fiatal most összemixelte a verset, Majkát, illetve a Facebook Live felületét, és megszületett ez a versvideó:

Itt feledtek – Dsida Jenő versének feldolgozása

Egy fiatalember. Egy mobiltelefon. És a sötét. A borzasztóan sötét… A IX. Bujtor István Filmfesztivál versenyfilmje Balatonszemes – 2018. augusztus 18–20. Link: http://www.vers.hu/bujtor-filmfesztival-2018-program

Megkerestük Messengeren a videó készítőjét, Ledő Barnabást, aki azt mondta, hogy eredetileg egy versversenyre készült a videó, ahol a második fordulóban versklip készítése volt a feladat. „Szeretem Dsida költészetét, és pillanatnyilag éppen ez a vers ragadott meg, ehhez kapcsolódóan indultak el olyan gondolatok bennünk, miközben a versről beszélgettünk édesapámmal, ami a verskliphez kiinduló ötletet biztosított” – mondja a videó készítője, aki rátalált a Bujtor István Filmfesztivál programjára is, és mivel nem volt tilos, ide is nevezte a filmjét. A videót versfilm kategóriában be is válogatták a balatonszemesi fesztivál versenyprogramjába.

Barnabásék már korábban is próbálkoztak videós anyaggal, négy évvel ezelőtt az Egyensúly című videójuk járta be az internet egy részét, ez ma már 300 ezres nézettség fölött jár a YouTube-on:

Balance – Egyensúly

gleichgewicht баланс zůstatek balance egyensúly tasakaal tasapaino équilibre ισορροπία מאזן evenwicht ravnoteža jafnvægi バランス 平衡 균형 bilans balansas рамнотежа тэнцэл balanse equilibrio تعادل echilibru zostatok denge cân bằng ... Music: J.S. Bach - Crab Canon http://www.youtube.com/watch?v=xUHQ2ybTejU http://www.youtube.com/watch?v=V2EX-8tgLZI

Barnabás azt mondja, többen biztatják a folytatásra, de konkrét tervei egyelőre nincsenek, ráadásul ebben a tanévben elsősorban az érettségijére kell koncentrálnia.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen.

Figyelmébe ajánljuk