Fehér inges, focimeccsen szotyizó nagyurak döntenek életről és halálról

  • Gera Márton
  • 2018. február 18.

Mikrofilm

Nem könnyű a cigarettacsempészek élete sem. Családi gondok, börtön és kínzás egy jó kis szlovák krimiben.

Bár Peter Bebjak pont egyidős Martin McDonaghgal, elég valószínű, hogy a szlovák direktor sokat tanult az ír-angol kollégától. Mert A határ című filmje pont olyan, mintha egy McDonagh-dráma lenne: vannak benne bűnözők, akik nem is olyan rosszak, vannak benne csúnya jelenetek, és fröccsen a vér, miközben jobb sorsra érdemes figurák próbálnak valahogy élni és túlélni. Most épp a szlovák–ukrán határon, ahol nemcsak az a gond, hogy a csempészet már nem megy annyira, hanem inkább az, hogy a gyerek börtönben van, és bármelyik nap vihetik a kórházba, mivel a világnak ezen a részén azért a börtön nem életbiztosítás. Közben a lány házasodni szeretne, de persze nem mindegy, milyen fiúhoz megy hozzá, és van itt még ezernyi probléma, amit elsősorban fegyverrel szeretnének megoldani.

Jelenet a filmből

Jelenet a filmből

 

Első hallásra azt gondolná az ember, A határ egy szomorú és akcióval bőségesen megpakolt film, de pont az benne a truváj, hogy okosan játszik a műfajokkal. Az egyik pillanatban éppen azzal vannak elfoglalva derék hőseink, hogy valakit megszabadítsanak az ujjától, aztán már ott is vagyunk az esküvőn, ahol a csempészek előveszik a szebbik arcukat, hogy legközelebb a jól fésült, a focimeccsen nagyban szotyizó fickóval egyeztessenek. Nem könnyű megmondani, hogy amit látunk, krimi-e, avagy humoros elemekkel bőségesen kevert thriller, netán sötét akciókomédia, de alighanem jól is van ez így, lévén ez a sokszínűség tartja a vászon előtt a nézőt.

ČIARA - V kinách od 3.8.2017 - trailer

SLOVENSKO/ UKRAJINA/ 2017/ réžia: Peter Bebjak / Adam Krajňák (T.Maštalír) je otcom rodiny i hlavou kriminálnej skupiny, ktorá pašuje cigarety cez slovensko-ukrajinskú hranicu. V kruhu svojich najbližších zohráva nenahraditeľnú rolu starostlivého dôverníka, ale aj zásadového a nekompromisného vodcu, ktorému ani v rozhodujúcich okamihoch nechýba temperament.

Ha viszont kicsit a film mélyére nézünk, hamar rájöhetünk, hogy ehhez hasonlót azért már sokszor láttunk. Persze, ez most itt játszódik a szomszédban, alig pár kilométerre tőlünk, mégis volt már jó pár olyan mozi, amelyben ilyen sötét figurák próbáltak egyről a kettőre jutni. Hogy ezekhez képes nyújt-e bármivel is többet A határ, arról már nem vagyunk annyira meggyőződve. De két jól elhelyezett poén és egy fegyveres lépcsőházi kergetőzés között nem feltétlenül ezen rágódik a néző.

A filmet február 25-én, vasárnap vetítik az 5. Cseh és Szlovák Filmkarneválon, a Toldi moziban.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

 


Figyelmébe ajánljuk