Hová menjünk mozizni, ha a Balatonnál nyaralunk?

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. júl. 11., 16:50
kommentek
9
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Megnéztük, milyen lehetőségeink vannak a tó körül, ha a rossz időben mozizni támad kedvünk.

Bár a Balatonra nem a filmnézési lehetőségek miatt megy az ember, bármikor jöhet olyan idő, amikor eszünkbe sem jut strandolni, és a kirándulást is át kell szervezni, mert nem akarunk esőben Szentbékkállán vagy a Kis-Balatonnál túrázni. Ilyenkor a legegyszerűbb moziba menni, a kérdés már csak az, hogy hová.

false

 

Fotó: Facebook/Csopaki kertmozi

Kicsit távolabb

A Balatontól kicsit távolabb eső nagyvárosok némelyikében van mozi, de ezek közel sem olyan hangulatosak, mint közvetlenül a tó mellett filmet nézni.

Ha viszont mégis a hosszabb ideig tartó kocsikázás mellett döntenénk, mehetünk például a nagykanizsai moziba. Itt három teremmel várják a mozizókat, és persze van 3D-s terem is. Bár a moziműsort a honlapon mindig becsületesen közzéteszik, az online jegyfoglalás egyelőre elég fapados: egy sablon levelet kell írni, amivel bebiztosítjuk magunkat, hogy biztosan lesz helyünk a választott vetítésre. A filmválaszték pont olyan, amilyenre számítunk: a legújabb premierfilmeket adják, szerzői filmeket és egyéb csemegéket ne itt keressünk. Holnaptól például adják a Felhőkarcolót, továbbra is vetítik A hihetetlen család második részét, és még mindig elcsíphetjük a Sodródást. A jegyárak kicsivel olcsóbbak, mint a pesti multiplexekben, 900 és 1450 forint között mozognak.

Ha viszont a Balaton északi partján, a Füredhez közel eső települések valamelyikén nyaralunk, a veszprémi mozi is szóba jöhet. Itt a Cinema City-hálózat üzemeltet mozit a Balaton Plázában, ami azt jelenti, hogy nagyjából azt kapjuk a négytermes komplexumban, amit a pesti mozijaikban megszokhattunk. Négy teremben adják a premierfilmeket, a teljes árú jegy 1570 forintba kerül, de ha munkanapon kora délután megyünk, kedvezményt kapunk, és már rögtön csak 1230 forintot kell fizetni.

A veszprémi mozi előtere

A veszprémi mozi előtere

 

A Keszthelytől körülbelül negyvenpercnyi autóútra lévő Zalaegerszegen válogathatunk is a mozik közül. Itt is van Cinema City-mozi, de a Széchenyi téren egy patinás épületben üzemel az Art Mozi, amelynek az elődje még 1958-ban nyitott meg. Az 1000 forintos jegyért cserébe itt is a premierfilmek közül választhatunk, néha viszont különleges vetítések is vannak. Most pénteken, 13-án például horrorestét tartanak, 1250 forintért nézhetjük meg egymás után a remek Örökséget és a hasonlóan izgalmas dél-koreai vonatos horrort, a Zombi expresszt.

Szinte a part mellett

Belülről leginkább egy kultúrházra hajaz, ám ettől még valódi mozi a hévízi Fontana. Ha Keszthelyhez közel nyaralunk, ide könnyedén átugorhatunk. A mozit ráadásul nemrég újították fel, így most már a hangzás is jobb és a székek is kényelmesebbek. A legújabb premierfilmeket adják, egy nap általában három vagy négy film közül választhatunk, és olykor-olykor még valami csemegébe is bele lehet futni: meglepő módon jelenleg is vetítik a Sztálin halálát, amit egy budapesti moziban már nem olyan könnyű elcsípni.

A hévízi Fontana

A hévízi Fontana

Fotó: Fontana Mozi

A déli part másik végében, Siófokon is találunk mozit, ha két buli között filmet szeretnénk nézni. Itt a főtéren, a Sió Plázában üzemel mozi 2012 óta, naponta 12 vetítés közül választhatunk. Bár tavasszal és ősszel szerveznek filmklubokat, melyek keretében szerzői filmeket lehet nézni, nyáron a közönségfilmeké a terep. Online is lehet foglalni jegyet, ami 1500 vagy 1600 forintba kerül, attól függően, hogy 2D-s vagy 3D-s filmre veszünk jegyet.

Ha Siófoktól nyugatabbra van a székhelyünk, a nyáron folyamatosan pezsgő Balatonlellén találunk mozit. A lellei kertmozi két éve nyitott újra, a nézőtér fölött szerencsére tető van, így az eső sem tudja megzavarni a vetítéseket. A honlap azonban elkeserítően egyszerű, mindössze a moziműsort találjuk meg rajta, se online jegyfoglalás, se ajánló, ami 2018-ban azért nem túl menő.

A lellei kertmozi

A lellei kertmozi

Fotó: Balatonlelle Kertmozi

A Tihanytól nem messze található fövenyesi kertmozit már az idei Balaton-mellékletünkben is dicsértük. Nem véletlenül: a nagyon színes, nagyon hangulatos mozi remek retró hangulatot áraszt, és még azoknak sem kell aggódni, akik kutyával érkeznek, a kertmozi ugyanis kutyabarát. A hét legtöbb napján itt is premierfilmeket adnak az este kilenckor kezdődő, 1200 forintért látogatható vetítéseken, szerdán azonban a művészfilmeké a terep: ebben a hónapban a Férfiak fecskében című brit komédiát és a francia Szerelembe gurulva című romkomot lehet megnézni a hét közepén.

A fövenyesi kertmozi

A fövenyesi kertmozi

Fotó: Facebook/Fövenyes Kertmozi

Könnyű azt gondolni, hogy az autósmoziknak már évtizedekkel ezelőtt befellegzett, ám ez nem egészen van így. Mert a csopaki kertmoziban például hagyományos székek is vannak, a vászon előtt azonban akkora zöldterület van, hogy akár autóval is leparkolhatunk, és rögtön nézhetjük a legújabb filmet. A jegyár itt sem rémisztő, 1000 forintért bármelyik filmet megtekinthetjük, ugyanakkor itt is csak az új közönségfilmeket adják, az egyetlen meglepetés, hogy valamiért még mindig vetítik a Valami Amerika 3-at.

A csopaki vászon

A csopaki vászon

Fotó: Facebook/Csopaki kertmozi

Ha Csopaktól nyugatabbra szálltunk meg, a balatonakali mozi is jó választásnak bizonyulhat. Itt is kertmozival várják a látogatókat, de előny, hogy az interneten is lehet jegyet rendelni. Esténként csak egy-egy filmet vetítenek a művelődési ház kertjében kialakított moziban, és valószínűleg a műanyag székek is megedzik a nézőt, de ha retró élményre vágyunk, akkor ide érdemes beülni egy filmre. Igaz, ha lecsap a vihar a Balatonra, akkor már gondban vagyunk, mert ez nem fedett kertmozi.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen.

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. júl. 11., 16:50
kommentek
9
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  rworse
  2018. július 13., péntek 23:45
  Rworse nem twistel Víg Mihálynak!
 2. 8
  tiszapolgári
  2018. július 13., péntek 08:08
  Rmorze nem tiszteli Víg Mihályt. Ez veszélyes!
 3. 7
  rworse
  2018. július 12., csütörtök 23:24
  Vörös Rébék általment
  A déli partra, s felrepült.
  Tollászkodni már mint varjú
  Egy jegenye nyárra ült.
  Akinek azt mondja, kár,
  A tóba bele is fullad már.
  Hess madár!

  A tó vizében addig főzte
  Fekete tollazatát,
  Hogy vörös lett, és hővarjúként
  Szállta meg Akarattyát.
  De most bezzeg bánja már,
  Ropogós a tolla már.
  Ress madár!

  Híre terjedt a helységben:
  "Tudjátok mi az eset?
  Hóvarjúból hővarjú lett!
  Nem hiszitek? Megesett!
  Hóvarjúért nem vón kár,
  De hővarjúként visszajár!
  Hess madár!

  Vörös Rébék általment
  A déli partra, s felrepült.
  Télen hó és nyáron hővarjúként
  Száll ide-oda vég nekűl.
  S kinek nyáron mondja: "Kár!",
  Csak hangosan röhög már:
  "Ress madár!"
 4. 6
  hóvarjú
  2018. július 12., csütörtök 15:18
  Nekem Víg Mihály a Balaton.
 5. 5
  rworse
  2018. július 11., szerda 22:00
  A tiszapurgáli nem tiszteli a balatoniak kultúráját!
 6. 4
  tiszapolgári
  2018. július 11., szerda 21:12
  2-3

  Igazad van. A Balatonra nem a filmnézési lehetőségek miatt megy az ember, hanem mert ott lakik.
 7. 3
  rworse
  2018. július 11., szerda 21:10
  A Balaton a balatoniaké!
 8. 2
  rworse
  2018. július 11., szerda 21:09
  A tiszapurgáli azt hiszi, hogy a Balatonnál helyiek nem is laknak, csak nyaralók.
 9. 1
  tiszapolgári
  2018. július 11., szerda 19:41
  Kb. tizenötször nyaraltam eddig a Balatonnál, és mindössze három filmet láttam valamelyik moziban (Nyolcadik utas: a halál, Zorro, Perzsia hercege). Úgyhogy egyetértek Gera Mártonnal, „a Balatonra nem a filmnézési lehetőségek miatt megy az ember”.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk