Narancsblog

Így dolgoznak a Mészáros-sajtóbirodalom kihallgatótisztjei

szerző
narancsblog
publikálva
2016. dec. 30., 17:27
kommentek
25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mindenkit kirúgunk! Saját magunkat is.

Újabb embert küldtek el a Fejér Megyei Hírlapban megjelent Orbán-interjú miatt, Kinde Kálmánt, a Pannon Lapok Társaságának (PLT) gazdasági ügyvezető igazgatóját – azonnali hatállyal. Azt nem közölték, hogy Kindének mi köze a hekkhez, és természetesen arról sem tudhatunk semmit, hogy miféle fegyelmi eljárás keretében rúgták ki a gazdasági igazgatót, ellenben megszólalt a két korábban elbocsátott szerkesztő.

Hajnal Csilla, a Fejér Megyei Hírlap felelős szerkesztője és Klecska Ernő lapszerkesztő a Mandinernek adott interjújában idézte fel a rendőrségi kihallgatásra emlékeztető „cégeljárást”, ami leginkább az 1950-es éveket idézheti.

„December 24-én, a karácsonyi asztal terítésekor csörgött a telefon,

és az első kérdés az volt, hogy én követtem-e el a szabotázst... Nem az, hogy figyelmetlen voltam-e vagy ilyesmi: szabotázs. December 27-én a PLT-s megyei lapok összes szerkesztőségébe be kellett mindenkinek mennie reggel 8-ra a gépeikkel, amiket hálózatra csatlakoztatva távolról ellenőriztek az informatikusok. Aznapra Csillát és engem is behívtak Veszprémbe” – mondta Klecska, kolléganője pedig így emlékezett: „Ott déltől este fél tízig tartott a kihallgatás. Betereltek minket egy szobába: a Pannon Lapok Társaságának teljes menedzsmentje, egy háromfős ügyvédi csapat és néhány, számomra ismeretlen ember kérdezgetett minket. Egyszerre

egy ember volt bent a tíz kihallgatóval

szemben. A délután során, amíg a többiek meghallgatása tartott, egy szobában ültünk, két üveg ásványvíz és egy csomag ropi mellett.”

Noha az a kihallgatók előtt is bizonyos lehetett (legalábbis annak kellett volna lennie), hogy a Fejér Megyei Hírlap munkatársai vétlenek, úgy tűnik, ez számított a legkevésbé. Nyilvánvalóan semmi

másról nem volt, nem lehetett szó, mint az alkalmazottak megalázásáról

és a még ott dolgozók megfélemlítéséről.

Úgy látszik, a Mészáros (Habony-, Vajna-, Matolcsy-, Schmidt-)médiabirodalomban ennél fontosabb dolog jelenleg nem akad. Az sem számít, ha a bíróság vélhetően (most még) a kirúgottaknak ad igazat, kifizetik a büntetést, oszt’ jónapot.

De arról mintha megfeledkeznének, hogy az efféle hisztéria és megtorlás fordítva is elsülhet. Kiszolgáltatottan, megalázottan és reménytelenségben az embereknek gyakran megjön a bátorságuk. Mi lesz akkor, ha valaki újra meghekkel egy olyan interjút, amit a lap felelős szerkesztője köteles változtatás nélkül közölni? Talán megverik? Elvitetik? Miért is ne. De még valószínűbb, hogy akkor majd éppen azokat állítják egy hasonló „statárium” elé, akik most még kihallgatóként bizonyították hűségüket.

szerző
narancsblog
publikálva
2016. dec. 30., 17:27
kommentek
25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 25 rworse
  rworse
  2016. december 31., szombat 20:55
  Nem tudom, szóbakerült-e már, én most vettem észre, hogy működik a nol,hu archívumként.
 2. 24 rworse
  rworse
  2016. december 31., szombat 15:59
  yoyo

  De nem mondják el, hogy aktív agitprop komisszárosdi az egész, amiben résztvettek. Pedig az. Képzeld el például az m1-ről a Németh Balázst, ha ilyeneket mondana: szabadon dolgozunk, ugyan talán most kicsit több az állami hirdetés, néha vannak központi anyagok, amiket be kell tenni a Híradóba, kérték egyszer, hogy legyenek pozitívumok... :) Ebben is ugye az lenne elsősorban durva, hogy mihez képest mond ilyeneket. Az m1-hez képest ugyebár ez eufémia. A Pannon Lapokhoz képest is eufémia, amit a két interjúalany elmond. Inkább takargatás, mintsem durva coming out. Jobb országokban persze ennyi is elképzelhetetlen, nemhogy amit takargatnak.
 3. 23 yoyo
  yoyo
  2016. december 31., szombat 14:33
  De bizony, hogy vallanak.
  Elmondják, amit mindig tagadtak, hogy a pozitívumokról kell írni, hogy a nészabadságról nem szabad, a hogy most több az állami hirdetés, a felülről szerkesztett anyag.

  Hogy ezt milyen ostobán és gerinctelenül, az mellékes.
 4. 22 rworse
  rworse
  2016. december 31., szombat 14:19
  yoyo

  Dehogy jelenti ki, hogy neonáci! Azt jelenti ki, hogy ő nem neonáci, mert: ... és akkor elmondja a neonáci nézeteit, szalonképesnek hitt formában. Jelen esetben is, a kirúgottak mentegetik magukat, dehogy kézivezérléses agitpropot csináltak ők, hiszen: ... és akkor leírják a kézivezérléses agitpropot, általuk szalonképesnek hittre eufemizált formában. Ugyebár velük minden rendben, bezzeg a nagy túlélő Kázmér Judit... Dehogyis jelenti ki, hogy "neonáci"! Amivel tagadja, abból látszik.

  Egyébként persze, jobb helyeken lavinaszerű áradat söpörne ilyen szövegekre, de ez ugyebár nagyjából következmények nélküli ország régóta, a NER óta pedig teljességgel az.
 5. 21 yoyo
  yoyo
  2016. december 31., szombat 13:54
  Az "elég durvával" kapcsolatban egyébként a következőre próbáltam utalni:

  Az két teljesen külön dolog, hogy

  1. tudod, milyen állapotok (tulajdonviszonyok, központi irányítás, cenzúra, kézi vezérlés, függőségek, stb.) uralkodnak a médiában, ellenzéki politikusok, ellenzéki médiatermékek állításai, szóbeszédek, személyes tapasztalatok, vagy baráti közlések, esetleg egyszerű józan belátás alapján

  2. hogy mindezeket - ha nagyon ostoba és gerinctelen módon - de névvel, arccal tanúk, aktív belső szereplők szájából hallhatod.

  Máshonnan vett példával: a neonáci általában dühödten tiltakozik, ha lenácizzák. Ez olyan eset, amikor a neonáci nyilvánosan kijelenti, hogy ő neonáci.

  Valljuk meg, azért ez meglehetősen ritka és különös eset.
 6. 20 yoyo
  yoyo
  2016. december 31., szombat 13:19
  rworse, csak annyira durva állítások ezek, amik miatt más országokban lavinaszerű áradat söpörne el minden érintettet a portástól az úristenig.

  De ahogy írtam, mi itten "kondicionálva vagyunk", és errefelé ezek már rég nem számítanak elég durvának.

 7. 19 rworse
  rworse
  2016. december 31., szombat 13:01
  yoyo

  Eddig csókolgatták a kenyeret adó kezet, most, hogy az beléjük mart, kicsit másképp beszélnek. De nem mondanak igazán durva dolgokat, két okból se.
  1. Azzal saját magukat is ábrázolják, ha elmondják, hogy miben vettek részt, mihez adták a nevüket.
  2. Vár rájuk egy általuk indított munkaügyi per, annak a jogerős bevégeztéig nem mindhatnak olyasmit, amire az alperes hivatkozhatna, pl. hogy a nyilatkozataikból is látszik, hogy nem voltak lojálisak a céghez.

  Amiről úgy emlékezel meg, hogy mondtak durva dolgokat, azok egy korrekt médiapiacon valóban durván hangzanának, ellenben a Pannon Lapoknál uralkodó viszonyoknak csak önmentegető eufemizálása.
 8. 18 yoyo
  yoyo
  2016. december 31., szombat 12:34
  bocsesz:

  ...elég durva dolgokat, amik csak nagyon kis részben szóltak...

  ...majd a végén kiderül, hogy ez neki magának is 27 éve (!) ez az első és egyetlen munkahelye.

 9. 17 yoyo
  yoyo
  2016. december 31., szombat 12:31
  Ennek az ügynek van még egy különös eleme. Annak idején a köztévétől, origótól, akárhonnan kirúgott emberek kötelesek voltak aláírni egy olyan nyilatkozatot, amely értelmében egy büdös szót nem mondhatnak a felmondásuk indoklásáról, körülményeiről - különben cseszhetik a végkielégítésüket, illetve, gondolom, a karrierjük további állomásainál is komoly akadályokkal találnák magukat szemben.

  Itt most ez a két ember elég szabadon elmondott elég durva dolgokat, ami csak nagyon kis részben szólt egy szakmai hiba vizsgálatáról.

  Jó, talán számukra hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem x év felfüggesztett, hanem kivégzés, így nem nagyon kell tovább kussolniuk.

  Azért még annyit, Hajnal Csilla egy Kázmér Judit nevű nagy túlélőről beszél, majd a végén kiderül, 27 éve (!) ez az első és egyetlen munkahelye.

 10. 16 yoyo
  yoyo
  2016. december 31., szombat 12:21
  A mandineres interjú még akkor is hajmeresztő, ha az ember már rég (nagyon nagyon rég) hozzáedződött a hazai ízekhez.

  "A Fejér Megyei Hírlap egyesek szerint kormányzati szócsővé vált. Önök szerint beszélhetünk most független Hírlapról?
  K. E.: Egészen eddig az volt. Csillának és nekem is sok konfliktust fel kellett vállalnunk, például a települési önkormányzatokkal."


  Mindez közvetlenül az alább idézettek után. És a két megszólalóra nem omlott rá a mennyezet:

  "H. Cs.: A mindennapi működés nem változott, de több központi anyagot küldtek át, volt például Kövér-interjú, egy másik miniszterelnöki interjú is. Nem látványosan, de nőtt a kormányzati hirdetések száma is.

  K. E.: A kötelezően átvett anyagok száma nőtt. Erről nincs papír, de értekezleteken elhangzott, hogy pozitív híreket kell inkább közölni. A fideszes önkormányzatú települések ügyeivel is óvatosan kellett bánnunk. Nem írhattunk a Népszabadság-ügyről se.

  H. Cs.: Ez ki volt adva utasításba is. Az összes Mediaworksről szóló hírt is csak tőlük vehettük át."

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog