"Olvasói levelek" - Tóparti látomás

  • .
  • 2009. április 23.

Olvasói levelek

Magyar Narancs, 2009. március 26. A szubszidiaritás csődje? Ismét a tőle megszokott felkészültséggel (és bátorsággal!) tárt fel egy újabb közfelháborodásra ingerlő ingatlanügyletet Somlyódy Nóra.
Az esztendő felében Gárdonyban lakunk és elkeseredve szemléljük, hogyan kótyavetyéli el Velence és Gárdony felelőtlen gazdának bizonyult önkormányzata a pótolhatatlan értékű parti telkeket. Velence északi peremétől Gárdony-Agárd déli végéig nagyrészt megvalósult a tópart bebetonozása, a települések plázásítása a Balaton északi medencéjéhez hasonlóan. Ráadásul olyan építmények is települtek a partra, mint a nemrég megnyílt, szerény felszereltségű, divatos néven wellnescentrum, ahol a szobák ablakai nem a tóra, hanem egymásra néznek, így bátran épülhettek volna akár a tóparttól tisztelettartó távolságra is.

Persze az önkormányzatok is érzik, hogy valami megbocsáthatatlant követnek el, ami abból is látszik, hogy a legutóbbi Utazás kiállításonvonzerőként ügyesen fotózott képeken mutatták a tó azon ritka részeit, amelyek eddig még megúszták a bebetonozást. A folyamat azonban megállíthatatlannak tűnik. Most már nemcsak a part beépítését szorgalmazzák a helyi hatóságok, hanem Gárdony egyenesen a tóra építendő lakótelephez adta áldását. Az engedélyt kiügyeskedő vállalkozók megvásároltak egy korábban feltöltött jókora félszigetet, ahol a máshonnan kiszorított, felbecsülhetetlen értékű élőlények új élőhelyét semmisítik meg az építkezéssel.

Az országban tapasztalható számtalan hasonló jelenség miatt sokakban alakult ki olyan vélemény, hogy a két évtizede kialakított önkormányzati rendszer túlzásba vitte a legalacsonyabb szintre telepített jogokat és a választott testületek jelentős része emberi gyarlóságból nem tud ellenállni az ingatlanügyletekben rejlő lehetőségek csábításának. A sukorói eset azonban azt bizonyítja, hogy ez a gyarlóság nem rekedt meg az alsó szinteken, hanem bőven megtalálható a középső és a legfelső hatóságok szintjén is. Ráadásul a kétes gazdasági ügyleteket pártpolitikai kiszorítósdi is súlyosbítja, mind-mind közös kincsünk, természeti értékeink rovására.

Ha valami isteni csoda folytán a túlméretezett állami és önkormányzati apparátus elfogadható méretéhez hozzájárulnának az ilyeténképpen kádereik elhelyezési lehetőségeit nagyrészt elveszítő pártok, akkor is felmerül a kétely, találhatók-e olyan emberek, akik lelkiismeretes gazdái lennének a gondjaikra bízott országrésznek, félretéve saját és csoportérdekeik kíméletlen érvényesítését...

Kard Aladár

Figyelmébe ajánljuk