A Karácsony sem lesz igazi!

szerző
Haskó László
publikálva
2018. szept. 01., 17:27
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Milyen változást hozna, ha az ellenzék nyerné az európai és az önkormányzati választásokat?

Egyik délután a kitűnő Karácsony Gergely bejelentette, hogy vállalja az egyesítendő baloldal uniós listájának vezetését. Kicsit később azt is bejelentette, hogy ilyet ő még véletlenül se mondott. Azután megmagyarázta, miért nem mondta, amit mondott. Végül megismételte, hogy nem vállalja, hanem csak vállalná! Igen, így már stimmel.

Azt nem tudatta a hívekkel, hogy várja a felkérést, vagy a szegedi polgármester valahai példáját követve egyszerűen csak a (menekülő) sereg élére áll. Vagy oda se. Amikor a magyar elektronikus média egyik élő klasszikusa (a tőle elvárható rendkívüli intelligenciával) sarokba szorította, akkor színt vallott. Az volt a páratlanul izgalmas kérdés, hogy a polgármester úr mi is szeretne lenni igazán? Rövid lamentációs pihenő után megérkezett a frappáns válasz. Legszívesebben az lenne, ami! Akkor rendben is volnánk. Ő legalábbis a helyén van, de akkor miért az ugribugri?

Azért persze lesz listavezető is, meg lista is. És vereség is, nem kisebb, mint április 8-án, vagy augusztusban, az időközi nyóckeres polgármesterin, hanem nagyobb. Ez a módja az olyan választás elvesztésének, ahol a többség szívesen szavazna igennel, ha a kérdés föl volna téve. Nincs.

De érdemes-e egyáltalán győzni? A kérdés tisztán elméleti! Viszont a válasz megnyugtató: nem érdemes.

Az unióson azért nem, mert vége az uniónak. Az – mint tudjuk – azért alakult, hogy a vallások és a nemzetek Európájának örökös háborúi helyébe a békés érdekegyeztetés lépjen. Ne legyenek határok, ezzel kifogva a szelet a „területi követelések” nevű gyorsnaszádok vitorláiból. Közös pénz, közös hadsereg, hogy a „miért” után hiányozzon a „mivel” is. Csakhogy ez a nacionalista-soviniszta populistáknak nem kell. És sokan vannak, talán elegen is ahhoz, hogy meghülyítsék a többséget, például a migrációs rémálomfejtéssel. A jövő tavaszi eredmény eldönti, hogy a „nemzetek Európája” vagy az egyesült Európa jön. Sok jel mutat arra, hogy a háborús múlt lesz a jövő. Ne legyenek kétségeink: a nemzetek Európája egyenlő a háborúk Európájával.

Az őszi önkormányzati választásoknak még volna tétje, azonban a pártalapú önkormányzatiság fából vaskarika.

Semmilyen változást nem hozna akárminő „ellenzéki” győzelem. Persze ez aligha fog kiderülni. Az ellenzéki pártoknak annyi az esélye a győzelemre, mint Kádár Jánosnak a föltámadásra. Két kísérleti modell azonban tanulmányozható. Karácsony Gergely Zuglóban a fideszes testület foglya, úgyszólván semmit sem tud elérni. Tóth József Új-Lipótvárosban-Angyalföldön kicsit többet, a fideszes rablók nélkül. Az alapbaj azonban az önkormányzati törvényekben lakozik, különösen a Budapestre szabottban. Abban is a bevételek sorsával. A kormány mindent visz, és visszaad egy keveset azoknak, akik ügyesen pitiznek és megfelelően tejelnek. A kormányt és a parlamenti többséget kényszeríteni kellett volna az önkormányzati törvények megváltoztatására, legkésőbb a nagy pesti tüntetés jó irányba terelésével. Nem jött össze. Majd ötven év múlva, a romok alatt kereshetik unokáink, hogy ki tolta el. Annyit elárulok: nem Tisza, nem Horthy és nem is Kádár. De nélkülünk nem ment volna neki sem.

A szerző sebész.

szerző
Haskó László
publikálva
2018. szept. 01., 17:27
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  Nonemart
  2018. szeptember 02., 10:12
  Dear szerző ! Ha mindenkinek ekkora rössel mész neki, nem maradnak barátaid. Valakit el kell fogadni, ha vannak is hibái. Fordítva nem megy, hiba nélkülit elfogadni nem lenne kunszt. Ami meg az Európai Egyesült Államokat illeti - amiről te nem írtál, mégis a szemedre vetik jó hazai szokás szerint - nos, azé a jövő ! Aztán tovább szélesedhetne .....
 2. 5
  rworse
  2018. szeptember 01., szombat 23:52
  Axxtroll megmondta. Punktum!
 3. 4
  hóvarjú
  2018. szeptember 01., szombat 21:19
  Európai Egyesült Állatok, jól fogom magam érezni nálatok!
 4. 3
  tiszapolgári
  2018. szeptember 01., szombat 18:49
  Nem tudom, Haskó László sebész mit szólna hozzá, ha odaállnék a műtő ajtaja elé, és elkezdenék károgni az operálandó betegnek, hogy „persze lesz bemosakodás is, meg altatás is. És a hasüregben felejtett érszorító is, nem kisebb, mint ekkor meg ekkor, ebben meg ebben a kórházban. A vakbélkivételnek még volna tétje, azonban a teljes felgyógyulás fából vaskarika.”
 5. 2
  Axxtro
  2018. szeptember 01., szombat 17:54
  Lehet valamikor a jövőben Európai Egyesült Államok, de nem most, nem puccsal, és nem ezzel a politikai elittel.
 6. 1
  Axxtro
  2018. szeptember 01., szombat 17:51
  Afrika Európára telepítése nem azt a jövőt hozná el, ami után a szerző sóvárog, hanem a polgárháborúk korát.

  Bármilyen furcsa is, de szerző vélekedésével ellentétben, a következő évtizedek békéjét, biztonságát csak a Nemzetek Európája hozhatja el.

  A "liberális" világ olyan szellemet akar Európára szabadítani, amit biztos, hogy nem tudna kezelni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk