Idegtépő filmet készített a magyar rendező: a marokkói sivatagban bármi megtörténhet

  • Gera Márton
  • 2018. augusztus 2.

Mikrofilm

A Tegnap a locarnói filmfesztiválon mutatkozik be.

A Screen Dailyn debütált Kenyeres Bálint első nagyjátékfilmjének nemzetközi trailere. A Tegnapot augusztus 6-án mutatják be a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol az Arany Leopádért versenyezhet.

'Hier' - first trailer for Bálint Kenyeres' Locarno title.

50-year-old Victor Ganz owns a thriving civil engineering company that operates worldwide. But when some very costly problems on a site force him to go to Morocco, he is confronted with memories from his youth, that he had so far managed to bury.

A Marokkóban forgatott „napsütéses film noir” felvételeikor az alkotók az elmondásuk szerint a természetességre törekedtek. „A műfaj miatt és egy ilyen közegben adnák magukat a vizuális klisék, a romanticizálás, de abban biztos voltam, hogy ezt nem akarom, hogy se teve nem lesz a filmben, se narancssárga dűnék a naplementében. Semmi nincs az árnyékban, semmi nincs a sötétben, minden kint van a tűző napon. A rejtély nem valamilyen külső entitásból fakad, hanem magából a főhősből. Nem a hosszú árnyakban és a sötét sarkokban kell keresni a megoldást, hanem abban, ahogy a megbízhatatlan elbeszélőnkön keresztül megismerjük ezt a története” – mondta Kenyeres Bálint, a film rendezője. Kenyeres korábban több rövidfilmet is készített, a Before Dawn című alkotása például nagy karriert futott be, és a Tegnap előkészületeiről is lehetett már hallani korábban, ám a film csak most készült el. A forgatás többek között Casablancában, Tangerben és Marrákesben zajlott.

A történet szerint Victor Ganz, az ötvenes éveiben járó sikeres svájci üzletember egy nap nyugtalanító híreket kap cégének észak-afrikai építkezéséről, így azonnal a helyszínre siet, hogy kezébe vegye az irányítást. Ám Marokkóban szembesül régen eltemetett emlékeivel. Lesz itt miniszteri találkozó, egy rejtélyesen eltűnt múltbéli szerelem, nyomozás a lány után, és közben alámerülés a helyi alvilágba, ahol a jelen és a múlt találkozik egymással, hisz ki mással is találkozhatnának.

false

A film nemzetközi koprodukcióban készült, a főszerepben a román Vlad Ivanovot csodálhatjuk meg, aki a Toni Erdmannban és a nálunk tavaly bemutatott thrillerben, a Kutyákban is játszott. A főbb szerepekben ismerős arcok, Jacques Weber, Féodor Atkine, Djemel Barek, Jo Prestia, Johanna Ter Steege és Toulou Kiki láthatók.

Bár a filmet először a tegnap indult svájci fesztiválon vetítik, de maholnap a magyar mozikba is befut a Tegnap, az itthoni premiert ugyanis szeptember 6-ra tűzték ki.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk