A szúrós tekintetű uniós vezetők elől a pápához menekült Orbán Viktor

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. március 25.

Narancsblog

De a miniszterelnök közel sem volt olyan vicces, mint a kislány, aki a napokban elcsente Ferenc pápa fejfedőjét.

Szombaton csúcstalálkozót rendeznek az olasz fővárosban, amelyen az az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői, valamint a központi uniós intézmények vezetői vesznek részt a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából. Az Európai Unió elődjét, az Európai Gazdasági Közösséget, a Közös Piacot létrehozó dokumentumot 1957. március 25-én írta alá az olasz fővárosban a hat alapító tagállam, Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg.

Az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői – kivéve Nagy-Britanniát –, valamint az uniós központi intézmények vezetői szombaton délelőtt Rómában aláírtak egy közös nyilatkozatot is, amelyben kiállnak az unión belüli együttműködés folytatása, az EU előtt álló példátlan kihívások jövőbeni közös kezelése mellett.

Ebben a nyilatkozatban az is szerepel, hogy a nemzetközi migrációs válság az egyik legnagyobb az EU-t érő kihívások közül. Az állam- és kormányfők azt is kinyilvánították, hogy a jövőben is együtt cselekszenek, "szükség esetén több ütemben és eltérő szorosságú együttműködésben, de mindig ugyanabban az irányban", összhangban az alapszerződésekkel, és mindig nyitva tartva az ajtót azok előtt, akik csatlakozni akarnak a szorosabb együttműködéshez.

A nyilatkozatot a magyar miniszterelnök is aláírta, akiről sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy egy irányba tolná az Európai Unió szekerét a többi tagország vezetőjének többségével. Orbán Viktor itthon évek óta harcol Brüsszel ellen – de nem a Brüsszelből érkező eurómilliárdok ellen! – pusztán belpolitikai kampánycélokból. Néha aztán visszanyal a fagyi, mert nem mindig csak a bértapsolók vagy a volt polgári körös fanatikusok előtt kell brillíroznia a miniszterelnöknek, akit nem annyira régen simán lediktátorozott az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker ma is ott volt, amikor a magyar kormányfő aláírta a közös uniós nyilatkozatot. Orbán Viktor szignóját elég szúrós tekintetek figyelték, nézzék csak Juncker, és a mögötte ülő Antonio Tajani (az Európai Parlament elnöke) vagy Paolo Gentiloni olasz kormányfő ábrázatát.

false

 

Fotó: MTI

Nem is csoda, hogy Orbán Viktor menekülőre vette a figurát, ha már Rómában van, átnézett Ferenc pápához.

false

 

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ugyan a miniszterelnökkel is kedves volt az egyházfő, de Orbán Viktor biztos nem csalt akkora mosolyt Ferenc pápa arcára, mint az a kislány, akiről a napokban írtunk, és aki simán lekapta a katolikus vezető fejfedőjét (a pileólust).

Figyelmébe ajánljuk