Orbánnak szegezték a kérdést: szokott-e beszélgetni az apjával arról, miért is gazdagodnak ennyire a család cégei

  • narancs.hu
  • 2017. június 6.

Narancsblog

Naná, hogy a miniszterelnök szerint senkinek semmi köze nincs ehhez. Mint ahogy neki se ahhoz, hogy az apja és a testvérei cégei állami beruházásokból gazdagodnak.

Egy normális országban Orbán Viktort nem kellene arról kérdezni, hogy van-e bármilyen köze Mészáros Lőrinc vagyonosodásához, vagy minek köszönhető, hogy az Orbán család bányavállalkozásai milliárdos árbevételeket termelnek, miközben alvállalkozókként beszállítanak állami építkezésekhez is. Egy normális országban fel sem merülhetne, hogy az aktuális miniszterelnök közvetlen családtagjai milliárdos hasznokat zsebelhetnek be állami és/vagy uniós pénzekből finanszírozott beruházásokból is.

Azt, hogy nem egy normális országban élünk, sok más mellett a mai parlamenti ülésnapon is láthattuk, ahol a kommunistázás, hippizés és kádározás közben Orbán Viktort arról faggatták, szokott-e az édesapjával és két testvérével pénzügyi kérdésekről beszélgetni, miközben emlékeztették, hogy is állnak az Orbán-cégek bevételei. Az LMP-s Hadházy Ákos kérdésében felidézte, amiről nemrég írtunk, hogy a miniszterelnök családjához, szüleihez és két testvéréhez köthető cégek a kormányváltás után látványos gyarapodásnak indultak. Legnagyobb vállalkozásaik elsősorban bányászattal, betonelemek előállításával és szállítmányozással foglalkoznak, ezek közül a Dolomit Kőbányászati, a Nehéz Kő Kereskedelmi, Logisztikai és Szállítmányozó, valamint a Gánt Kő és Tőzeg Kft. 2015-ös nettó árbevétele átlépte az 5,2 milliárd forintot, miközben ugyanez a mutató a 2010-es kormányváltás évében még „csak” 1,9 milliárd forint volt. A három cégből a 2015-ös eredmények után 2,2 milliárd forint osztalékot vehettek ki Orbánék. A 2016-os év egy fokkal visszafogottabb volt, de a nyereségből így is futotta a több mint 1,3 milliárd forintos osztalékra.

Orbánék gánti bányája a levegőből

Orbánék gánti bányája a levegőből

Fotó: Sióréti Gábor

Orbán Hadházy kérdését gyakorlatilag elintézte azzal, hogy nem tartozik senkire az ő (és más képviselők) családi beszélgetése. Vagyis: szerinte senkinek semmi köze nincs ahhoz, hogy az Orbán család cégei egyre jobban teljesítenek úgy, hogy – egy kis csellel ugyan, de – bizonyítottan beszállítói állami beruházásoknak. Erről nemrég írtunk a Magyar Narancsban, miután kiderítettük, hogy Orbánék gánti bányájából viszik a követ a most épülő Nemzeti Lovardához. A beruházást Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. és a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal is üzleti kapcsolatban álló Paár Attila résztulajdonában lévő West-Hungária Bau Kft. alkotta konzorcium végzi, így egy-egy Orbán-cég nem közbeszerzések győzteseiként, hanem ilyenek beszállítóiként jelennek meg, azaz a miniszterelnöki famíliához köthető vállalkozások nem találhatók meg a nyilvános adatbázisokban. Közben nem csak ide fuvaroznak: a közelmúltban a két szemünkkel láttuk, ahogy Orbánék Nehéz Kő Kft.-jének egyik kamionja betonelemeket vitt a 8-as főút Várpalotát elkerülő szakaszának építéséhez is.

A miniszterelnök ma úgy csinált, mintha nem is értené Hadházyt, majd azt is mondta, hogy „Magyarországnak olyan kormánya van, amelyik nem foglalkozik üzleti ügyekkel és nem foglalkozik gazdasági tevékenységgel”, Magyarország kormánya és miniszterelnöke kizárólag közélettel és politikai kérdésekkel foglalkozik. Aztán arról kezdett beszélni, hogy csak azzal kapcsolatban tud felelősséget vállalni, ami a vagyonbevallásában szerepel. Nos, azért a vagyonbevallásért nem nehéz felelősséget vállalni, amelyben megtakarításként 742 ezer forintot jelölt meg Orbán Viktor – azt is a feleségével közös számlán –, miközben nincs olyan ember az országban, aki ne gondolná azt, hogy igenis van felelőssége felcsúti barátja, Mészáros Lőrinc és családja látványos gazdagodásában.

Hadházy Orbántól: Hogy meri ezt a történelmi szintű csalássorozatot megcsinálni? (LMP – Politika)

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.