A hazugság és az elhallgatás vagyonnyilatkozata – Simonka György dél-békési fideszes országgyűlési képviselő önbevallása

Publicisztika

A 2017-es bevallás alapján egy vagyontalan és gyakorlatilag minden jövedelem nélküli politikusról van szó – ehhez képest magas színvonalon él, luxusautót lízingel, házat bérel, Bajnokok Ligája meccsekre utazik.

Simonka György 2017-es évről szóló vagyonnyilatkozatának már az első oldala is megtévesztő, hiszen nem tünteti fel a vele egy háztartásban élő feleségét és két gyermekét a vonatkozó rubrikákban. Csak a dokumentum utolsó, 18. oldalán ír arról, hogy a vele együtt élő házastársa, valamint fia és lánya nyilatkozatát is leadta 2018. január végén. Ingatlanai nem számosak: van egy 6,2 hektáros szántója Pusztaottlakán és egy kivett, közel 2500 négyzetméteres udvara Medgyesegyházán – semmi több. Az utóbbihoz, a kivett udvarhoz az évekkel ezelőtti vagyonnyilatkozata szerint még tartozott egy ház és gazdasági épület, ez azonban mára kámforrá vált.

Egyetlen nagy értékű ingóságot említ, a Volkswagen luxus kategóriáját jelentő VW Phaetont, amelyet lízingel. Az nem derül ki sem a mostani, sem a korábbi évek vagyonnyilatkozatából, hogy milyen értékű gépkocsiról van szó, mikor gyártották, melyek a műszaki paraméterei és mennyi a havi fizetendő összeg. (Tény, egykor újonnan egy ilyen autó 25 millióba került. Gyártása megszűnt, a használtautó-piacon ma leginkább 5-7 millióért szerezhető be az akár 450 lóerős gép. De van többért is.)

Simonka Györgynek nincs értékpapírban, azaz részvényben, kötvényben, kincstárjegyben és életbiztosításban elhelyezett megtakarítása, ahogy nincs védett műtárgya sem. Bevallása szerint másfél millió forint készpénzzel és 400 ezer forint pénzköveteléssel rendelkezik – pénzintézetekkel és magánszeméllyel szembeni tartozása állítása szerint nincs. Ezt a képet némiképp árnyalja, hogy kezességvállalás miatti kötelezettségként közel 86 milliós (!) tartozása van jelenleg is. Ám nem derül ki, hogy kivel, vagy kikkel szemben.

Simonka György (balra) és Fazekas Sándor

Simonka György (balra) és Fazekas Sándor

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A vagyonnyilatkozat jövedelmeket taglaló részében 2011-ig visszamenően következetes Simonka. Sem a foglalkozását, sem az ebből származó jövedelmét nem tünteti fel. Holott a törvényhozásban dolgozó képviselőtársai, legyenek azok miniszterek, államtitkárok, frakcióvezetők, bizottsági elnökök, vagy egyszerű képviselők, így tesznek. Nem tudunk mit tenni, hinnünk kell neki. Ezek szerint, a saját bevallása szerint sem foglalkozása, sem ebből származó jövedelme 2010 óta nincs, amióta az Országgyűlés tagja.

Az elmúlt évek parlamenti néma leventéje – Simonka György hosszú ideje egyszer sem szólt hozzá a plenáris ülés munkájához és a bizottsági üléseket is döntő többségében elkerülte – tavaly hozzávetőlegesen bruttó 900 ezer forint havi jövedelmet vallhatott volna be magának. Normál esetben. De a cégei és cégtársai ügyeiről, valamint a hozzá közel állók nehezen magyarázható pályázati sikereiről elhíresült (és emiatt az ügyészségnél általam feljelentett) fideszes honatya nem keres ennyit.

Tavaly márciusban a Blikk adta hírül, hogy jogerős bírósági letiltások és az ezek miatti végrehajtások okán Simonka fizetésének, pontosabban tiszteletdíjának nagy részét az Országgyűlés Gazdasági Hivatala (OGH) levonja. A bulvárlap számításai szerint így hozzávetőlegesen bruttó 142 ezer forint havi jövedelme marad Simonkának, de vagyonnyilatkozatában ezt sem említi. (A jogszabályok szerint ennél többet nem is vonhat le tőle kifizetőhelye, az OGH. Egy számítás alapján ebben a törlesztési tempóban még legalább 5 ciklust, azaz 19-20 évet kellene a törvényhozásban ülnie a dél-békési képviselőnek, hogy a szóban forgó végrehajtások miatti tartozásait rendezze.)  „Simonka úr esetében több végrehajtáskérő is van, minden hónapban sakkozni kell, hogy melyik hitelezői igényt hogyan elégítse ki a hivatal” – magyarázta az országgyűlés ügyvédje azon a tárgyaláson, amelyen a Blikk végül kiperelte a törvényhozástól Simonka és a parlament közötti pénzügyeket. Innen nézve viszont kérdéses, mennyire igaz az a már fentebb említett, Simonka vagyonbevallásában szereplő tétel, miszerint senkinek, így egyetlen magánszemélynek sem tartozik, és köztartozása sincs.

Ugyancsak a válaszra váró kérdés, hogy ha a fideszes képviselő által is elismerten 11-12 százalékos tulajdonnal rendelkezik a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben, amely felszámolás alatt van, akkor hogyan lehetséges, hogy legfrissebb vagyonbevallásában is azt írta: köztartozása, valamint magánszemélyekkel és pénzintézetekkel szembeni tartozása sincs? Még az erősen a Fidesz felé húzó legfőbb ügyész, Polt Péter is megerősítette Hadházy Ákos LMP-s képviselő egy parlamentben elhangzott kérdésére: a Magyar Termés TÉSZ Kft. 973 millió forinttal tartozik a magyar és az európai uniós költségvetésnek. (Ebben az ügyben folytat nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt. Ehhez kapcsolódóan tettem büntetőfeljelentést fedezetelvonás gyanúja miatt Simonka ellen, mert a vagyontárgyaitól megszabadult.)

Nehéz elképzelni, hogy a brüsszeli és magyar büdzsének csaknem 1 milliárddal tartozó cég más gazdasági társaságoknak, magánszemélyeknek, a társadalombiztosításnak és adóhatóságnak ne tartozna egyetlen fillérrel sem. Ha tartozik, akkor Simonka vagyonnyilatkozata nem fedi a valóságot.

Mindent meglékel

Mindent meglékel

Fotó: Rosta Tibor/MTI

A saját bevallása szerint foglakozás- és jövedelemnélküli Simonka – mint írtuk, a magyar átlagbér alatti bruttó 142 ezer forintot mégiscsak kap a Országgyűléstől – meglehetősen nagy lábon él, holott feleségéről és két kisgyermekéről kell gondoskodnia. Emellett a korábban a tulajdonában lévő, később a felesége kezébe kerülő, nagy értékű újkígyósi házát potom árért, 3 millió forintért eladták a képviselő unokahúgának, akitől 60 ezer forintért visszabérelték. Hogy ennek az adásvételnek és visszabérlésnek mi lehet a magyarázata, azt az olvasó fantáziájára bízzuk! Mindenesetre aligha túlzó következtetés, hogy önmagában az autólízing, de a lízing és a házbérlés együttesen biztosan elviszi Simonka valós, ám mégis eltitkolt jövedelmét teljes egészében. Miből él akkor a négytagú család? A kérdésre válasz nincs.

A kimutatható pénzszűke mégsem zavarja a fideszes országgyűlési képviselőt, hiszen ha kell, Münchenbe megy Bajnokok Ligája meccsre, de öntömjénező Facebook-oldaláról azt is tudjuk, hogy 2016 nyarán járt a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatott mérkőzésein.

Nem tanulságok nélküli Simonka György két évvel ezelőtti, a 2015-ös évről „számot adó” vagyonnyilatkozata sem. A január végi leadási határidő után másfél hónappal, március közepén tett egy „apró” kiegészítést. Az Egyéb közlendők sorába odaírta, hogy kezességvállalás miatti kötelezettsége van 357 millió 699 ezer forint értékben. Erről a majdnem 360 milliós tételről a bevallás rendes határidejében „megfeledkezett” a képviselő. Ezzel szemben a nagy értékű ingóságok sorában ekkor mindössze egy 2009-ben gyártott Fiat Ducatót említett, amely a végrehajtási eljárás hatálya alá esett. A több száz millió követeléssel szemben ezt az egyetlen értéktárgyat tudta fedezetként feltüntetni a kormánypárti parlamenti képviselő.

Egy évvel később, 2016-ban, ugyanez a kötelezettsége lecsökkent 86 millió forintra, ahogy ez ma is érvényes. De arra semmilyen magyarázat vagy utalás nincs, hogyan és  miként következett be a szinte teljesen vagyontalan és a minimálbért sem elérő Simonkánál a kötelezettség 271 millió forintos csökkenése.

A közéleti szereplők vagyonbevallása az illető személyi jövedelemadójának és közvetlen hozzátartozóinak bevallása nélkül nagyjából semmit sem ér. Eredeti célját nem éri el: a valós jövedelmi és tulajdonviszonyokat, valamint a megtakarításokat és a tartozásokat nem mutatja. E nehezen minősíthető helyzeten belül is csúfot űz ebből a jogintézményből Simonka György dél-békési fideszes országgyűlési képviselő. Hazugságok és elhallgatások jellemzik hosszú évekre visszamenően vagyonnyilatkozatát. Saját bevallása szerint nem létező, a valóságban pedig minimális jövedelme, valamint életvitele maga az égbekiáltó ellentmondás. Ennél kisebb ügyek miatt buktak már meg politikusok. Rendszerint tőlünk nyugatra. De a sokak által – nem tudni, miért – lesajnált Romániában is.

A szerző az Együtt gyulai önkormányzati képviselője és dél-békési országgyűlési képviselőjelöltje

Öngondoskodás, de szó szerint - Fideszes politikus egymilliárdos „programja" Dél-Békésben

Egy olyan súlyosan veszteséges programra szórt el csaknem egymilliárd forintot a magyar állam, amelyből a legnagyobb haszna az ötletgazda Simonka Györgyhöz köthető cégeknek és személyeknek lett. A politikus „sofőrje" újra képben! Még a sokat látott NER-hez képest is szokatlan mutatvánnyal rukkolt elő pár hete Simonka György.

Figyelmébe ajánljuk