A Híradó jobban teljesít!

  • Pálos György
  • 2013. november 28.

Publicisztika

Az alábbiakban a Magyar Televízió egyes csatornája 2013. november 15-i esti Híradójának tartalmát ismertetem. A műsor 17 részre tagolt, a bejátszásokat a súgógépről olvasó, a nézők szemébe néző bemondó köti össze. A bemondó nem újságíró, feladata kizárólag az előre megírt szöveg tisztán artikulált felolvasása.

"Újabb sebességi fokozatba kapcsolt a magyar gazdaság" - halljuk a bemondótól, miközben a képen az "Ezer új munkahely" felirat látható. A továbbiakban a miniszterelnök értékel, majd bejátszás következik arról, hogy egy újabb "nemzetközi cég", a Takata épít gyárat Magyarországon, s ezzel ezer új munkahelyet teremt. Ezután a miniszterelnököt halljuk, aki sikerként értékeli az avatást. A riport hangalámondása megismétli az elhangzottakat, itt azonban a nemzetközi beruházó megnevezésekor a "multinacionális cég" kifejezés hallható. A narrátor ismét a miniszterelnöktől idéz, aki személyesen is megismétli, hogy "az elmúlt évek gazdaságpolitikája meghozta a gyümölcsét... Magyarország ismét az élbolyban... bár sereghajtók voltunk három és fél évvel ezelőtt". A gondolat folytatása egy nógrádi napkollektoros cég sikereinek bemutatása, majd a KSH adatainak ismertetése, miszerint "egyre gyorsabb a növekedés az iparban". A Napi Gazdaság szakértője szakmai érvekkel támasztja alá az ipari teljesítmény növekedését, majd a kommentátor befejezésképpen megemlíti, hogy hazai és nemzetközi szakértők "folyamatosan javítják a magyar gazdasággal kapcsolatos előrejelzéseket".

"A magyar gazdaság egyértelműen jobban teljesít, mint az előző kormányok idején" - ez már Rogán Antal (Fidesz) sajtótájékoztatója, a képernyőt méretes "Magyarország jobban teljesít" feliratok töltik be. A felkonferálásban halljuk, hogy gyorsuló javulás várható, ezt a politikus maga is megismétli. Ez a rész már nem kizárólag a hírt közli, hanem a hátterét is elemzi. Az értékelésben a Híradó narrátora, valamint a kormánypárti politikus vesz részt.

A Magyar Nemzeti Bank hitelprogramjának kiterjesztése a következő blokk témája. A bejátszásban egy szentendrei kisvállalkozó bízik abban, hogy előbb-utóbb beindulnak a lakásépítések. A Híradó kommentátorának grafikonnal is alátámasztott narrációja a 2000-es évek legelejét (tehát a korábbi Fidesz-kormányzás időszakának végét) hasonlítja össze a mostani helyzettel (a különbség óriási, lásd képünkön - a szerk.). A köztes 12 évet átugorjuk, két kiragadott adatot látunk, a tendenciák bemutatása nélkül. A hangalámondással ellentétben a grafikonon a "válság előtt" és a "válság után" megjelölések szerepelnek, azaz a szerkesztőség a 2000-es évek legelejét tartja a válság kezdetének, napjainkat pedig a válság utáni időszaknak. Közben egy szalagcím - "Fellendülőben az építőipar" - segíti a néző tájékozódását, bár a grafikon ennek éppen az ellenkezőjét állítja. Az előző napi műsorból kivágott bejátszásban Varga Mihály miniszter megismétli a már hallott hangalámondást, azzal a különbséggel, hogy míg a grafikon 6-8 ezer új lakást mutat, addig a miniszter csak 4 ezret említ az év első 9 hónapjában.

"Magyarország ma már erősebb" - idézi a Híradó Orbán Viktor miniszterelnököt, amikor az MTA új kutatóközpontjának átadásáról értesülünk. A bemondó ismét utal a miniszterelnök beszédére, aki szerint "a kutatóközpont a legsúlyosabb európai válság idején épült". "Magyarország bízik a jövőben" - halljuk Pálinkás József akadémiai elnök beszédének egyik gondolatát, majd narrátori átkötés után - amelyben megismétlik: "a kutatóközpont a legsúlyosabb európai válság idején épült" - Orbán Viktor miniszterelnök megemlíti, hogy Magyarország egyre erősebb, több pénz jut a kultúrára, a kutatásra.

false

"Gazdasági növekedés és alacsony infláció miatt nagyobb fogyasztásra számítanak a kereskedők" - így indul a következő blokk, melyből kiderül, hogy a kereskedelem "túl van a mélyponton". A riport egy új élelmiszer-áruházról tudósít, amely a legnagyobb hazai üzletlánchoz, a CBA-hoz tartozik. Megszólal a CBA kommunikációs vezetője, aki szerint a tulajdonosváltással 500 munkahelyet tartottak meg. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára már tényként beszél a tartós gazdasági növekedésről és a fogyasztás emelkedéséről.

"Együttműködési megállapodást kötöttek a MÁV és az orosz vasutak" - halljuk a következő rész elején, majd Szijjártó Péter államtitkár beszédét ismerhetjük meg kivonatolva.

"A szabad pálinkafőzés engedélyezése óta javult a párlatok minősége" - állapítja meg a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, aki szerint az intézkedés jó hatással van a gasztronómiára, a turizmusra is. Ebben az esetben nincs grafikonos vagy egyéb tudományos bizonyíték, nincs szó a fogyasztás növekedéséről vagy csökkenéséről, sem a tömény italok hatásairól. Ellenben rövid átkötéssel egy másik minisztériumi bejelentésre terelődik a Híradó figyelme, mégpedig a sikeres Tündérkert mozgalomra.

"Nem ígér Kánaánt Bajnai Gordon" - hangzik a felvezetés. Mielőtt azonban megtudnák a nézők, mire is gondolt a volt miniszterelnök, azonnal idézik a Fidesz reakcióját a már beharangozott, de ki nem fejtett gondolatra: "Bajnai Gordon a bankok helyett ismét a családokat adóztatná." Kormánypárti állítások esetén ezt a szerkesztési eljárást a Híradó nem alkalmazta, Bajnai Gordon esetében azonban szükségesnek látszik a nézők kiegyensúlyozott tájékoztatása. Bajnai Gordon ekkor már "élőben" is megismétli az említett mondatot, és kiemeli, hogy mindig azt teszi, tette, "amit a nemzet érdeke megkíván". Ezt az állítását is azonnal értelmezi a szerkesztőség, amikor felidézi, hogy Bajnai megszüntette a gyest, a 13. havi nyugdíjat és a gázártámogatást is. Bajnai Gordon a vágóképeken nem magában, saját jogán jelenik meg, hanem egy átigazítás után: Gyurcsány Ferencről indul a kamera, amely végül Bajnain állapodik meg. A kommentátor ironikusan megismétli az idézett mondatot, majd először közöl információt is a programról, például az egykulcsos adó eltörléséről. A blokkban a bejátszásnál is hangsúlyosabb szerepet kap a Fidesz véleménye, tehát a reakció erőteljesebb, mint maga a főtéma, melyről a Fidesz véleményén keresztül ismét azt állítja a Híradó, hogy Bajnai a bankoknak akar kedvezni, nem a magyar családoknak, és még számos megszorításra készül.

"Bajnai Gordon lenne a baloldal miniszterelnök-jelöltje?" - teszi fel a kérdést a műsor a HVG cikkére hivatkozva. Megszólal ismét, röviden Bajnai, aki megerősíti egy évvel korábbi miniszterelnöki aspirációját. Erre a Híradó felidézi Bajnai Gordon 2009-es miniszterelnök-jelöltségét, mégpedig az Internacionálét éneklő MSZP-kongresszus vágóképeivel. A volt miniszterelnök akkori szocialista politikusok között látható, Lendvai Ildikó mellett feltűnik Gyurcsány Ferenc is. Gyurcsányt külön is idézik, a baloldali belháborút hosszasan körbejárja a Híradó. Ez az első hosszasabb elemzés a műsorban.

"Bebizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc 2006-ban visszaélt hatalmával, és a törvényeket megkerülve utasította a rendőrséget": Hoppál Péter (Fidesz) megállapítása a következő szalagcím. Azt kérdezi Hoppál a volt miniszterelnöktől, vajon "személyesen adott-e utasítást a tömegbe lövetésre és a békés tüntetők megveretésére?". Kondorosi Ferenc tábornok a bírónak adott válaszában sejtelmesen fogalmaz. A kérdést magát nem halljuk, csak a narrátor idézi; hogy kicsoda Kondorosi Ferenc, és milyen tárgyalásról van szó, arról semmit nem tudhat meg a néző. Majd a tévészékház elfoglalásának jelenetei következnek, és újabb tanút hallunk, akiről szintén nem tudható, milyen ügyben áll bíróság előtt. Erre a Fidesz-szóvivő megismétli vádjait Gyurcsánnyal kapcsolatban, és megismétli a kérdést: "Gyurcsány személyesen adott-e utasítást a tömegbe lövetésre, és a békés tüntetők megveretésére?" A kérdés költői, Gyurcsány helyett ő maga válaszol, maga vonja le a tanulságokat is. "A baloldal eszköztárába sok minden belefér... belefér az emberek megveretése is." A súlyos vádakra a Híradó nem reflektál, a hírt mint objektív tényt tálalja, ezért nem is szólaltatja meg a megvádolt politikust.

A bűnügyi hírekben adócsalásról esik szó, megszólal a megvádolt Csábi Bettina, aki saját ártatlansága mellett érvel.

Az első és egyben egyetlen nemzetközi hír a Fülöp-szigeteki katasztrófáról szól. Megemlítik az eltűnt magyar állampolgárokat, kiemelik a református és a baptista szeretetszolgálat tevékenységét.

Ismét bűnügyi hír: "Bajnai Gordon apjának egykori cége próbált jogtalanul 180 millió forintnyi áfát visszaigényelni." A Híradó a Pesti Srácok portált idézi. "Nem ez az első ügy, ami bűzlik - így reagált Hoppál Péter a portál értesülésére" - említi a bemondó, hiszen "Bajnai Gordon egyre többet kerül olyanok közelébe, akiknek a törvények betartása nem mindennapi kenyerük". A bejátszás hírértéke bizonytalan, inkább sejtet, mint tényként tálal, nem tudjuk meg, miről van szó, vagy hogy tényleg érintett-e egyáltalán Bajnai apja. Sem Bajnai, sem apja nem reagálhat a súlyos vádakra.

A műsort kisebb riportok, bejátszások zárják. "Számítógépes adatbázis készül az első világháborúban hősi halált halt magyar katonákról" - ezt a honvédelmi államtitkár jelentette be. Átadták a pannonhalmi apátságban a Szent Márton-díjakat, az Uránia moziban a Bethlen Gábor-díjakat. A stáb ellátogatott a Baba-mama expóra, ahol a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az első felnőtt megszólaló. Ezután megtudják a nézők, hogy a Kormányablak program szeretné megmutatni: a kormány gyerek- és családbarát. Ezt a Pest megyei kormánymegbízott is megerősíti.

Végül a műsorajánlóban a bemondó felhívja a nézők figyelmét, hogy a televízió Az Este című műsorában exkluzív interjút láthatnak Orbán Viktorral.

A szerző filmrendező.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.