Narancsblog

A Mazsihisz ugyan morog egy kicsit, de gyakorlatilag tétlenül nézi Orbánék Soros-ellenes plakátkampányát

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 03., 18:45
kommentek
19
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Azért, mert továbbra is az értékekről kíván beszélni. Mekkora értékekről?

Napok óta Soros György arcképével van teleplakátolva az ország, meg a felhívással: „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!" A kormánypropaganda legújabb plakátkampánya a legnagyobb ellenségnek kikiáltott Sorost mint ősellenséget helyezte a középpontba. Mindez sokakat emlékeztetett a náci idők kampányaira, mert a sorosozás kezdeti időszakától kérdésként merült fel, antiszemitizmus-e az vagy sem. Mert ugyan mi baj lehet azzal, ha egy gazdag zsidót állítanak be minden rossz okozójaként? Török Gábor a minap Orwellt idézte, Bokros Lajos pedig fasisztának nevezte Orbán Viktort. A hvg.hu kíváncsi volt, mit gondol erről a magyarországi zsidóság nagyobbik hányadát képviselő Mazsihisz, ezért Heisler András elnököt kérdezték.

Heisler a lapnak elmondta, hogy ez a plakátkampány újra rossz emlékeket ébreszt a hazai zsidóság körében – s ez független a kampány megalkotóinak szándékától. Alkalmas arra, hogy bármelyik oldal elővehesse az ún. „zsidó kártyát”, s ez nem jó, nem helyes út.

Na, ugye

Na, ugye

 

„Sok jelzést kapunk a közösség tagjaitól” – mondta Heisler a hvg.hu-nak az elmúlt idők vitatható kormányzati kijelentéseiről. A szervezet ilyenkor nem tehet mást, mint hogy jelzi a kormánynak a kifogásait: hol hangosan, hol halkabban, informális csatornákon át – fejtette ki a Mazsihisz elnöke.

És bár Heisler a perkátai Horthy-szobor meghiúsulását említi, mint sikeres jelzést, kommunikációs fordulatot, azért közben, ha magánkezdeményezés útján is, de lett két Horthy-szobor az országban, Orbán Viktor és Lázár János pedig kivételes államférfiként beszélt a kormányzóról.

Heisler nem optimista, mert  a Soros-kampány nem fog leállni a tiltakozások miatt, most „mindent felülír a szavazatmaximálás és a választási érdek”. A Mazsihisz ennek ellenére vagy éppen ezért továbbra is értékekről kíván beszélni – közölte Heisler –, nyilatkozataiban erre fogja fektetni a hangsúlyokat a jövőben is.

Hát, ha ez így megfelel a közösségnek…

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 03., 18:45
kommentek
19
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 19
  Kovacs
  2017. július 04., kedd 15:31
  17: Igen rworse, alapvetően, ha nem ebben a fertőben kellene lubickolnotok, meg lehet beszélni dolgokat. De már egészen más szituációban éltek. Az egészből az szűrődik ki, hogy a magyar kormány" sorosozik", a maradék épelméjű pedig (önként) rázendít a Mazsihiszt kritizálni.
  MARGIIIIT (idézet rworstól)
 2. 18
  szegedi789
  2017. július 04., kedd 13:30
  Juj , csak finoman tessenek bánni a Mazsihisszal, bár a Mazsihisz lehet, hogy kicsit jelentékenyebb szereplője a közéletnek, mint azok a fránya civil csoportosulások... Több erőforrása van, igaz, ott van közbeiktatva az állami kegy is... Hajjaj. Ki védjen kit ? -f. kérdés, lám, nem is oly' egyszerű elsőlátásra...

  Tényleg Mazsihisz egyházügyi törvény ellen milyen HANGOSAN tetszett tiltakozni ?
  Iványi úrékkal mily' mértékben szolidarított?
  Biztos nincs az állami támogatásoknak bizonyos visszatartó ereje ?
  Heisler úr tényleg azt hiszi, és erről a hitről ne születhessen a fentihez hasonló kételkedő írás, miszerint egy évek óta tartó gyűűűlöletkampánynak lehetnek a kitervelőitől független negatív következmények ???
  Nincs a sorosozáson belül valamire rájátszás ???

  Heisler úr nem ilyen dolgok miatt bírálta Köves Slomót ??????
 3. 17
  rworse
  2017. július 04., kedd 13:03
  Idézek magamtól, 6-os számú komment. Én ezzel értek elsősorban egyet:


  "Minden épelméjűnek hangosan és eredményesen tiltakoznia kéne - valamint jogi lépéseket tenni. A MAZSIHISZ- nek is és minden nemMAZSIHISZ-nek is. De legalább nem kéne mismásolni. Heisler mismásol."
 4. 16
  tiszapolgári
  2017. július 04., kedd 12:36
  15 Kovacs

  Abszolút így van (mármint amit te írsz). Hányszor hallottam már azt, hogy „A zsidók a hibásak, miért nem lázadtak fel az őrök ellen!” Vagy: „A menekültek a hibásak, miért nem harcolnak a terroristák ellen!”
 5. 15
  Kovacs
  2017. július 04., kedd 11:25
  Én pedig ragaszkodom tiszapolgári 2-es bejegyzésének 4-es pontjához:
  "Elsősorban nem a Mazsihisztől kellene várnunk, hogy a fent idézettnél keményebben fogalmazzon, hanem sokkal inkább nekünk, a nemzsidó civileknek kell tiltakoznunk. Másképpen fogalmazva, az vesse rájuk az első követ, aki már mindent megtett azért, hogy valamivel elviselhetőbb legyen ez az egyre szutykosabb pöcegödör."

  Ez is egy klasszikus eset, mindig a leginkább elszenvedőkön és a lehetséges áldozatokon kérik számon, hogy mit, mikor és azt hogyan kell tenniük. (Visszamenőleg is!)
  Szánalmas...
 6. 14
  rworse
  2017. július 04., kedd 09:53
  tiszapolgári
  "Most mit szeretnél, mit csináljon a Mazsihisz: követelje, hogy Rogán és Habony mondjon le? Tegyen feljelentést a grafikus ellen?"

  Többek között, ezeket is várnám a Mazsihisztől - is. :)
 7. 13
  yoyo
  2017. július 04., kedd 09:21
  Soros pereljen, a mazsihisz tiltakozzon, az Unió vezessen be szankciókat, az USA helyezzen kilátásba légicsapásokat, és egyáltalán mindenki verje mindenki faszával a csalánt.

  Ez az egész a tehetetlenségről szól.
 8. 12
  tiszapolgári
  2017. július 04., kedd 08:48
  rworse: mikor jelzett valamit hangosan a MAZSIHISZ, bármilyen csatornán?!

  Ne bomolj, nem volt az olyan rég: 2014-ben a Mazsihisz Szakály Sándor történész távozását KÖVETELTE az idegenrendészeti eljárásos szövege miatt.

  2015-ben a Mazsihisz ELLENÁLLÁSÁNAK köszönhetően maradt félbe a történelemhamisító Sorsok Háza emlékközpont építése. Lázár János a Síp utcai székházban találkozott Heisler Andrással, ezután a kormány visszavonta a projektre szánt 7 milliárd forintot, Schmidt Mária tajtékzott. (Epilógus: pár hónappal később Schmidt Mária megkapta a 13 milliárd keretösszegű 56-os emlékévet, Lázár János pedig most júniusban nagy hazafinak nevezte Horthyt.)

  Most mit szeretnél, mit csináljon a Mazsihisz: követelje, hogy Rogán és Habony mondjon le? Tegyen feljelentést a grafikus ellen?
  Szerinted egy újabb nyilatkozat fogja megtorpanásra késztetni a gátlástalanságra épülő Fideszt és a kormányát?
 9. 11
  rworse
  2017. július 04., kedd 07:32
  tiszapolgári

  Az egyszerűség kedvéért nem használom a hvg-cikket, csak az itt kiemelteket.


  "újra rossz emlékeket ébreszt a hazai zsidóság körében – s ez független a kampány megalkotóinak szándékától."
  Függetleeeen?!?!?! Maaaaargiiit!  "Alkalmas arra, hogy bármelyik oldal elővehesse az ún. „zsidó kártyát”, s ez nem jó, nem helyes út."
  Alkalmaaaaas?!?!?! Maaaaargiiit!


  „Sok jelzést kapunk a közösség tagjaitól” – mondta Heisler a hvg.hu-nak az elmúlt idők vitatható kormányzati kijelentéseiről. A szervezet ilyenkor nem tehet mást, mint hogy jelzi a kormánynak a kifogásait: hol hangosan, hol halkabban, informális csatornákon át"
  Nem tehet mááááást?!?!?! Maaaaargiiit! Informális csatornákooooon?!?!?! Maaaaargiiiit! (És egyáltalán, mikor jelzett valamit hangosan a MAZSIHISZ, bármilyen csatornán?!

  "A Mazsihisz ennek ellenére vagy éppen ezért továbbra is értékekről kíván beszélni – közölte Heisler –, nyilatkozataiban erre fogja fektetni a hangsúlyokat a jövőben is."
  Vagyis "illedelmesen" kollaborál az antiszemita, fasiszta, hungarista, náci körökkel és szavazótáborokkal egyre látványosabban kokettáló rezsimmel. Esetleg néha megemlíti informális csatornán, hogy "Kedves Viktor bátyám, nem adhat ez esetleg alkalmat...?".
  Mit gondolsz, az egyre inkább az Orbán díszzsidajává váló (lásd még Horthy), egyébként mindenbe belepampogó Deutsch miért kummog olyan félrehúzódva a folyamatos hadjárat közepette? Soros ügyben mit gondolsz, miért nem igrickedik a nemzet kabarétinódilantossebestyénje?
 10. 10
  tiszapolgári
  2017. július 04., kedd 00:38
  rworse: Heisler mismásol.

  Nem mismásol. A cikk utolsó bekezdésében az áll, hogy „Heisler nem optimista, mert a Soros-kampány nem fog leállni a tiltakozások miatt”. Azaz, tiltakoznak, de hiába, mert a Fidesznek fontosabb a szélsőjobb felé tett gesztus. Szerintem ez határozott és világos vélemény.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog