Most a környezetvédelem szétverése következik

  • narancs.hu
  • 2014. november 11.

Narancsblog

Sem a védett puszták és hegyek, sem az állatok nem lesznek biztonságban Magyarországon. Minden fronton tarol és támad a rezsim.

A minap tartott államtitkári fejtágító után világos: a továbbiakban pannon homoki gyepnek, borókás tölgyesnek és egyéb gazoknak is inkább kuss a neve.

Az eset példaértékű, ezért is érdemes róla szólni: lám, mi történik, ha a hozzá nem értés, a szervilizmus és a teljes érzéketlenség kombinációja lesz az uralkodó az államigazgatásban. A hírek (egészen pontosan az Index és a Népszabadság cikkei) szerint a minap állománygyűlést tartott a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára (V. Németh Zsolt), aki volt oly szíves kifejteni, hogy nem kell túlzásokba esni, ha a környezet védelméről van szó. Ravaszul persze arra hivatkozott, hogy ha „értelmetlen, a jogszabályokból nem következő, indokolatlan” intézkedések születnek, az árt a környezet- és természetvédelem ügyének, és sokakat (értsd: a védett pusztára repceföldet és élménycsárdát fantáziáló baráti vállalkozókat) elidegenít tőle. No meg arra is, hogy nem fogunk túlterjeszkedni az EU-s jogszabályokon – elvégre, figyelem!, nem leszünk pápábbak a pápánál.

Mivel igen valószínűtlen, hogy a minisztérium munkatársai eddig a törvényeken önkényesen túllépve mintegy agyonvédték volna a környezetet, az államtitkár szavai két dolgot jelenthetnek: egyrészt már az eddigi jogszabályokat sem kéne olyan szigorúan venni, másrészt fognak azok puhulni is a közeljövőben. Ez utóbbit számos jel és sajtóinformáció valószínűsíti, ráadásul a NER-ben semmi sem származik holmi államtitkárok merő önkényéből: itt bizony a kormányzat erős embereinek többször is kinyilvánított, határozott akaratáról van szó.

A Fidesz felsőbb vezetői és személyesen Orbán Viktor számtalanszor fejtették ki, hogy csupán béklyónak tekintik az EU-s csatlakozásunkkor előírt kritériumot, hogy az ország területének ötöde védett terület legyen (miniszterelnökünk gondolkodását e téren jól jellemezi eme elhíresült útavató beszéde). Hiába zárult le 2011-re a Natura 2000-es területek kijelölése, a kormányzat, melynek feladata volna a természet védelme, azóta is úgy mar beléjük, ahogy tud, s ha konfliktus adódik a zöld környezet védelme és az infrastruktúra- vagy iparfejlesztési elképzelések között, rendre az előbbi húzza a rövidebbet. Zavaró tényezőnek tekintik már azt is, hogy önálló aktor irányítsa a környezetvédelmet: Illés Zoltán szomorú, túllihegéssel körített (ön)amortizációját követően nem maradt a kormánypártban ezzel foglalkozó szakpolitikus, nincs is gazdája a területnek – így került a földművelésügy kebelére és ideiglenesen a többek között akác- és birkapörköltügyi államtitkár irányítása alá.

Látszatra e kérdésekben is elmentek már a falig, hiszen az EU illetékes biztosa már három éve jelezte: nincs lehetőség még egyszer védett területek beáldozására, mint ami például a győri Audi-beruházás kapcsán történt, ami persze nem jelenti azt, hogy kicsit is zavartatnák magukat, ha legközelebb le kell betonozni néhány száz hektárt. A sajtóban meglebegtetett – egyelőre inkább tagadott, mint megerősített – elképzelések a nemzeti parkok rendszerének szétveréséről, önállóságuk megszüntetéséről, földjeik magánbirtokosok számára történő bérbeadásáról, erdőik állami erdőgazdaságok kezére juttatásáról csupán jelzik, hogy eddig is hányan sóvárogták mindazt, amit a törvények védeni rendelnek – meg azt is, mivel is szeretnék kifizetni a rezsim lekötelezettjeit.

Lázár János fácánjai

Lázár János fácánjai „alszanak”

 

Ez az archaikus (némely feltörekvő, többnyire trópusi országban még ma is mindennapos) környezetpusztító düh kissé azért érthetőbbé válik, ha mögé képzeljük azt az Orbán Viktort, aki abban a tudatban nőtt fel, hogy a hegy azért van, hogy elhordjuk. A miniszterelnök régóta emlegetett, alighanem kedvenc paraközgazdászai által fűtött fantazmagóriája az ország újraiparosítása – ami persze csak egy újabb adalék az érett, még fénykorát élő autoriter Kádár-kor iránti olthatatlan nosztalgiájának. Ebből a szempontból már az sem zavarja, hogy mindezt a propagandában csak köpködve emlegetett, profitot bezsebelő és a határon kitalicskázó multik valósítják meg, nem is szólva az egzotikus, vágyva remélt ázsiai befektetőkről. No meg azokról a hazai kegyenckapitalistákról, akik Orbán nagystílűnek gondolt sakkjátszmájában az új iparbárók és földesurak hálás szerepét játszhatják.

S az állami (akár védett területű) földek középkori királyokhoz illő hűbérbirtokként való szétosztogatása csak kiegészül a vadász-, no meg az erdőbirtokos-lobbi kitartó nyomulásával. Bizony ám: a természet- és állatvédelem jelenlegi rendszerének nincs nagyobb ellensége, mint kormányunk mesébe illő zergetollas miniszterelnök-helyettese, Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, akinek már három éve is az volt a legfőbb gondja, hogy minél több, momentán még védett madárfaj képviselőit puffanthassa le hasonszőrű cimborái társaságában. A hírek szerint már készül az erdő-, a természetvédelmi és a vadászati törvényt „összehangoló” szabályozás – sajnos már előre kihallani belőle a hamis hangzatokat. Ha még ideszámítjuk a lábhoz szoktatott fácánok lemészárlását passziónak tekintő Lázár kancelláriaminisztert (és még megannyi kisebb-nagyobb notabilitást), akkor látható, hogy nem feltétlenül az állat- és növényvilág iránti olthatatlan rajongás vezeti országunk vezetőit.

De talán nem is a rezsim képviselőinek eme őskövületi szintű, primitív, a jövőre, a természeti környezetre fittyet hányó mentalitása a fő probléma, hanem az, hogy jó szokásuk szerint tesznek még saját törvényeikre és szerződéses kötelezettségeikre is, vagy ha kell, igen kreatívan értelmezik és formálják át azokat.

Az eddigi esetekből is tudjuk: rendre addig mennek, amíg a fal meg nem állítja őket.

Figyelmébe ajánljuk