Holnapra meglesz a 100 ezer aláírás, de így is roppant kétséges, hogy összejön-e az olimpiai népszavazás

  • narancs.hu
  • 2017. február 4.

Narancsblog

A kezdeti lelkesedés lanyhul, erősödik az ellenszél.

Tegnap este az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában Fekete-Győr András és Orosz Anna, a Momentum Mozgalom képviselői arról számoltak be, hogy az LMP gyűjtötte aláírásokkal vasárnap összejön a bűvös 100 ezer támogatás. Mondhatni, így félidőben (február 17-ig lehet gyűjteni) nem is rossz eredmény ez, hiszen ha a második félidőben is lesz ennyi, akkor a 200 ezerből már elég rendes esély látszik arra, hogy a szükséges közel 140 érvényes legyen.

Ha nem lesz ennyi, vége a történetnek: Budapest önkormányzata pillanatnyilag jelét sem mutatja olyas szándékoknak, hogy esetleg tiszteletben tartaná mondjuk a főváros 100 ezer polgárának kívánságát, ami ugyebár nem feltétlenül az, hogy ne legyen itt olimpia, csak annyi, hogy szavazzuk meg vagy vessük el, úgymond közösen. Persze, szomorúan nevetséges körülmények ezek a mai Magyarországon: majd épp Budapest lakossága fogja eldönteni, hogy legyen-e Orbán Viktornak olimpiája, s hogy ebbe az egészbe egyáltalán bárminő beleszólása van Tarlós Istvánnak. Ugyan már!

Gyűlnek az aláírások az olimpia ellen

Gyűlnek az aláírások az olimpia ellen

Fotó: Németh Dániel

Nos, épp ez a csodálatos ebben az aláírásgyűjtésben, hogy szembe mer menni a beletörődéssel, a megalkuvással, a teljes kilátástalansággal. Hogy arról szól, hogy: igenis, lehet.

Csakhogy e pillanatban még azt sem mondhatjuk, hogy mindennek a fővárosban, legalább a fővárosban van 100 ezer támogatója. Hiszen a Facebookon is vidáman, szabadon és büntetlenül lehet mindenféle felhívásokat közzétenni arra nézve, hogyan lehetne csalással megakadályozni a népszavazási kezdeményezés sikerét. Egy „vidéki fideszesek” nevében terjedő felhívás például így fogalmaz. „Menjetek oda a standokhoz, ahol az aláírásokat gyűjtik az olimpia rendezése ellen és írjátok alá! De! Mindig hamis adatokat adjatok meg...” Csaljatok, hazudjatok, édes drága jó fideszes polgári elvtársak, s a haza fényre derül. Csaljatok, hazudjatok, drága elvtársak, a főnök is ezt csinálja a nap 24 órájában, s az csak természetes, hogy ő is a haza üdvéért, nem, majd Mészáros Lőrinc zsebéért! S a haza üdvéért – efelől kétségünk aligha lehet – lesznek bizony sokan a hamis aláírók. A módszer ellen lehet éppen védekezni, személyit, lakcímkártyát kérni, csak hát az épp a lényegét kezdi ki a dolognak.

De az első pillanattól, alkalmasint már jó ideje, legalább hat éve tudható: a pálya lejt. Már az is vicc eleve, hogy míg egy országos népszavazáshoz 200 ezer érvényes aláírás kell, addig a fővárosihoz több mint az országos kétharmada. Az is vicc, hogy a főváros eleve nem írt ki népszavazást e minden fővárosit, s minden magyart súlyosan – nota bene a pénztárcáján keresztül is – érintő kérdésben. S persze az is vicc, hogy a rendőrség nem csinál semmit a csalókkal; Tóth Zoltán, az Országos Választási Iroda volt vezetője arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy „az érvénytelen aláírásokkal kapcsolatban az Országos Választási Bizottságnak (OVB) általában az volt a döntése, hogy ha a választási iroda bűncselekményre utaló körülményeket vél felfedezni, tegye meg a szükséges intézkedéseket. Tóth elmondása szerint kezdetben az OVI nevében ő tett is feljelentést a gyanús ügyekben, de aztán látta, hogy semmi értelme, így idővel feljelentési kedve is alábbhagyott. Többnyire nem is foglalkozott a rendőrség a beadványaival…”

Szóval a szembeszél totális, a tét magas. Magas, mert a 2018-as választásokig biztosan nem lesz semmiféle egyéb esély legalább töredékesen demokratikus módon kivitelezhető tömeges véleménynyilvánításra. S ez döntően befolyásolhatja annak a választásnak a már különben is csalárdul agyonbefolyásolt eredményét.

Szóval a szembeszél totális, a tét magas, de még mindig van reális esély, csak ütni kell tovább a vasat. Hiszen történtek pozitív dolgok is, aláírta például Sólyom László volt alkotmánybírósági, köztársasági elnök is az ívet, fotóssal, ahogy kell. Nagyot lendítene az ügyön, ha demonstratíve maga is hozzákezdene az aláírásgyűjtéshez. Megítélésünk szerint pont ilyen okokból tartanak fenn neki a magyar adófizetők irodát, titkárságot, gépkocsit, miegymást. Talán az olimpia eszméjébe csomagolt gátlástalan rablás is van annyira káros a magyar életre, mint a bánáti bazsarózsa élőhelyének esetleges beszűkülése.

Figyelmébe ajánljuk