Még egy ilyen ciklust nem – Tétényi Éva esztergomi polgármester
tetenyi_eva_w_017.jpg

Még egy ilyen ciklust nem – Tétényi Éva esztergomi polgármester

Nagytotál

Az elmúlt évek a küzdelmeiről szóltak. Egy nő, szemben a túlerővel. Úgy tűnik, állta a sarat. De mi jön ezután?

magyarnarancs.hu: Honnan merít erőt, sportol?

Tétényi Éva: Az egyik Esztergomban élő aikidomester felajánlotta, hogy magánórákat ad nekem, ezzel járul hozzá a polgármesterségemhez. Minden szerda reggel bevonulunk a dodzsóba, vagyis az edzőterembe. Az aikido nemcsak sport, életfilozófia, ami sokat segít a polgármesterséggel járó harcok elviseléséhez. Kedvencem a kardozás, ez mintha velem született volna. Hogy azért-e, mert a nagypapa huszár volt, nem tudom. Az aikido nem más, mint az ellenség energiájának a vezetése. A lényege, hogy megvárom, míg a másik támad, és úgy forgatom az erejét, hogy ő legyen a vesztes.

false

magyarnarancs.hu: Bírja még a függetlenséget?

TÉ: Most, hogy nyakunkon a választás, derült ki, hogy egyetlen formáció sem tud mit kezdeni a független politizálással.

magyarnarancs.hu: Úgy értem, tartható-e a bozótharcos attitűd?

TE: Erre majd csak ősszel, az önkormányzati választásokkor tudok válaszolni. Valójában a konszenzusos döntéshozás híve vagyok.

magyarnarancs.hu: Indul?

TÉ: Igen, bár ez nem volt mindig ilyen egyértelmű. Mérlegelni kellett ugyanis, milyen perspektívája van a városnak egy független vezetővel. De mivel mostanra Esztergom gazdasági mutatói rendbe lettek téve, a 26 milliárdos adósságunkat nullára írtuk le, illetve megőriztünk egy egymilliárd forintos fejlesztési forrást, igent mondtam a következő ciklusra. Elvégre a városfejlesztés a szakterületem.

false

magyarnarancs.hu: Milyenek az esélyei?

TÉ: Miután hiszek az emberi józanságban és a tettek erejében, számomra egyértelmű, hogy az esélyeim nagyon jók. Amit viszont nem lehet bekalkulálni, hogy egy lejárató politikai kampány mit hozhat, illetve a választópolgárok emlékezete mennyi időre nyúlik vissza. És hát nem lehet függetleníteni a helyi eseményeket az országos politikáról sem. A Jobbik erősen feljött, a jelenlegi ellenzéki vezetők az előző nyolc év arcai közül kerültek ki, a Fidesz pedig, ha csak arra gondolunk, hogy az alaptörvénnyel és a független újságírással mit tett, nem gondolhatja komolyan, hogy ilyen formában továbbléphet. Az LMP-ről pedig nem lehet tudni, mennyire lesz népszerű a „zöld programjával”. Négy éve nyolcezer ember támogatott a tizenkétezer aktív választópolgárból. Hogy mit sikerül egy populista demagógiával lerombolni, nem tudom, de arra számítok, hogy több polgármesterjelölt lesz. A város költségvetésében ugyanis már idén több százmilliós szabad forrás van, és ezt az ellenjelöltek nem fogják kihagyni.

magyarnarancs.hu: Lehet tudni, hogy kik az ellenjelöltek?

TÉ: Neveket nem mondanék, mert még ez nem hivatalos. Annyit azonban lehet tudni, hogy a helyi Fidesztől elkülönülve kialakult egy Összefogás Esztergomért formáció, mellette megjelent egy Esztergomi Keresztény Egyesület, aztán van egy Haladó Esztergomért Egyesület meg egy Lokálpatrióta Egyesület is. Most csatlakozott a fideszes összefogáshoz a Nők a Mindennapokban Egyesület, noha ők is függetlennek titulálják magukat. Persze ők nem úgy függetlenek, mint én, most például az elnöknőjük aláírást gyűjtött Völner Pál fideszes országgyűlési képviselőjelöltnek, ami rendben van, csak akkor nem kell azt mondani, hogy mi független nőszervezet vagyunk. Elméletileg a többi egyesületet is független, de azért lehet tudni, milyen pártok állnak mögöttük. Egy biztos, minél több jelöltet indítanak, annál inkább kihozhatnak egy olyan helyzetet, hogy az én támogatottságom kisebb legyen.

false

magyarnarancs.hu: De azok a pártok, a Jobbik, az MSZP, az LMP, amelyek négy éve támogatták önt, most is támogatni fogják?

TÉ: A támogatás abban nyilvánult meg, hogy nem indítottak ellenjelöltet. Kérdés, hogy most indítanak-e. De az, hogy engem a helyi Fidesz után az MSZP és a Jobbik is megtámadott, egyet mutat: senkivel sincs mutyi. Amit én képviselek, még annyira más típusú gondolkodás, hogy a pártok nem tudnak mit kezdeni velem. Én mindent, ami a városnak jó, támogatni fogok függetlenül attól, honnan jön a javaslat és a támogatás, viszont nem írok alá semmi olyat, ami árthat Esztergomnak.

magyarnarancs.hu: Ha már a mutyizásnál tartunk. Egyszer Tóta W. Árpád egy rádióinterjúban arra a kérdésre, mi szeretne lenni, ha nagy lesz, azt felelte: korrupt vidéki polgármester. Nagyjából azt hiszem, ez a kép él az átlag magyarban a vidéki polgármesterről. Önről viszont lehet tudni, hogy amikor még Budapesten, a VI. kerületben volt főépítész, és bement az irodájába egy vállalkozó, majd letett az asztalra egy borítékot, azt mondta: uram, ön eltévesztette a házszámot. Mostanság próbálkoznak a borítékokkal?

false

TÉ: Ahogy valakiről elterjed, ha korrupt vagy megvesztegethető, úgy az is elterjed, ha nem. De a fenti állítást a vidéki polgármester társaim nevében kikérem magamnak. A vidéki polgármesterek nyolcvan százaléka független, csak ezt kevesen tudják. A nagyvárosokban vannak pártok által támogatott polgármesterek. De inkább azt javaslom az említett úrnak, hogy ne vidéki polgármester szeressen lenni, mert a korrupció a felső politikai elitben keresendő. Másfelől ma már az önkormányzatoknál nincs annyi pénz, mint korábban. Egyrészt az adósságukat átvállalta az állam, másrészt elvették a gépjárműadó hatvan százalékát, ráadásul most már hitelt is csak állami hozzájárulással vehetnek fel. Minden téren folyamatos a pénzelvonás, a polgármesterek és az önkormányzatok tevékenységét pedig nagyon beszűkítették.

magyarnarancs.hu: Március közepén ötödjére sem sikerült zöld ágra vergődni a város 2014-es költségvetése ügyében. Mikor lesz Esztergomnak büdzséje?

TÉ: Magyarország összes településén van a napi működéshez egy minimális összeg, amit meghagynak a polgármesternek, hogy szabadon rendelkezzen vele olyan esetekben, amikor sürgősen kell intézkedni. Például életveszélyt elhárítani, a közmunkások munkafeltételeit biztosítani vagy azonnali városüzemeltetési feladatokat ellátni, mint csatornatisztítás, takarítás stb. A Fidesz-frakció ezt nem engedi meg nekem, emiatt olyan helyzet is előállhat, hogy minden szemeteszsák megrendeléséhez az ő beleegyezésük kell, ez a város alapvető, mindennapi működését veszélyezteti. Viszont tudva, hogy ők már nem egységesek, kikötöttem, hogy addig, amíg ebben nem tudnak konszenzusra jutni, nincs értelme a költségvetés elfogadásának sem. Még a választások előtt kísérletet teszek arra, hogy a mindennapi működési keret csökkentésével hajlandók-e a megegyezésre.

false

magyarnarancs.hu: Ez után az újabb költségvetési mizéria után a magyar sajtó arról cikkezett, miszerint már odáig jutottunk, hogy még a legnagyobb ellenfele, a korábbi fideszes polgármester, Meggyes Tamás is ön mellé állt ez ügyben, mondván, ilyen pitiáner ügyben ne ellenkezzünk.

TÉ: Meggyes Tamás nem mellém állt, hanem miután kizárta őt a Fidesz és már Völner Pál az országgyűlési képviselőjelöltje, nem mellettem, hanem ellene foglalt állást. A valóságban az ellen tiltakozik, hogy a nyergesújfalui fideszesek átvették az irányítást az esztergomi fideszesek felett. És tényleg. Elég, ha csak megnézzük, hogy az önkormányzat százszázalékos tulajdonú gazdasági társasága, a Strigonium Zrt. Holding élén nyergesújfalui ember van, a jogászuk nyergesújfalui, a temetkezési vállalat, a parkolási társaság vezetője nyergesújfalui, az esztergomi Fidesz elnöke nyergesújfalui, a közvilágítási problémákért nyergesújfalui ember felel, az árvizes területen felépült mélygarázs is nyergesújfalui vállalkozóhoz köthető. Így jobban megértjük a pálfordulást.

magyarnarancs.hu: Tavaly ősszel, ha nem is hivatalosan, de felmerült a neve, mint miniszterelnök-jelölt. Bánja, hogy nem lett belőle semmi?

TÉ: Nem. A jelenlegi helyzetben ez sehogyan se lett volna sikeres. Egy valóban független jelölttel nem tudott volna egyik párt se mit kezdeni. A Fidesz és az MSZP alapgyökerei a pártállami rendszerben gyökereznek, függetlenül attól, hogy nemzetiszínű szalag vagy vörös póló van rajtuk.

false

magyarnarancs.hu: Ön valóban annyira független, hogy első körben még azt se utasította el, hogy a Jobbik a volt zsinagógában gyűlésezzen, bár később a demokratikus hangok nyomására jobb belátásra tért. Miért nem utasította őket élből el? De kérem, ne azt válaszolja, hogy mert ők is egy demokratikusan megválasztott párt vagy hogy a zsinagóga helyén lévő művelődési házat egy külön társaság üzemelteti.

TÉ: Esztergomban az itt élő zsidókat 1944-ben elhurcolták, azóta az imaház nem lát el hitéleti tevékenységet. A városban Technika Házként és művelődési központként üzemel régóta, tehát először fel sem merült, hogy a lakossági fórumot a város közművelődési helyszínén tartsák meg. Valójában ebben az esetben a polgármesternek nincs döntési jogköre, ezért maradt a nyílt kiállás, és a kérés, hogy mindenki tartsa tiszteletben mások jogait és érzékenységét. Miután a családom anyai ágon közvetlenül is segítette a zsidó üldözötteket, számomra nehéz volt a független vélemény érvényre juttatása.

false

magyarnarancs.hu: Ön szerint most demokratikus választások lesznek Magyarországon?

TÉ: Ha azt nézzük, hogy soha ennyi párt nem indult, mint most, akkor persze igen, de ha azt, hogy a választási törvényen közvetlenül a választások előtt lehet módosítani, hogy a körzetek határait meg lehet változtatni, vagy eleve az, hogy a választási szisztéma olyan, hogy aki nyer, mindent visz, akkor megkérdőjelezhető. Ez a választási rendszer fals, nem ad valós képet. Igaz, már négy évvel ezelőtt is ilyen volt, hiszen a nyertes a szavazatok összességéhez képest kevesebbet kapott, mint ötven százalék, mégis mindent vitt.

magyarnarancs.hu: Városvezetőként mit tart az elmúlt négy éve legnagyobb sikerének illetve kudarcának?

false

TÉ: A legnagyobb siker a teljes adósságállomány ledolgozása és egy menedzsment típusú közigazgatás beindítása. A kudarc, amire nem számítottam, az az ellenállás, amit a fideszes képviselő-testület tanúsított. Nem hiszem, hogy ez a személyem ellen irányult volna, bár én megpróbáltam mindent, meghívni őket, beszélgetni, kezet nyújtani, egyeztetni, de egyszerűen a párbeszédig sem jutottunk el. Ez olyan, mintha egy üres székkel kéne a dolgokat megbeszélni. Ezt nagyon rosszul élem meg.

magyarnarancs.hu: Egy pillanatig nem merült fel önben, hogy feladja? Hisz a közvilágítási és buszbotránytól kezdve a költségvetési ellehetetlenülésig és a Jobbik zsinagógás szerepléséig volt itt minden.

false

TÉ: Egyetlenegy pont volt, 2011. január 20-án, amikor nagyon rosszulesett, hogy egy képviselő-testület a saját városa ellen megszavaz egy büntető költségvetést. Akkor jöttem rá, hogy ezeknek semmi sem szent, még az sem, hogy ne sanyargassanak harmincezer embert. Akkor majdnem föladtam, de aztán arra gondoltam, hogy engem pont azért választottak meg, hogy ezeket a dolgokat is elviseljem, és valahogy kezelni tudjam, így aztán folytattam tovább. Ami viszont abszolút pozitívum, hogy a városlakók sokkal tudatosabbak lettek. Nagyon sok önkéntes segítőnk van; van, aki ebédet főz, süteményt süt, várost takarít, ajándékokat készít, kirakatokat díszít, hiszen reprezentációs költségkeretünk nincsen. Kifejezetten jó az együttműködés a szlovák oldallal, minden rendezvényünkön közösen jelenünk meg. A külkapcsolataink is megerősödtek, tizenhat nagykövet járt nálunk az elmúlt három évben, a testvérvárosainkkal is élő kapcsolat alakult ki. Majdnem azt kell mondanom, hogy Esztergomot feltettük a világ térképére. A Suzuki miatt járt itt a japán nagykövet, de eljött a thaiföldi nagykövet is, mert hamarosan átadnak egy thai tésztagyárat, ami száz embernek ad munkát. Az is fontos, hogy más kultúrájú, vallású országok nagykövetei jöjjenek el ide, hiszen Esztergom a magyar egyház központja is. Járt itt az indiai, a török, az izraeli és az orosz nagykövet is. Ez egyfajta kiállás a párbeszéd mellett, hogy igen, másképp is lehet csinálni.

false

magyarnarancs.hu: A szlovák rendszámú autók száma még mindig nő?

TÉ: Igen, de az önkormányzat ez ellen nem léphet fel. Sőt, egyre több céget Párkányban jegyeznek be. Ezt mondjuk meg lehetne vizsgálni, miért éri meg jobban Szlovákiában bejegyezni egy céget, ahelyett, hogy sírdogálunk, hogy a magyar gazdaság tönkremegy. El lehetne gondolkodni a kétkulcsos adón meg a társasági adó csökkentésén is. Nagyon sokan járnak át hozzánk Szlovákiából dolgozni, mert a déli szlovák régióban sokkal nagyobb a munkanélküliség, mint nálunk, és a szlovák állam támogatja, ha a magyar cégek szlovák állampolgárt alkalmaznak. Ezért mi hiába kérjük az ipari parkban, hogy környékbelit foglalkoztassanak, mert erre azt mondják, hogy ők a szlovák munkavállaló után támogatást kapnak.

magyarnarancs.hu: Az ön eredeti foglalkozása építész, méghozzá Terézváros főépítésze volt 2000-től 2005-ig. Az Andrássy úti házakat ön készítette föl a világörökségi programra. Ez mit jelentett?

TÉ: Ki kellett dolgozni azt a városfejlesztési stratégiát, hogy ezt a kutya- és galambürülékes városrészt, a leromlott épületállományt miként lehet a világörökség részévé tenni. Amikor ezt kitaláltam, meg kellett nézni, hogy az UNESCO milyen feltételekkel adja meg ezt a címet, milyen dokumentáció kell hozzá, és össze kellett állítani. De nagy részben mediátori munka volt, hisz öt kerületnek és a fővárosnak kellett együttműködési szándéknyilatkozatot aláírni. Az SZDSZ-es, MSZP-s, fideszes polgármesterek már akkor se igen beszéltek egymással. A munkám nagy részét az tette ki, hogy az érdekelt vagy ellenérdekelt feleket leültessem egy asztalhoz.

false

magyarnarancs.hu: Épített iskolát, óvodát, kórházat. Építészként mi volt a legfontosabb törekvése?

TÉ: Több száz lakóházat is terveztem, és a Zeneakadémia felújítási koncepciójának kidolgozásában is részt vettem. Én sose önmegvalósítani akartam, mindig az volt a fontos, hogy a legtöbbet hozzam ki a megrendelő elképzeléséből. Szerencsére építészeti szaktanácsadással továbbra is foglalkozhatom, ez nem összeférhetetlen a polgármesterséggel.

magyarnarancs.hu: A női kvótáról mit gondol?

TÉ: Kvóta nélkül is biztosítottnak kéne lennie a képviseletnek, tehát ha mondjuk kötelező húsz vagy harminc százalékot vezetnének be, engem az is sértene. Számomra az a normális, hogy a vezetésben ugyanannyi nő és férfi szerepeljen, hogy mindenki ugyanolyan eséllyel indulhasson.

magyarnarancs.hu: Egyik karácsonyát az esztergomi hajléktalanokkal töltötte. Ön ennyire érzékeny szociálisan vagy ez polgármesteri imázsának része?

TÉ: Minden karácsonyestémet a hajléktalanokkal töltöm. Ilyenkor én fizetem a vacsorájukat, én osztom ki az ennivalót, mondok nekik verset vagy énekelünk, beszélgetünk, meghívunk egy papot, aki áldást mond. Mintegy ötvenen szoktak lenni. Meggyőződésem, hogy addig semelyik társadalom nem élhet jól, amíg a legrosszabbul élők nem élnek emberhez méltóan. Én ezt vállaltam, amikor polgármesterré választottak. Sajnos a hajléktalanná válás bármelyikünkkel előfordulhat. Én ráadásul karácsonykor születtem. Tavaly az árvíz idején sokan a hajléktalanok közül önkéntesen jöttek dolgozni. És amikor megkérdezték tőlük, miért dolgoznak önként, azt mondták, mert nem felejtik el, amit a polgármester asszony tesz értünk.

magyarnarancs.hu: Ha újra az a helyzet állna elő, hogy önt megválasztják kétharmados többséggel, de a képviselő-testület is kétharmad arányban fideszes lesz, vállalja-e újra a polgármesterséget?

TÉ: Az attól függ, milyen fideszesek lesznek. Mert most is voltak olyanok, akikkel szót lehetett érteni, csak a csoportérdek felülírta a mindennapokat. De az biztos, hogy még egy ilyen öt évet se a várossal, se velem nem lehet megtenni.

A fényképeket Sióréti Gábor készítette.

Mérő Vera Jön valaki – Lesz-e Tétényi Éva magyar Merkel? című publicisztikáját itt olvashatja.

false

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.