Olvasói levél

"A történelmi felelősség alól nem lehet felmenteni"

Magyar Narancs, 2012. május 17.

  • 2012. június 24.

Olvasói levelek

Tisztelt Szerkesztőség! Egyetértve azzal, amit Zeidler Miklós Horthy Miklóssal kapcsolatban kifejt; rámutatok két tényezőre, ami nagymértékben hatott oda, hogy a haditengerészi pályájának csúcsára és egyben annak végéhez érkezett altengernagy névadójává válhatott a magyar történelem következő 25 éves korszakának.

Az egyik tényező Aradhoz való kötődése. Felesége, Purgly Magda Arad megyei földbirtokosnak a lánya volt és esküvőjüket Arad városban tartották. Abban a városban, melyben Károlyi Gyula 1919-ben megalakította az első ellenforradalmi kormányt. A kormány csak két hétig maradhatott a városban, mert a már működő román hatóságok ragaszkodtak a kormány távozásához - tudott volt, hogy a város Romániához fog kerülni. Akkor a kormány áttelepült a francia megszállás alatt lévő Szegedre. A kormányt elkísérte oda Pálmay Lajos aradi jegyző, aki az aradi kormányban igazságügy-miniszter volt (nem mellékesen: zsidó hitű). A hadügyminiszter, Szabó Zoltán ezredes nem mehetett, mert a román hatóságok a regáti Craiovára internálták. Következésképp Károlyi Gyula második, szegedi kormányának nem volt hadügyminisztere. Akkoriban érkezett meg oda Horthy. Egy tanácskozáson, a szintén jelen lévő, de már nem miniszter Pálmay Lajos bedobta a későbbi kormányzó nevét: itt van a Purgly Magda férje, aki kiválóan alkalmas. Mindenki egyetértett vele - Horthy lett a második Károlyi Gyula-kormány hadügyminisztere. Elkezdődött Szegeden a portugáliai Estorilben lezárult második karrierje Horhy Miklósnak.

A másik tényező az, hogy a Szegeden lévő katonatisztek, nevezetesen a tábornokok között Horthy Miklós altengernagy volt a rangidős. Ennek pedig nagy fontossága volt a fegyveres erők szervezetében. Horthyt katonai múltja mindenképp alkalmassá tette új pozíciójára. Öt éven át volt Ferenc József szárnysegéde. A később ugyan túlértékelt jelentőségű otrantói csatában jól megállta a helyét, és az, hogy sebesülten sem adta át a kommandót, nimbuszt hozott fejének.

Nem értek egyet a kitűnő történésszel abban, hogy Horthynak bármilyen, akár csak kis szerepe volt a Chorin-Weiss család és az SS közötti megállapodás létrejöttében. Nem vall erre az a levél, amit Chorin írt Horthynak akkor, amikor távozott az országból (lásd: Horthy Miklós titkos iratai).

Dr. Del Medico Imre

Figyelmébe ajánljuk