Zendülés Orbán saját használatú médiájában: sztrájk lesz az MTVA-nál!

  • narancs.hu
  • 2016. január 9.

Narancsblog

Bár nagy számban rugdosnak kifelé magas fizetésű dolgozókat, a felszabadult pénzből nem teljesítik a szakszervezetek követelését: sztrájk készül őfelsége tévéjénél, rádiójánál.

Az MTVA vezetése nemhogy elutasította a szakszervezetek 5,7 százalékos béremelésre irányuló követelését, de esze ágában sincs egy krajcárt sem emelni a keményen dolgozó tévések, rádiósok fizetésén.

„Csaknem két hónapig tartott a végül eredménytelenül zárult bértárgyalás az MTVA vezetése és a szakszervezetek között. Az érdekképviseletek a kezdetektől szerettek volna béremelést kicsikarni Vaszily Miklósból, az MTVA megbízott vezérigazgatójából, a tárgyalások elején az egyik szakszervezeti vezető azzal érvelt, hogy a majdnem 80 milliárd forintból gazdálkodó cég bevételei jelentősen nőttek azáltal, hogy az állam 2015-ben átvállalta az alap 47 milliárd forintos adósságát. Erre a vezérigazgató azt válaszolta, hogy a hitelátvállalás miatt felszabaduló összeg (hozzávetőleg 9 milliárd forint) nem pótlólagos forrás, hanem a működéshez szükséges” – idézi fel a történteket a Népszabadság.

Mint ismeretes, karácsonyi ajándékként 123 dolgozónak – köztük a királyi tévé olyan emblematikus arcainak, mint Jakupcsek Gabriella vagy Nika György – lengették be a hamari kirúgást. Nos, a kirúgásveszély alighanem e mostani zendülés kimenetelét is döntő módon fogja befolyásolni. Ilyenformán elsötétülő képernyőktől, elhallgató rádióktól a magunk részéről nem tartunk.

A magyar közmédia jelen formájában ugyanis 100 százalékig a fenyegetésre, a fenyegetettség érzetének a felkorbácsolására alapozva működik. S ez kifelé és befelé is ugyanúgy működik. Kifelé az indulás óta a menekültparát nyomják, befelé meg tetszik, nem tetszik, az az úzus, hogyha dicséred a gazdát és örülsz a csontnak, maradhatsz.

S persze mindebben az előbb emlegetett helyi sztárok csak a jéghegy csúcsát jelentik, valójában névtelen médiamunkásokról van szó, akik, meglehet, anno mindenféle megélhetési kényszerektől űzve álltak be a sorba. A vevő mindenesetre komolyan vette a dolgot.

Figyelmébe ajánljuk