Ez a film arról szól, hogy „minden tragédia után újra lehet építeni a gonosztól megvédő erkölcsi tűzfalakat”

  • Gera Márton
  • 2018. április 13.

Mikrofilm

Már játsszák a mozik Bogdán Árpád új filmjét. A Genezisben tárgyalt probléma mindenkié.

Tegnap óta játsszák a mozik Bogdán Árpád második nagyjátékfilmjét, a Genezist. Bár a film elsősorban a 2008/2009-es romagyilkosságokról is szól, a rendező korábban azt mondta, inkább egy általános emberi problémáról és arról a reményről szeretett volna beszélni, hogy „minden tragédia után újra lehet építeni a gonosztól megvédő erkölcsi tűzfalakat”.

A Genezist a berlini filmfesztiválon mutatták be, ahol korábban Fliegauf Bence szintén a romagyilkosságokról forgatott filmje (Csak a szél) is debütált. Bogdán első filmje, a Boldog új élet 2007-ben megkapta a Magyar Filmszemle legjobb első filmnek járó díját, és sikeres volt a közönség körében (a rendezővel akkor interjúztunk is).

A rendező és a színészek

A rendező és a színészek

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

„A Genezisben tárgyalt probléma nem az enyém, nem a tiéd, hanem mindenkié” – mondta Bogdán a film nemzetközi sajtótájékoztatóján, még Berlinben. Szerinte az alkotás témája nem köthető helyhez, országhoz vagy vidékhez, és ő azt akarta megmutatni, hogy milyen döntéseket hoznak különböző társadalmi rétegekből érkező emberek az életüket felforgató súlyos események hatására, milyen erkölcsi dilemmákkal szembesülnek, és hogyan válnak ismét emberré.

A történet egyszerre szól Ricsiről, a roma kisfiúról, akinek megölik a családját, Virágról, az íjászlányról, aki megismerkedik a gyilkosságok egyik elkövetőjével, és Hannáról, akit pedig felkérnek, hogy vállalja el a gyilkossággal vádolt férfinak a védelmét. A filmben Cseh Anna Marie (Fiatalság, A fény ösvényei), illetve Illési Anna Enikő és Csordás Milán amatőr színészek szerepelnek.

Genezis (Genesis) – Árpád Bogdán Film Trailer (Berlinale 2018)

✪ SUBSCRIBE: http://bit.ly/2FpID5t The three stories within Genesis are rooted in the biblical notion of family: a woman in her late thirties rediscovers the faith she lost as a child; a mother goes to extreme lengths to ensure that her child is saved from the fate that she was forced to endure; a Roma boy’s family are killed, and the perfect world of his childhood is destroyed.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk