Nemcsak a 18 éves fiatalért, hanem egy normális országért is tüntetnek ma este

  • - gm -
  • 2017. július 24.

Narancsblog

Hogy a bírálatért senkit ne vigyenek el a rendőrök, és hogy a felelősök vállalják a felelősséget.

Annyira abszurd ez a BKK-s történet, hogy aki nem itt élt az elmúlt években, valószínűleg nem hiszi el, hogy ez biztos valami vicc. Pedig ez tényleg a mai magyar valóság, ahol a közlekedési vállalat elindít egy trehány e-jegyrendszert, majd amikor a felhasználók elkezdik kritizálni, a vezérigazgató tulajdonképpen lehülyézi az embereket. Nem a fejlesztő körmére csap, hogy ezt mégis, hogy a francba képzelték, de nem is bocsánatot kér, hanem megüzeni az utazóknak, hogy nem értetek ti ehhez, ha okostelefont nem tudtok használni, akkor ez se nektek való, nem vagytok elég okosak. Tart egy olyan sértődött sajtótájékoztatót, hogy az óvodások is irigykedve nézhetik, kibertámadásokról meg trágár felhasználónevekről beszél, amikor adatvédelmi okokból Dabóczi Kálmán utóbbiakról elvileg nem is tudhatna.

Amikor pedig kiderül, hogy egy 18 éves, most érettségizett fiú minden probléma nélkül tud 50 forintért bérletet venni a rendszerben, majd ezt rögtön jelzi a közlekedési vállalatnak (vagyis nem él vissza a helyzettel), nem olyasmi a jutalma, ami a normális országokban általában. Nem megköszönik, hogy megmutatta a biztonsági rést, nem munkát ajánlanak neki. Választ nem kap, inkább a fejlesztő T-Systems simán feljelenti a rendőrségen, a rendőrök meg hamarosan kiszállnak a lakására, előállítják, hogy azért tudja már, hol a helye.

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója

Fotó: MTI/Marjai János

Pedig annyira egyszerű lett volna az egész, a BKK jöhetett volna ki győztesen ebből a helyzetből, csak egy bocsánat meg egy sajnáljuk kellett volna. Ha nem érződik az a hatalmi gőg és arrogancia a BKK hozzáállásán, amitől ma egyre fojtogatóbb ebben az országban élni, ma nem beszélnénk semmilyen BKK-botrányról. Persze, ha normális politika kultúrájú országban élnénk, Dabóczi Kálmán már lemondott volna. Nem azért, mert ő fejlesztett ki egy kétségkívül szar rendszert, hanem mert ez így működik, valaki vállalja a felelősséget, és nem sajtótájékoztatón ront neki a bírálóknak. Ezt jelentené a felelősségvállalás, ami persze mostanság nálunk nem igazán dívik.

Oda jutottunk, hogy annak kellene örülni, hogy a BKK vezérigazgatója a jelentős felháborodás, ezernyi negatív Facebook-értékelés, tiltakozás után nagy nehezen, sok-sok mellébeszélő mondat után hajlandó volt azt írni: őszintén sajnálja. Nem azt, ami a 18 éves sráccal történt, hanem hogy a rendszer bevezetése „problémákkal terhelt”, ami azért felháborítóan eufemisztikus megfogalmazása annak, hogy amit csak lehetett, elcsesztek az e-jegyrendszer bevezetése körül. Hogy a „bocsánatkérés” – amelyben a BKK hibájáról amúgy egy szó sem esik – mennyire őszinte, azon nyugodtan elmerenghetünk, ahogy azon is, hogy Tarlós István főpolgármester péntek délután még tojt az eseményekre, aztán szombaton már hirtelen átfogó vizsgálatot rendelt el az ügyben. Persze, lehet ezt sikernek is tekinteni, hogy lám, mégis ér valamit a tiltakozás, ki lehet kényszeríteni a vezetők cselekvését, csak közben meg az is látszik, mennyire egészségtelenül mennek a dolgaink. Hogy ezek az emberek csak akkor lépnek, amikor mindjárt fejükre ég a ház, amikor már lassan nincs olyan budapesti, aki ne küldte volna el a fenébe a BKK-t, és amikor ott tartunk, hogy egy főváros közlekedési vállalatáról mindent elmond, hogy a Facebookon a létező legalacsonyabb átlaggal, 1,0-val rendelkezik.

Épül már a rendőrállam: a lakásából hurcolták el éjszaka a 18 éves fiatalt, aki jelezte a BKK-nak, hogy baj van a rendszerükkel

Orwell alapján dolgoznak. A 24.hu úgy tudja, gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség azt a fiatalt, aki észrevette a BKK e-jegyrendszerének problémáját, és így 50 forintért tudott bérletet venni. De mivel csak jó szándékból tesztelte a rendszert, rögtön jelezte is a hibát a közlekedési vállalatnak, amely köszönet helyett feljelentette.

Ma este tüntetés lesz a BKK ellen és az etikus hekker mellett a BKK Rumbach Sebestyén utcai székházánál. Nagyjából olyan gyorsan szerveződött meg a demonstráció, ahogy tavasszal, a CEU és a civil szervezetek vegzálása idején hívtak össze megmozdulásokat. És bár elsőre talán nem tűnik annyira fontosnak, a történések után pedig vélhetőleg a 18 éves etikus hekkert is békén hagyják végre, mégis, sokkal többről szól ez a tüntetés. Nemcsak arról, hogy lehet-e itt vegzálni, a lakásából elvinni egy fiatalt, aki felhívja a figyelmet a hibára, hanem hogy elfogadjuk-e, hogy illetékesek totálisan hülyének nézik az embereket, magasról tesznek a felelősségvállalásra, meg olyan bocsánatkérő közleményt fogalmaznak meg, ami igazából mindenről szól, csak a bocsánatkérésről nem.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.