Ha nem szülsz, kényszermunkára küldenek: rémisztő áthallások A szolgálólány meséjében

  • Gera Márton
  • 2018. április 29.

Mikrofilm

Gileádban már megkötötték az átfogó megállapodást a nőkkel.

Ma már teljesen felesleges feltenni azt a kérdést, hogy melyik volt a tavalyi év legfontosabb sorozata, mert úgyis mindenki tudja a választ. Még csak látni sem kellett A szolgálólány meséjét ahhoz, hogy tudjuk, a Margaret Atwood regényéből készült széria tavasszal nagyjából mindent felforgatott (mi is előkelő helyen szerepeltettük a 2017-es év legjobb sorozatait összegző toplistánkon), és ezt leginkább azzal tudta elérni, hogy úgy beszélt a zsarnokság természetéről, meg egy rémes világ kialakulásáról, hogy az nagyon aktuálisnak hatott. Persze, ehhez kellett egy olyan amerikai elnök, aki nem éppen a nők feltétlen tiszteletéről híres, a világnak ezen a felén pedig azért is borzongatónak tudtuk érezni az epizódokat, mert regnál itt egy miniszterelnök, aki olyanokról beszél, hogy több tiszteletet adunk a nőknek, „mint ami kijár”. Ám hülyeség lenne csak a világpolitikai helyzetre fogni a sorozat sikerét, hisz a szereplőgárda parádés, az egyes részek pedig tele vannak olyan jelenetekkel, amelyek láttán még a sokat látott sorozatrajongó is eltakarta a szemét – és akkor az okosan megoldott idősík váltásos történetmesélést még nem is említettük.

false

Csupán egyetlen gond volt: az első évad (tavaly írt kritikánkat itt lehet elolvasni) pontosan ott ért véget, ahol Atwood regénye, így a már korábban bejelentett folytatásra szabad kezet kaptak az alkotók. Ez egyrészt pompás dolog, mert mindenkinek lehet meglepetést okozni, nem kell hűen követni a kanadai írónő sorait, másrészt viszont kihívás az alkotóknak, mivel az első évad nagyon egyben volt, ami nem kis részben annak köszönhető, hogy az Atwood-regény is erős olvasmány, esélyes belőle jó adaptációt készíteni, még ha ez az 1990-es filmváltozatot tető alá hozó Volker Schlöndorffnak anno nem annyira sikerült is.

A szolgálólány meséje 2. évad – Április 26-tól az HBO GO-n

Próbáld ki egy hónapig ingyen az HBO GO-t hűségidő és kötöttségek nélkül, és élvezd a legjobb sorozatokat és filmeket online. http://hbogo.hu Csatlakozz az HBO közösségéhez! Facebook: https://www.facebook.com/HBOMagyarorszag Twitter: https://twitter.com/HBOHU Instagram: https://instagram.com/hbohungary/ Csatlakozz a legnépszerűbb HBO-sorozatok rajongótáborához is! Trónok harca: https://www.facebook.com/tronokharca.hbo Aranyélet: https://www.facebook.com/aranyelet.hbo Csajok: https://www.facebook.com/csajok.hbo Terápia: https://www.facebook.com/terapia.hbo Társas játék: https://www.facebook.com/tarsas.jatek…

A második évad (innentől lesz némi spoiler!) jelenetre pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol elhagytuk Offredet cirka egy évvel ezelőtt, így tulajdonképpen a vérnyomás emelő cliffhangernek is lesz megoldása, még ha az annyira nem is lepi meg a nézőt. Amiben viszont eddig is erős volt a sorozat, azt továbbra is megkapjuk: premier plánban mutatnak füllevágást, a még mindig bosszantóan jó mellékszereplő, Lydia néni ismét sétál a sokkoló pálcájával, és amikor az ömlő esőben térdepeltetik a nőket, akkor megint valami olyasmit érez az ember, mint az első évad során, és legszívesebben rögtön nekimenne e gaz rendszer működtetőinek. Megvannak tehát a sokkoló jelenetek most is, és immár tágítják is a képet: az első két rész alapján úgy tűnik, Offred mellett hangsúlyosabb szerepet kap Emily, aki a gyarmatokon szenved, ás, kapál, és próbálja életben tartani a társait. Alighanem az ő története fogja ebben az évadban megvillantani a rendszer brutalitását, mert amit itt, a minden szépségétől megfosztott tájon látunk, maga a pokol, ahol azzal ámítják az embereket, hogy ez Isten büntetése. Ami persze nettó cinizmus, de aki látta az első évadot, ezeken a mondatokon biztosan nem lepődik meg, ahogy azon sem, hogy ide, a gyarmatokra azokat küldik, akik lázadni mertek, vagy éppen nem teljesítették rendesen a gileádi nők feladatát, azaz nem szültek gyereket asszonyuknak és uruknak. Ezeknél a jeleneteknél is erősebbek a múltban játszódó részek, amik látszólag nem szólnak semmiről: June/Offred elmegy a beteg lányáért a kórházba, Emily az egyetemen előadást tart, és hasonlók. Csakhogy pont ezek a pillanatok mutatják meg, hogyan lesz egyik pillanatról a másikra a normális világból valami korábban elképzelhetetlen, hogyan épülnek be a mindennapokba a diktatúrák túlélésére kifejlesztett eszközök.

false

Semmi kétség, izmos nyitánya ez a két epizód az évadnak, amelyben talán megindul a lázadás, legalábbis a második rész záró képsoraiból lehet akár erre is következtetni. Van viszont valami, ami mellett nehéz elmenni: aki nézte, valószínűleg tudja, hogy A szolgálólány meséje eddig sem volt a legpörgősebb sorozat. A lassú építkezés igen hasznos tud lenni, csakhogy a második rész tempója helyenként zavaróan lomha. Nyilván nem akarnak a készítők sietni, hisz már olyanokról is beszéltek, hogy akár tíz évadot is el tudnak képzelni. Jó volna viszont, ha nem esnének abba a hibába az alkotók, amibe sok széria készítői, vagyis hogy olyan lassan halad előre a cselekmény, mint a vánszorgó zombik a The Walking Deadben. Mert akkor tíz évadot aligha ér meg a sorozat, és a jelenlegi minőség okán azt csak sajnálni tudnánk.

A második évad első két epizódja már megtekinthető az HBO GO-n, később pedig az HBO is elkezdi adni az új részeket.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.