Narancsblog

Magyarország miniszterelnöke rúgott egy hatalmas politikai öngólt a parlamentben

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 10., 15:30
kommentek
31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Itt nincs is korrupció, csak sok hülye, aki azt mondja, hogy mégis van.

Kedden a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, hogy be fogja perelni Orbán Viktort rágalmazásért, mert a miniszterelnök a hétfői parlamenti vita során korruptnak nevezte őt. Hogy az eljárásnak mi lesz a végeredménye, az szinte borítékolható, nem is ez az egész cécó lényege, hanem az, hogy Magyarország kormányfője hogyan reagál akkor, amikor egy nyilvánvaló visszaélésre hívják fel a figyelmét.

Nem kellett több mint 700 millióval olcsóbban

Érdemes felidézni azt az esetet, amelyet már Orbán Viktor sem tudott kimagyarázni, és amiért a sürgősségi és intenzív osztályokon máig nem történt meg több száz eszköz cseréje. Az ügyről augusztus végén mi is beszámoltunk, a lényege röviden annyi, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 1,723 milliárd forintért szeretett volna venni a kórházak számára egyebek közt lélegeztetőgépeket és monitorrendszereket. Erre kiírtak egy közbeszerzést, amelyre több ajánlat is érkezett: az Avas Egészségügyi Centrum 1,71 milliárdért, a Novel Medix Zrt. 1,78 milliárd forintot kért volna az eszközökért, és volt olyan cég, amely 1,94 milliárd forintért vállalta volna a beszerzést. A negyedik – és egyben messze a legolcsóbb – árajánlatot a GE Hungary tette, 991 millióért szállították volna le a berendezéseket.

Ezek után nem az történt, hogy a kórházellátó örömmel elfogadta a GE ajánlatát, hanem – mint utóbb kiderült, szabálytalanul – érvénytelennek minősítették a közbeszerzést, és kiírtak egy újat olyan feltételekkel, hogy a GE Hungary már ne lehessen befutó. Ezt a cég kiszúrta, és jelentette az eljárást a Közbeszerzési Hatóságnak, amely végül pénzbírságra is büntette az Állami Egészségügyi Ellátó Központot.

Lázár János kiakadt

Ekkor keveredett az ügybe Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, aki augusztus végén ismertette a sztorit, majd erre néhány nap múlva reagált is Lázár János kancelláriaminiszter, aki meg azt mondta:

„Az a kérdés, hogy azok, akik kihozták az egyébként később felfüggesztett és megbírságolt döntést, azok melyik büntetést érdemlik: a fej-, fül- vagy egyéb testrészlevágást.”

Ennek ellenére az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem változtatta meg a véleményét, fellebbezett a Közbeszerzési Hatóság döntése ellen, az is kiderült, hogy az eljárásban a Szecskay Ügyvédi Iroda képviselte őket, amely az egyik legfelkapottabb fővárosi ügyvédi iroda. Azonban az újabb körben is úgy látta a hatóság, hogy az ÁEEK hibázott, így október 6-án már jogerősen is kijelentették: az egész közbeszerzési eljárás szabálytalan volt, a kórházellátót pedig 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezték. Itt elvileg vége van az ügynek, hacsak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem fordul bírósághoz, de „a keresetlevél benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya”.

Ezek után jött a hétfői szócsata Hadházy és Orbán között, amikor az LMP-s politikus rákérdezett a miniszterelnöknél, hogy szerinte Lázár János – fentebb is idézett – álláspontja az elfogadható vagy Rétvári Bencéé, ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára korábban úgy látta, hogy nincs itt szó semmiféle disznóságról. Ha Orbán Viktor annyit tesz, hogy megköszöni Hadházy észrevételét, és megígéri, hogy kormányzati szinten is kivizsgálják az esetet, mindenki megtapsolja, és ki is tehették volna az ablakba, hogy kérem szépen, nincs itt semmiféle korrupció, csak a sok idióta Soros- és Simicska-ügynök hazudik orcátlanul, miközben a kabátjuk alatt migránsokat csempésznek be még a Parlamentbe is. De nem így történt.

A miniszterelnöknek láthatóan elborult az agya, és azt sikerült ebből az egész történetből kihoznia, hogy Hadházy Ákos valójában a közbeszerzési eljárást megtámadó GE Hungary fizetett lobbistája:

„Mennyi pénzt kapott ön ezért? Hogy képzeli ezt? Hogy képzeli, hogy egy folyamatban lévő közbeszerzési eljárásban valamelyik cég érdekében a magyar Parlamentben lobbizik?”

Aztán jött a frappáns lezárás Orbántól: „Ennél korruptabb ügyet – pedig itt ülök már jó néhány év óta – én még nem láttam. Szégyellje magát!”

Orbán Viktor rágalmaz és toporzékol válasz helyett (LMP - Politika)

Ne maradj le a videóinkról, inkább iratkozz fel: http://bit.ly/LMP_feliratkozas Ismét a színi előadást választotta a miniszterelnök válaszadás helyett, amikor konkrét lopásról kérdezik a Parlamentben. Hadházy Ákos arra szeretett volna választ kapni, hogy a kormány ellentmondásos nyilatkozatai után mit fog tenni a 700 millióval drágább lélegeztetőgép beszerzéssel.

Polt Péter is megmondta

Tehát a miniszterelnök korrupcióval vádolja azt, aki felhívja a figyelmet a korrupciógyanúra. Hallottunk már ennél cifrábbakat is Orbán Viktortól, de ha már ezt teszi, nem ártana jobban tájékozódnia, ugyanis a válaszában azzal érvelt: micsoda dolog az, hogy folyamatban lévő ügybe próbál beleszólni egy ellenzéki képviselő. Csakhogy – mint ahogy azt fentebb bemutattuk – nincs szó folyamatban lévő ügyről, egy állami jogorvoslati szerv, a Közbeszerzési Döntőbizottság mondta ki kétszer, hogy a lélegeztetőgépek beszerzése törvénytelen volt.

Hogy a miniszterelnök tudatlan, vagy csak egy oltári nagy tuskó, gyakorlatilag mindegy is, hiszen a döntőbizottság néhány nappal ezelőtti határozatát ismerve csak egy szánalmas színjáték Orbán kérése, hogy a „Tisztelt Ház” vizsgálja ki, Hadházy tényleg a GE lobbistája-e. Fontosabb, ahogy a korrupcióhoz áll a kormányfő, hiszen az szinte teljes egészében rímel Polt Péter legfőbb ügyész nemrég kiadott jelentésével, amelyben az is szerepel, hogy nincs is Magyarországon annyi visszaélés, csak a sok buta ember hiszi még azt, hogy van. Hiába reméljük, hogy ez a két vélemény csak véletlenül csengett egybe.

Hiába volt sokkal olcsóbb ajánlat is, az állam 700 millióval drágábban akart venni lélegeztetőgépeket

A kórházellátó inkább átszabta a közbeszerzési kiírást és magára húzott egy jókora bírságot, csak nehogy a jobb ajánlattal előálló cég nyerje a milliárdos megbízást. A lélegeztetőgépek meg sehol. Még júniusban írt arról a Népszava , hogy a Közbeszerzési Hatóság megsemmisítette az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) egyik beszerzési pályázatát, amely során a kórházfenntartó egyebek közt lélegeztetőgépeket és monitorrendszereket vásárolt volna.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 10., 15:30
kommentek
31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21
  rworse
  2017. október 11., szerda 10:30
  A grrreselyű lényege már régóta az, hogy hazudik. No persze, alaposan el is ostobásodott az évek során (öregszik?), de ez a kisebb baj, ezt lehetne kezelni. Kezelhetetlenné az teszi, hogy átalakult mindenféle erkölcsi skrupulus nélküli notórius hazudozóvá. Amikor kérdez, akkor is hazudik. Nincs mód beszélni vele olyasmiről, ami a politikai nézetei szerinti érdekeivel kapcsolatos, mert ilyesmiben minden körülmények között, aktívan hazudik. Papagájkommandóbb a papagájkommandónál. Folyton hazugakat kérdez és hazugakat mond. Nincs érvelési felület.
 2. 20
  tiszapolgári
  2017. október 11., szerda 10:16
  Ha nem tetszik, miért van itt?
 3. 19
  galambocskám
  2017. október 11., szerda 09:54
  Isten bizony nem tudtam hogy a Vicének humora is van.

  "...a független újságoknak .."

  Ezt - akár hiszik akár nem - a Narancsról írta.
 4. 18
  bétom
  2017. október 11., szerda 09:27
  Érdemes lenne kötetbe rendezni Orbán, Tahó-Tarlós, Polt, Matolcsy, Semmilyen, Szíjjártó
  megszólalásait. Egyszer ezek fontos kordokumentumok lesznek.
 5. 17
  tiszapolgári
  2017. október 11., szerda 09:10
  jav.: az interpellációktól
 6. 16
  tiszapolgári
  2017. október 11., szerda 09:10
  Orbánnak pont az a célja a szellemesnek és frappánsnak gondolt válaszaival, hogy elvegye az ellenzéki képviselők kedvét az interpellálóktól és kérdésektől. Ezért buzizza Vonát, ezért ment át hörcsögbe tegnap is, egy másodpercig sem érdekes a válasza, csak az, hogy kit, hogyan tud megalázni.
  A mellette ülő Semjén szerepe az, hogy a tetszésnyilvánításaival szentesítse az orbáni válaszokat, hogy egyházi áldást adjon rájuk.
  Ritka erkölcstelen alak mindkettő, de hát ebben semmi újdonság nincsen.
 7. 15
  tiszapolgári
  2017. október 11., szerda 09:01
  Békegalamb, maga barom!

  „A kérdés az, hogy miért ugrándozik egy lezárt és jól végződött ügyön a hadházy?”
  Azért, tökfejkém, mert Hadházynak mint országgyűlési képviselőnek ez is a feladatai közé tartozik. Maga szerint nem, de a parlamenti demokrácia szabályai szerint igen.

  „És miért ugrándozik egy lezárt és jól végződött ügyön a Narancs?”
  Azért, maga hólyag, mert a független újságoknak van egy ilyen fura szokásuk, hogy nem feltétlenül azon rágódnak, hogy jönnek Soros-cigányok, és hogy emelkedik az építőipar.
 8. 14
  galambocskám
  2017. október 11., szerda 08:49
  Kedves load!

  "Egy bűnügy akkor van lezárva, ha kivizsgálják, összevetik a hatályos törvényekkel, és kiszabják a büntetést a vétkesre."

  Ez meg is történt, második körben is elmarasztalták az ÁEEK nevűt és ki kell fizetnie az ötmilliós büntetést.

  A kérdés az, hogy miért ugrándozik egy lezárt és jól végződött ügyön a hadházy?

  És miért ugrándozik egy lezárt és jól végződött ügyön a Narancs?

  Ha a sajátos és fura közbeszerzés végbement volna akkor jogos és érthető lenne az ugribugri, de így minimum fura. Ha csak azt nem gondoljuk hogy tökmindegy mibe kötünk bele hadházylag és narancsilag, a lényeg a szívünknek kedves ellenzéki szimpatizánsok további hergelése és hiszterizálása.


 9. 13
  yoyo
  2017. október 11., szerda 06:25
  mér lett volna már ez öngól...

  ebben az országban most éppen olyan szabályok szerint megy a meccs, hogyha a góré a saját kapujába rúgja is a labdát, azt az ellenfél kapja. Öngól... ugyanmár
 10. 12
  load
  2017. október 10., kedd 22:35
  "galambocskám
  Ha jól értem akkor egy lezárt ügyet bolygatott meg a hadházy"
  Egy bűnügy akkor van lezárva, ha kivizsgálják, összevetik a hatályos törvényekkel, és kiszabják a büntetést a vétkesre.
  Ha sikerült véghezvinnie a bűncselekményt, ha nem.
  A bűncselekmény meghiúsulása nem rajta múlott (nem adta fel magát).
  Lebukott.
  Csak a büntetés maradt el.

Komment írásához vagy regisztrálj