Olvasói levél

Diplomáciai vadászszezonok

  • 2014. augusztus 17.

Olvasói levelek

Magyar Narancs, 2014. július 10.

Tisztelt Szerkesztőség!

Ara-Kovács Attila írása számos, kormánytisztviselői pályafutásomat érintő tévedést tartalmaz. Ez már csak azért is sajnálatos, mert a szerzőt több mint húsz éve ismerem, így akár meg is kérdezhetett volna állításainak igazáról. Sajnos ez elmaradt.

Ha megkérdez, elmondtam volna, hogy az Európai Unió ügyeivel foglalkozó államtitkárság továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztériumban működik, s ha esetleg később át is kerül a Miniszterelnökségre, az korántsem azért történne, hogy akár Győri Enikőnek, akár nekem vagy másnak "menedéket adjon". Az uniós államtitkárság kötelékében való munkára Navracsics Tibortól érkezett a megtisztelő felkérés, amit "semmibe lökésnek" aligha nevezhetünk.

Ha Ara-Kovács Attila megkérdez, akkor azt is elmondtam volna neki, hogy Balog Zoltán miniszter úr ugyancsak megtisztelő felkérése nem "egy számomra kreált tökéletesen értelmetlen és funkciótlan helyettes államtitkárságra szólt a kulturális tárcán belül", hanem egy olyan feladatkörre, ami az egész tárca, mind a nyolc ágazati államtitkárságának kül- és európai uniós ügyeit fogja össze, ami egyébként már jóval az én felkérésem előtt is a tervek közt szerepelt.

Miután közvetlen felettesem és régi barátom, Győri Enikő a külföldi diplomáciai szolgálatot választotta, s mivel az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékességi körébe tartozó ügyek nemzetközi összefüggéseit Magyarország külföldi érdekérvényesítése szempontjából döntő fontosságúnak gondolom, örömmel mondtam igent Balog Zoltán felkérésének.

Ha már nem tudtam előzetesen elmondani a fentieket a szerzőnek, hálás lennék, ha az olvasók legalább utólag értesülhetnének róla.

Üdvözlettel

Prőhle Gergely

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.