Onnan kapja Orbán a pofonokat, ahonnan korábban álmodni sem merte volna

  • narancs.hu
  • 2017. április 17.

Narancsblog

Nem is az, hogy a gazdasági élet és a tudomány szereplőitől…

…de egyenesen jobbról.

Mindig is „jobbra” szavaztam, ha tehettem - írja Orbánnak címzett nyílt levelében Pósfai Gábor, a Decathlon magyarországi ügyvezetője, miután aprólékos precizitással a miniszterelnök fejére olvasta viselt dolgait.

„Tüntetni, akkor lehet, ha azt a Békemenet csinálja. Újságot akkor lehet csinálni, ha az azt írja, amit mi akarunk. Az a jó keresztény (definíciószerűen), aki ránk szavaz. Az iskola legyen egyféle, ne gondolkodjon ott senki. A multi az akkor jó, ha munkahelyet teremt, de majd megmondjuk, hogy azt hogyan tegye. A szerencsejáték csak akkor veszélyes, ha nem mi szedjük belőle a hasznot. A bankok kizsákmányolóak, persze csak akkor, ha nem államiak. Az átláthatóság fontos, kivéve közbeszerzéseknél és az állami szerveknél. A dohányzás káros, persze csak akkor nem, ha ebből is mi húzunk hasznot” – írja. S elég nehéz lenne vitatkozni vele, van rá egy fogadásunk, hogy Orbán nem is fog. Mint ahogy a levél pillanatok alatt híressé lett kitételére sem, miszerint: „Viszket a tenyered? Mosd meg és nyújtsd oda felebarátodnak.” Dehogy nyújtja!

Király Miklós az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának tanára pedig egyenesen Mádl Ferenc köztársasági elnök tanácsadója volt, így ránézésre ennél sem kell jobboldalibb pozíció. Ő azt írja, ugyancsak nyílt levélben Orbánnak, hogy „az egész hazai egyetemi szféra érzi veszélyeztetve magát, az általános vélekedés ugyanis az, hogy nincsen többé korlát, nincsen semmilyen határ, nincsenek fékek és józan szakmai megfontolások, egyeztetések, hagyományok vagy szerzett jogok. Az oktatás minősége sem számít. Lényegében nem maradt olyan pont a döntéshozatalban és jogalkotásban, ahol a legfelső politikai akarat józan mérlegelésére hívhatnánk fel. Elveszett a jogbiztonság és az előreláthatóság”.

Idézhetnénk még hosszan mindkettőjük nem kis kétségbeesést sugárzó érveit, de a lényeghez ennyi is bőven elég. Mert az nem kevesebb, csupán annyi, hogy lám, megindul a birnami erdő is Dunsinane felé..

Oh, persze, Orbán nagy harcos, de a nagy harcosok végül mindig egyedül maradnak a csatamezőn mindenki ellen, és sajnos az őrült pusztítás után.

Figyelmébe ajánljuk