Markó Iván nem lop! Nem és nem!

  • narancsblog
  • 2013. december 9.

Narancsblog

Ki merészelne ilyet állítani?

Felfüggeszti működését a Magyar Fesztivál Balett, mégpedig pénzhiány miatt – közölte Markó Iván Kossuth-díjas táncos-koreográfus, a társulat vezetője az MTI-vel. Ha valaki csak most kapcsolódik be a történetbe, vagy éppenséggel a közmédiából tájékozódik (lásd itt), értetlenül néz körül: hol maradnak a szimpátianyilatkozatok, a szakma kiállása, a felháborodás és a mentőakciók? Megszűnik egy híres társulat, ez tűrhetetlen!

false

 

Fotó: MTI

De a tájékozottabb olvasók emlékeznek, hogy mintha lett volna itt egy kisebb incidens. És valóban: tavaly jogosulatlanul jutott igen sok állami pénzhez Markó csapata, és a táncszakma – ritka alkalom! – egy emberként tiltakozott az ellen, hogy Orbán Viktor egyetlen füttyentésére – a rendkívüli kormányzati intézkedésre szolgáló tartalékból – hozzávágtak 130 millát, mikor már korábban is kinézett neki 25 millió, csak úgy. Markó körbedorombolta Orbán Viktort, kapott érte egy marék pénzt, utána elküldte az egész szakmát a búsba, irigynek és hazugnak nevezte negyven kollégáját – hát ezért nincs gyászmenet. Mindez sajnálatos, ám érthető.

Hanem volna még itt valami. Hadd idézzük a Független Előadó-művészeti Szövetség közleményét tavaly szeptemberből: „A tisztázatlan körülmények között kapott közvetlen támogatás összege tehát már 155 millió Ft. Miközben a Magyar Fesztivál Balett honlapján található információk szerint Markó Iván és társulata 2012-ben összesen 8-szor lép színpadra, és az ezt megelőző években sem teljesítették a játszóhellyel nem rendelkező táncegyüttesek számára a törvény szerint előírt évi 20 előadást. A független területen működő összes független táncegyüttes működésére fordítható pályázati támogatás ez évben mindösszesen csak 212 millió Ft, mely összeget 54 társulat között kell szétosztani.”

Hogy tetszett mondani? Hogy 54 db társulat megél 212 millióból, 1 db társulat pedig 155 millióból éhen hal? Mi történhetett? Biztosan van erre tisztességes, logikus magyarázat!

Váratlan fordulat, végzetes szerencsétlenség történt volna? Ennek ellentmondani látszik, hogy Markó semmilyen különös indokkal nem állt elő, csak az általános pénzhiánnyal. Mint a Nol írja: „Markó az MTI telefonos megkeresésére nem közölt további részleteket az ügyben. Lapunknak azt mondta a telefonba: nincs mondanivalója. Arra a kérdésünkre, hogy elhatározása végleges-e, annyit felelt: azt csak a jóisten tudja.”

Akkor mi történt? Uszkve három tucat társulat megél ennyi pénzből, miközben Markóék alig játszanak… Hát akkor, várjunk csak… Csak nem? Nos, igen, a rosszindulatú megfigyelő itt esetleg arra a gondolatra vetemedhet, hogy azt a pénzecskét, jaj, hát leírni is röstelljük, szóval hogy azt a kis pénzt ellopták. Ellopikálta kicsit valaki.

De tőlünk távol álljon minden hasonló rágalom! Még hogy lopás! Tenne ilyet egy világhírű művész? Egy buzgó hívő, aki egyszerűen vissza se bírja fogni magát, és amint mikrofon közelébe kerül, egyből megvallja a hitét? Ebben a hitetlen, keresztényellenes világban! Egy kiválasztott férfiú, aki a jóistentől kapta „a testét, a lelkét, a hitét és a tehetségét”? Egy ilyen őszinte és bátor ember, aki Orbán Viktornak is szerelmet vall, fittyet hányva a világ rosszallására?

Nem, az nem lehet! Mi azt soha el nem hisszük, hogy Markó Iván ellopta vagy elherdálta volna az adófizetők pénzét.

Csak az van sajnos, hogy a történtekre egyelőre semmilyen más magyarázatot nem találunk.

Figyelmébe ajánljuk