A Momentum elleni hajsza hetének lehangoló tapasztalatai

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. márc. 12., 17:57
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez a hét megmutatta, hogy a legsötétebb pártállami időket éljük.

Csak egy újabb hét a NER-ben: egész pályás letámadás zajlott a Momentum ellen, hétfőn a Magyar Idők töltötte meg az ágyút, kedden kicsit pihentek, de szerdán már újra tüzeltek. Csütörtökön sem volt megállás, ahogy azt megírtuk, a Figyelő leleplezőnek szánt cikke kísértetiesen hasonlított az Origóéhoz. Este pedig Mészáros Lőrinc „jó tévéjében” készítettek egy olyan riportot, aminek láttán Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un rögtön telefonált a Mark Zuckerbergnél is okosabb Lőrincnek, hogy így kell ezt, nagy pacsi. Bár ezek a mocskolódások egyrészt túltoltak, nevetségesek meg szánalmasak is, de közben végtelenül rémisztők.

Már nem a pártközpontból kell leküldeni az anyagot a mocskolódáshoz.

Megy magától a dolog, és egyre durvább lesz. Akit megtalálnak, annak nem csupán a múltját veszik elő (ezt eddig is fullba tolták), hanem az lesz a bűne, hogy létezik, hogy van anyja, van apja, hogy gondol valamit a világról, aminek nem az az alfája és ómegája, hogy az élősködő vezetőket kiszolgáljuk.

Az elmúlt hét támadásai persze nem a Momentumról szóltak, nem Hajnal Miklósról, meg nem is arról, hogy a főnök bedühödött, amiért meggyilkolták a nagy lopását kis álmát. Hadüzenet ez mindenkinek, hogy jobb lesz, ha kussoltok, mert simán így fogtok járni, a nevüket nem vállaló médiamunkásaink belétek szúrják a kést, és adogatják egymásnak tovább, amíg lélegeztek. Amíg ki lehet valamit találni, amíg lehet valamit hazudni, addig bárki lehet a célpont. Ha befogod a pofád, talán még olcsón megúszhatod. De ha van dohányboltod, elvesszük, a gyereked járhat a tönkretett iskolába, és ha kórházba kerülsz, akkor is megszívtad, de legalább azt nem kell olvasnod a neten, hogy az apád a 444-et lájkolgatja, te meg Oxfordba merészeltél járni.

Hogy egyre rosszabb egy ilyen országban élni, hogy az értelmes vita már lassan lehetetlen? Egy Oxfordban tanuló diák a Momentum-riport után levelet írt az MTVA-nak. Azért szívszorító („Önök tényleg egy olyan országban szeretnének élni, ahol

azért támadnak valakit, mert saját erejéből bejutott

a világ egyik legjobb egyetemére…?”), mert benne van minden, amiért most annyira fojtogató Magyarországon élni.

De akármennyire is ömlik a propaganda, a Momentum azt mutatta meg, hogy cirka egy hónap alatt térdre lehet kényszeríteni a rendszert. Akkor pedig nem tud mit mondani, csak mekeg és makog, hazudozik, majd elszalad.

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. márc. 12., 17:57
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 14 Rumata
  Rumata
  2017. március 13., hétfő 14:03
  Tehát a lényeg:

  Nem életszerű, hogy ezek a fiatalok bármiféle értelmes politikai program nélkül kizárólag csak azért akarjanak egy új pártot alapítani, hogy a baloldali pártokat rágalmazhassák és Orbán seggét nyalhassák.

  Tehát a Momentum egész politikai szereplése csupán egy színjáték.

  És még ezt is csak vásári ripacskodás szintjén tudták előadni.
 2. 13 Rumata
  Rumata
  2017. március 13., hétfő 13:50
  yoyo és rworse véleményével ellentétben én nem tartom olyan "szofisztikált" feladatnak azt, amit a Momentum Orbán érdekében végrehajtott.

  Nevezetesen, hogy segítsen Orbánnak és a Fidesznek presztízsveszteség nélkül visszatáncolni abból az olimpiai pályázatból, ami mindenképpen garantált buktának ígérkezett.

  Sőt, inkább úgy vélem, hogy a Momentum kifejezetten gyengén alakított, és tehetségtelen ripacs módjára oldotta meg a rábízott feladatot.

  - - -

  Szögezzük le: Orbán számára hatalmas segítség volt az, hogy a Momentum aláírásgyűjtésére hivatkozva presztízsveszteség nélkül ki tudott farolni az olimpiai pályázatból.

  Az ugyanis mindenképpen hatalmas buktának ígérkezett.

  Egyrészt azért, minden valószínűség szerint nem nyertük volna el a megrendezés jogát.

  Másrészt pedig azért, mert az olimpiai bizottság időközben drasztikusan csökkentette az adható támogatás összegét, és így az ellopható pénz összege drámaian lecsökkent.

  És ez azzal fenyegetett, hogy vagy nem lesz mit ellopni, vagy pedig nem lesz miből felépíteni a létesítményeket.

  Márpedig Orbán lopásra épülő rendszerében ilyen körülmények között nem lehetett volna olimpiát rendezni.

  - - -

  A Momentum egyetlen feladata az volt, hogy legalább addig próbálja magát ellenzékinek beállítani, amíg a szavazatok összegyűlnek.

  Ez sikerült is.

  De ezzel a Momentum el is ért a intellektuális képességeinek a határáig, és tovább már nem tudta magában tartani az erősen Fidesz-szimpatizáns és erősen baloldalellenes beállítottságát.

  És főleg azt, hogy az égvilágon semmi értelmes mondanivalója nincs az ország számára.

  Tehát a Momentum az általa megfogalmazott "fogjon össze oldalfüggetlenül mindenki az ország közös ügyei érdekében" program helyett nekilátott rágalmazni a baloldalt, udvarolni Orbánnak, és egy büdös szót nem ejtett azokról a közös országos ügyekről, aminek az előremozdítása érdekében a Momentum szerint össze kéne fognia mindenkinek.

  - - -

  A fideszes média persze a színlelt lejárató kampánnyal mindent megtesz azért, hogy a Momentumot "kőkemény ellenzéki" színben tüntesse fel.

  De a Momentum - nyilván intellektuális korlátai miatt - még a puszta látszatát sem képes fenntartani annak, hogy a jobb- és baloldaltól egyaránt távolságot tartó és kizárólag az ország ügyeivel foglalkozó párt akarna lenni.

  Hiszen jól láthatóan haloványlila fingja sincs az ország égetően fontos problémáiról.

  Hanem ezek helyett kizárólag csak a baloldal rágalmazásával és Orbán seggének kinyalásával foglalkozik.

  Ráadásul olyan primitív színvonalon, ami még a fideszes trollok között is alacsonynak számítana.
 3. 12 yoyo
  yoyo
  2017. március 13., hétfő 11:57
  rworse-höz csatlakozva én is hajlok arra, hogy a fidesz ennyire azért nem szofisztikált, tudniillik, hogy életre hív egy olimpiaellenes kamupártot, amely első lépésként mindjárt romhalmazt csinál a magyar emberek vágyaiból.
  Vagy amelynek tagjai fondorlatos módon a kormányt a saját tévéiben égethetik ország világ előtt, és arról a különös fondorlatról nem is beszélve, hogy sikeresen csalják lépre a mai ősellenség, a demokratikus ellenzék tagjainak gyerekeit, unokáit, a kis sorososokat.

 4. 11 rworse
  rworse
  2017. március 13., hétfő 11:24
  Némely kommentelők "tényeivel" szemben a tény minden jel szerint az, hogy a Momentum természetesen NEM a Fidesz terméke. A Momentum önmaga terméke. Sokadik önjelölt mozgalom a magyar politikai palettán. Hogy hosszútávon mekkora sikerük lesz, egyelőre nem tudjuk. Hogy hosszútávon a jobboldalnak vagy a baloldalnak fognak több kárt okozni, egyelőre nem tudjuk.

  -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

  A cikk témájához (aktív, célzatos történelemhamisítás) annyit, hogy én 2014. július 20-ikán reggel a (budapesti) Szabadság térre vetődvén döntöttem úgy, hogy megtagadom a magamat magyarnak vallani.
 5. 10 KassaiSonka
  KassaiSonka
  2017. március 13., hétfő 01:26
  Kedves kommentelőknek kizárólag a saját prekoncepcióik kedvesek, az egyszerű tényekkel mi se törődnek. Ugyanis töklényegtelen végül is, hogy a Momentum kinek a terméke, mert a tényeket nem lehet megkerülni. Momentum jött, látott és precízen elérte, hogy Orbánnak olimpia ügyben ne kelljen egy irgalmatlan nemzetközi sallert zsebre vágnia, mikor is e manőverét ugyanakkor feltűnően csekélyke Orbán-ellenállás kísérte. Ugyanilyen belengetett ügye a Momentumnak az ügynökakták dolga, melyek már régóta csonttisztára pucolva hevernek valamely csendes zugban, arra várva, hogy a napnál is fényesebben bizonyítsák a regnáló hatalom képviselőinek hó tiszta lelkiségét.

  Különösen bűzlik továbbá a Momentum esetében az un. "pozitív nemzettudat" hiányolása, ami tökéletes orbánista fából vaskarika, és még számtalan egyéb megnyilvánulás, melynek eredete szintén Orbánnál keresendő. Paksból csak az orosz részvételt rosszallják pl., pedig az egész úgy egy katasztrófa, ahogy van, az általuk támogatandó jövőbeni olimpiáról nem beszélve, ami szintén az. Amellett, hogy teli szájjal mocskolják a pillanatnyi ellenzéket, feltűnő gyengédséggel kezelik Orbánt, a Fideszt, és ezt az egész alkotmányellenes törvénytelenséget an bloc. Mindazonáltal Fekete-Győr nemcsak egykor szavazott a Fideszre, de rokonszenvét a mai napig is feltűnően megőrizte, és azért még szívesen focizna az országpusztító, bűnöző maffiózó Orbánnal is, ami jól demonstrálja az ő külön bejáratú "pozitív nemzettudatát" is.

  Pokorny Szilárdnak pedig külön is gratulálok. Rég olvastam ilyen lózungoktól hemzsegő, tényeket semmibevevő, szimpla pártpropaganda-szöveget. Politikusnak tetszik lenni? Bíztató karrieresélyek kilátásban. Mert hiába, semmi sincs véletlenül. A Fideszt is hasonló tónusban szokta védelmébe venni az összes fideszbirka kommentelő, erősen hajazva a pártállami Népszabadság egykori "munkáslevelezőinek" hangnemére is persze.


 6. 9 Cyrano
  Cyrano
  2017. március 13., hétfő 00:51
  hakohen:
  Aki jó kommunikációnak gondolta azt, amit a fidesz 2006-tól csinált, az
  a.) politikai analfabéta
  b.) aljas
  c.) végtelenül elfogult a fidesz irányában.

  És ennek köze nincs ahhoz, hogy kinek, minek a terméke.
  Ennek ahhoz van köze, hogy mit is gondolnak demokráciáról, politikai küzdelemről.
  Egy ordas puccskísérletet és annak prolongálását, eszkalálását jó kommunikációnak nevezni,... hát nekem ennyi bőven elég ebből a társaságból.
 7. 8 Cyrano
  Cyrano
  2017. március 13., hétfő 00:45
  " Mivel az Mszp-nek és GYurcsánynak nem kis szerepe van a Fidesz győzelmében, hanem nagy."

  Nálam ez mindig kiveri a biztosítékot.
  Ugyanis nem más, mint önfelmentő, ordas hazugság.
  A fidesz győzelmében a VÁLASZTÓKNAK volt szerepe, senki másnak.
  Azoknak, akik még ma is szívesebben éreznek, mint gondolkodnak.
  Persze, tudom, szarul kormányoztak.
  Miért is?
  Mert a fidesz azt mondta.(Megjegyzésem: még az is lehet, hogy szarul csinálták. De kormányoztak. Most mi van kormányzás helyett?)
  Mert cirkusz volt az országban.
  Hitler mondta: Csinálj káoszt - ígérj rendet, és rád fognak szavazni.
  Egyszerű recept. Az ostobák beszopták. Így aztán egy egész ország szop.
  De EGYSZER ebben a tetves történelmünkben szembe kellene néznünk a felelősséggel, nem mindig bűnbakot keresni.

  A momentum minden egyes megszólalása dilettantizmusról, politikai analfabétizmusról, és öntelt gőgről árulkodik. Ilyen meg már van egy. Nem kérem a 2.0 verziót, ha lehet.
 8. 7
  Pokorny Szilárd
  2017. március 12., 23:54
  A Momentum jött, látott és győzött az olimpia ügyében. Akkora pofont adott Orbánnak és kormányának, mint ide Lacháza, és akkorát, amekkorát a tisztelt ellenzéki (ill. "ellenzéki") pártok külön-külön és együttvéve sem voltak képesek az utóbbi években. Ez persze sokaknak hihetetlen, és sokaknak nem tetszik, még a baloldalon sem, nem utolsó sorban ezeknek az ún. ellenzéki pártoknak, illetve a szimpatizánsaiknak.

  A Momentum nem csak a Fideszt utasítja el, hanem az egész jelenlegi politikai elitet, és nagyon helyesen teszi. Mivel az Mszp-nek és GYurcsánynak nem kis szerepe van a Fidesz győzelmében, hanem nagy. És az ország politika iránt még érdeklődő, szavazni kész polgárainak egy igen jelentős részének ugyan elege van a Fideszből, és buktatná, de akkor sem hajlandó balra szavazni. Mert hányingert kap a szociktól és GYurcsánytól is, de mért ne kapna?

  A Momentum is hányingert kap tőlük - de a Fidesztől is. Az, hogy FEkete-Győr egykor rájuk szavazott - és akkor mi van? Sokan szavaztak egykor rájuk, akik most a halál f... ra kívánják őket. Az is lehet, hogy kiszólt a jobboldali szavazóknak, őket is várja a Momentum. Helyesen tette. Aki mindebből azt szűri le, hogy ők a Fidesz trójai falova, az Bayer Zsolthoz és Bencsik Andráshoz meg a Cöf-höz méltó összeesküvés-elmélet gyártó és hívő. A Momentum a legjobb úton halad. Haladjon csak tovább.
 9. 6 hakohen
  hakohen
  2017. március 12., 23:44
  .
  Most (nem most!) akkor megtudtam:

  A Momentum
  - a Fidesz terméke
  - az MSZMP terméke
  - a néhai SZDSZ terméke
  - Sorosgyörgy terméke
  - Haris Éva terméke
  - Mécs Imre terméke
  - Fekete Gyór András dédapjának terméke

  Most éppen más nem jut eszembe, amit felsoroltak. Felkészül még: Trump és Putyin.

  Gratulálok az itteni kommentelőknek. Csak nem tudom, ők kinek a termékei?

  Milyen véletlen egybeesés, hogy hányan zúdítanak össztüzet a Momentumra. És hányan fújják a Propagandaminisztérium intenciói szerint.

  Gratulálok.
  .
 10. 5 KassaiSonka
  KassaiSonka
  2017. március 12., 23:01
  Kedves Narancs! Nem tetszik újságot olvasni? Igen, tudom, csak írni szokták. Az alábbi cikkből azért kiemelnék mégis néhány sort. Ami tulajdonképpen Fekete-Győr András de facto hűségnyilatkozata a Vezérhez, és akinek amúgy "nagy szent fenekébe beleomolni vágyik" mintegy. Ezen sorok olvasta után pedig senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy a Momentum egy tipikus és jellegzetes Orbán-termék, és csak a nagyon hülyék nem képesek felfogni, hogy a Momentum valójában csak egy Orbán számolatlan mocskos politikai trükkje közül.

  "Nekem 2010-ben azért volt szimpatikus a Fidesz, mert különböző, szakmailag meggyőző karaktereket állított ki Orbán Viktortól Navracsics Tiboron és Lázár Jánoson át Áder Jánosig."

  "Orbán pedig egy baromi tehetséges politikus, aki az emberek nyelvén tud koherens világmagyarázattal szolgálni."

  "Orbán mindig is karizmatikus vezető volt a Fideszen belül, akit követtek."

  És természetesen a cikk többi része is rém tanulságos persze. Mindenképpen érdemes gondosan és elmélyülten tanulmányozni. Aki meg még eddig nem tette volna, annak meg különösen.

  http://24.hu/belfold/2017/03/07/fekete-gyor-gyurcsany-eltakarodhatna-mar/


Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díszlet vagy őrhely
Parlamenti bojkott?
Mártonffy Marcell teológus
A pokolról és az örök kárhozatról
Könyvmelléklet
Salman Rushdie-interjú, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk