A világtörténelem egyik legfontosabb szavazása következik

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 28.

Narancsblog

Donald Trump és Hillary Clinton vetélkedéséről kifejezetten nehéz túlzó állításokat tenni.

Nézzük ezt az idegesen hadonászó és kiabáló férfit, aki egy percig sem bír csendben maradni és három másodpercig sem képes egyenesen állni. Látjuk, ahogy huszadszorra is belevág a mellette álló nő szavába, aki direkt kimérten és modorosan beszél, hogy idegesítse. Halljuk, ahogy nekiállnak egymást sértegetni – és közben újra és újra figyelmeztetjük magunkat, hogy ez a jelenet nem két kisüsti között játszódik le a szomszéd asztalnál, hanem százmillió néző előtt a távoli Egyesült Államokban. A vita végeredménye pedig nem csak a mi lelkiállapotunkra és pénztárcánkra lesz hatással, hanem az unokáink életére is.

false

 

Fotó: MTI/EPA

Donald Trump és Hillary Clinton vetélkedéséről kifejezetten nehéz túlzó állításokat tenni. A magyar idő szerint kedd hajnalban tartott elnökjelölti vita

a valaha volt legnézettebb politikai esemény

minden idők legdurvább amerikai kampányában, amelynek végén a világtörténelem egyik legfontosabb szavazása következik. Ahol a tét nem azért nagy, mert Clinton jó jelöltnek tűnik. Ellenkezőleg: a magánszerverről bonyolított hivatalos kormányzati e-mailezés és a külföldi politikai aktorok által támogatott Clinton Alapítvány egyaránt olyan botrányok, amelyek kétségessé teszik a demokrata jelölt integritását, de még a zsarolhatóságát is felvetik. Ellenfele győzelme azonban sokkal többet jelentene még annál is, mint hogy egy Putyin-közeli rasszista, egy szexista bohóc, egy gátlástalan agresszor vezetne egy atomhatalmat. Donald Trump diadala mindezeken felül

az igazságon túli politika

korszakát nyitná meg az egész világon. Ez a nyugati sajtóban sokat tárgyalt fogalom azt a terjedő jelenséget írja le, amelynek alapja az irracionális félelem, az elitellenesség és a hírfogyasztási szokások megváltozása. Vagyis hogy a pártos sajtó, a bulvár, az internetes álhíroldalak és a közösségi média végképp elmosták a határokat vélemény és tény között.

Trump a tévévitán is szilárdan állította, hogy nem támogatta az iraki háborút, pedig ez dokumentáltan hazugság, ahogy – a PolitiFact adatai alapján – a republikánus jelölt tényállításainak 70 százaléka az. Extrém adatnak tűnik, de épp az a nyugtalanító, hogy nem egyedi eset: a Brexit-kampányban ugyanúgy szabadon áramoltak – és győztek – a nyilvánvaló csúsztatások, mint a magyar kvótanépszavazás kommunikációjában.

A szélsőjobb mindig is az értelmet felülíró érzelmekre játszott,

de ezzel mostanában Nyugat-Európában is egyre népszerűbb. Az orosz kormánypárt az ukrán felkelést mondja amerikai összeesküvésnek, a török kormánypárt pedig az augusztusi puccsban látja a gülenistákat segítő CIA kezét. Míg ezekben a keleti autoriter rendszerekben az információhiány biztosítja a tényeken túli retorika sikerét, hogy ti. a népesség jelentős részéhez nem jut el más információ az állami propagandán túl, addig a nyugati demokráciákban az ellenőrizetlen információáradat kelt zavart. Ebben a környezetben sírnivalóan sokan gondolják, hogy éppen az mondja ki – végre, egyedül, bátran – az igazságot, akiről a gyűlölt elit, a többi politikus, a szakértők, a mainstream média napról napra bizonyítja, hogy akkor is hazudik, amikor köszön.

Trump győzelme

az amerikai demokrácia önmagában is tragikus hatású meggyengülésén túl ennek az igazságon túli politikának adna hatalmas lendületet máshol is.

A mostani vitát egyértelműen Hillary Clinton nyerte, az elemzők és ami fontosabb: az első szondázások szerint a tévénézők szerint is. Jól szabályozott körülmények között, a konkrét állításokat előtérbe helyező vitakultúrában, egy szakszerű moderátor és egy felkészült ellenfél mellett Trump nem tudott kiteljesedni. Ami szép szimbóluma annak, hogy ahol erősek a demokratikus hagyományok, ahol van szabad sajtó, politikai alternatíva és mindezek fölött a független igazságszolgáltatás őrködik, ott nagyon nehéz dolga lesz ennek az új populizmusnak. De vannak olyan országok, ahol ezek a feltételek nem adottak.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.