Orbán holnapig csuklik – Kormányváltó nagygyűlés, szónoklatokkal

  • narancsblog
  • 2014. március 30.

Narancsblog

50 ezerig figyeltük a létszámjelentéseket, s arra jutottunk, hogy a dolog így rendben van. Nem nagyon mondhatunk mást a március 15-ről mára halasztott rendezvényről sem: a végére összeszedték magukat.

Magyarország négyévi kétharmados kormányzás után ott tart, hogy nem tud egyenlő feltételeket teremteni a polgárainak – számos egyéb terület mellett a nyilvánosságban sem. A parlamenti választások előtti utolsó – szép, napsütéses – hétvége politikai megmozdulásai is ezt tükrözték. A békemenetnek pedig – a közös félelmek kibeszélésén túl – egyenesen ez volt az üzenete: mi több embert tudunk az utcára vinni, önként, civil alapon, busszal, minden állami hátszél és kényszer nélkül, tévedés azt hinni, hogy csak önmaguknak hazudják ezt, mindenkinek, akit elérnek (s a nyilvánosság mára kialakult szerkezetéből adódóan ők érik el a legtöbb embert). A jövő vasárnapi választás így afféle hazugságvizsgálat lesz, azt lessük, átmegy-e rajta a Fidesz.

false

 

Fotó: Beliczay László – MTI

Addig a jelen kondíciók közt senkinek nincs oka szégyenkezni a kormányváltók nagygyűlésének látogatottsága tekintetében, s végül még a performanszuk is sikerült, egész csinos nemzeti zászlót tudtak az Andrássy út fölé tartani papírlapokból. Mint ahogy az egész megmozdulásnak is kialakult egy egységes képe: megalakulása óta most először tudott ez a többpárti csoportosulás kellő hitelességgel kiállni létrejöttének szükségességéért. Egyfelől a legjobbkor, másfelől talán nem későn. Mondjuk ezt a túlzásba hajszolt orbánozás és egyéb sutaságok dacára. Politikai visszatérése óta először Bajnai Gordon tömeg előtt is mutatott olyat, ami versenyképessé teszi a túlerővel szemben. Mesterházy Attila is megállta a helyét mint főszónok, javára írandó például, hogy fejből mondta a magáét, ami persze a kérem szó csak matematikai eszközökkel mérhető túlhasználatához vezetett, de ez legyen a legnagyobb baj. Miként azon sem vagyunk különösebben megdöbbenve, hogy a felszólalók közül csupán az ő beszéde volt tele ígérgetéssel – dejszen’ szocialista az istenadta, azoknál meg nyilván kötelező gyakorlatnak számít az ilyesmi. Másfelől viszont, ha teljesül a tisztelt egybegyűltek óhajtása, ő lesz a miniszterelnök, neki sem árt tehát, hogy nem üres puttonnyal fut be – itt természetesen csak politikai haszonszerzésről beszélünk.

A többiek is felnőni látszottak a feladathoz, az elsőként szónokló Gyurcsány Ferenc kifejezetten egy bemelegítő zenekar számait játszotta, amikor ő orbánozott a leghangosabban: társai utána megfontolt, nyugodt politikusoknak mutatkozhattak – leszámítva Fodor Gábort. A nagyszámú liberálisok vezetője az elmúlt két hétben képtelennek bizonyult átírni március 15-i beszédét, tipikus esőnapot tartott, noha a 12 pontra hivatkozva ekézni Orbánt két hete sem tűnt volna túl komolyan vehető szellemi mutatványnak. Üde jelenség volt viszont az egyedüli nőként ugyancsak fejből/szívből szóló Szabó Tímea, aki az élőbeszéd sajátosságai miatt, illetve kormányváltói hevületében boldog-boldogtalant a barátjának szólított, de hát így vagyunk ezzel mi is: Szabó Tímea barátai vagyunk.

Nem, most nem lopta el Gyurcsány Ferenc a show-t, ahogy azt mondani szokták, egészen rendben volt ez a vasárnap délután. Kevesebben is többen voltak, mint a szombati menetelők, ám ebből csak annyi következik, hogy ma megállták a helyüket. S ha ma igen, akkor előfordulhat máskor is.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.