Nincs haverfelvétel: Juhász Péter után az LMP-nek is ajtót mutatott a Momentum

  • narancs.hu
  • 2017. március 30.

Narancsblog

Ajvé, a Ligetben!

Heti nyomtatott kiadásunkban két írás is foglalkozik a Városliget beépítésével, különös tekintettel arra a tényre, hogy múlt pénteken a fővárosi választási bizottság átengedte egy LMP-s helyi képviselő, Moldován László népszavazási kérdését. Ha tizenöt napon belül nem érkezik be fellebbezés, rövid felkészülési szünet (5 nap) után kezdődhet is az aláírásgyűjtés.

Annyit már tudunk, hogy a Momentum nélkül.

Az olimpia ellenes népszavazás hőseinek leginkább a kérdéssel van bajuk, de amúgy sem szeretnének népszavazós párt lenni, derül ki a hvg.hu mai cikkéből.

A kérdés így hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?"

Nos, az valóban egy nagyon is lehetséges forgatókönyv, hogy ez azért bírt átmenni a bizottságon, mert annyira veszélytelennek látszik a Ligetet szétbarmolni igyekvő kormányzati tervekre. A Momentum szerint „jobb megoldás lett volna egy “teljes értékű zöldfelület”-ről kiírt népszavazás, amely nem csak a Városligeti Parkra, hanem a teljes övezetre vonatkozik”.

Ehhez persze az is hozzátartozik, ha egyszer véletlenül kiírnának egy népszavazást a Városligetről, bárhogyan is van az nyomorult kérdés megfogalmazva, az mégis csak arról szólna, hogy akarja-e a tisztelt fővárosi polgár, hogy Orbán várbeli elfészkelése miatt fölöslegessé lett múzeumokat a Városligetben rakják le, vagy esetleg nem annyira akarja, inkább közparknak tartaná meg kedves Ligetét.

Az LMP érthető okokból rosszalja

a Momentum döntését. „Sajnáljuk, hogy a Momentum a saját szűk pártérdekei alapján hoz döntéseket, és nem az alapján, hogy mi a nemzeti érdek” – mondta Ungár Péter, a párt elnökségi tagja az Indexnek.

Szorosan idetartozik, hogy amikor a hét elején Juhász Péter, az Együtt elnöke azzal hozakodott elő ugyancsak az Indexnek, hogy pártja leginkább a Momentummal, az LMP-vel, a Párbeszéddel meg tán a Kétfarkúakkal és persze az MSZP-ből kilépő Botka Lászlóval váltaná le 2018-ban a Fideszt, a Momentum volt az első, aki sietett leszögezni, hogy egy frászt. Egymondatos válaszuk így hangzott: „A Momentum az emberekkel szövetkezik, nem a pártokkal”.

Ezt mantrázzák most is a városligeti népszavazás kapcsán. Lehet, hogy igazuk van. Lehet, hogy nincs: a következő egy év nagy politikai kérdése, hogy hány százalékra lesz elég a választásokon e külön utas politika.

Az már nyilván más lapra tartozik, hogy mi lesz a Városligettel. Ott marad az a pár szerencsétlen, akik végigfagyoskodták a sátrukban a telet. Oszt’ jónapot!

Figyelmébe ajánljuk