Nemcsak a bajsza miatt marad emlékezetes – Burt Reynolds (1936–2018)

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 7.

Mikrofilm

A Boogie Nights és a Gyilkos túra főszereplője 82 éves volt.

Nyolcvankét éves korában meghalt Burt Reynolds színész – közölték tegnap a lapok.

Burt Reynolds az ötvenes évek végén kezdett el színészkedni, bár kezdetben csak sorozatokban és tévéfilmekben tűnt fel. 1969-ben viszont már ő játszotta az Ahol a cápa az úr című, igen jó kalandfilm főszerepét, ami a korábbinál jóval nagyobb ismertséget hozott neki.

A legnagyobbat az 1972-es Gyilkos túrában játszotta, amely nemcsak Reynolds remek színészi játékáról marad emlékezetes: John Boorman filmjét ugyanis a magyar operatőr, Zsigmond Vilmos fényképezte. A színészt ezután Woody Allen is megkínálta egy szereppel (Amit tudni akarsz a szexről…), de ő volt az 1977-es akcióvígjáték, a Smokey és a bandita banditája is, ahol már viselte a később védjegyévé váló bajszot is.

Smokey and the Bandit Official Trailer #1 - Burt Reynolds Movie (1977)

Smokey and the Bandit Trailer - Directed by Hal Needham and starring Burt Reynolds, Jerry Reed, Mike Henry, Paul Williams, Pat McCormick. A race-car driver named Bandit makes a bet that he can transport an illegal shipment of beer from Texas to Atlanta in under 28 hours.

Reynolds a nyolcvanas években viszonylag kevés filmben tűnt fel, de aztán visszatért a vászonra, hogy Paul Thomas Anderson Boogie Nightsában legyen főszereplő. A szerepért Oscar-díjra is jelölték, ám a szobrot végül nem Reynolds kapta meg. Reynolds rendezőként is ismert volt: több tévéfilmet is csinált, 1981-ben pedig elkészítette a Bukott zsarut, amelyben a főszerepet is ő játszotta.

Golden Globes 1992 Burt Reynolds Best Actor

Burt Reynolds accepting his award for Best Performance By an Actor in a Television Series: Musical or Comedy at the 1992 Golden Globes.

Burt Reynolds halálát szívinfarktus okozta, bár kórházba szállították és próbálták megmenteni az életét, ez nem sikerült. Nem tudni biztosan, de a vásznon akár még fel is tűnhet a jövőben: Quentin Tarantino készülő filmjében, a Volt egyszer egy Hollywoodban ugyanis ő is szerepet kapott, ám nem tudni, hogy a jeleneteit leforgatták-e már.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk