Dercsényi Dávid

A szőnyeg alá söpört ország

  • Dercsényi Dávid
  • 2014. szeptember 11.

Publicisztika

„Engem a nagypolitikai hacacáré nem érdekel, hagyjanak békén!” Ha Ön is mondott vagy gondolt hasonlót, kérjük, folytassa az olvasást!

A kormány továbbra is népszerű, választói számosak, jó kétmilliónyian vannak. Érzelmi kötődésük nem kétséges, bár kérdéses, miben is áll. Elvi alapokon? A kormány már a lehető legtöbb témában ellene mondott saját korábbi magának az orosz agressziótól a rendőrállam ismérveiig, de még a nyomorult akácfa ügyében sem sikerült kitartani egy korábbi álláspont mellett. (Orbán Viktor pedig a nyilvánvalót is sikerrel tagadja le – a 2010-es fülkeforradalom-terminusról azt állította, ilyet ő sose, pedig a NENYI-ben is szerepelt... Következmény? Zérus.) A kormány viselkedésének egyetlen mozgatója a jelek szerint a hatalom (és a szavazói ezt legitimálják).

Fotó/grafika: Zerochan

Fotó/grafika: Zerochan

 

Ennek egy újabb megnyilvánulása és állomása az Ökotársra mért elrettentő akciónak álcázott adategyeztetés, razzia (vagy fordítva). Ó, hát ez engem nem érdekel, mondhatják Önök, én épp megélni szeretnék, borsodi zsákfaluban élek, zuhan az életszínvonalam, mint a forint értéke, napról napra élek, küszködöm, ezek tőlem távol álló, messzi dolgok, nagypolitikai cirkusz, miért nem foglalkozunk az emberek igazi problémáival?

Ellent kell mondjak.

Ezek igenis szerves részét képezik a mindennapi életünknek. Emiatt fog az Ön gyereke elsőben hét tanórát tanulni egy nap, minek következtében apró zombiként fog otthonába megtérni. Emiatt verhet át a kormány olyan önkormányzati választási törvényt, ami miatt nem releváns többé, hogy ki is Magyarország fővárosának polgármestere. Emiatt fog Ön Londonba emigrálni, hogy a mosogatás révén perspektivikussá váljon az élete.

Mondhatnám, hogy Ön, ha így gondolkozik, nem érdemli meg a saját országát, de ez túl patetikus lenne. Mondjuk úgy: ha Ön így gondolkozik, ha nem hagyja, hogy megérintse a közélet, a politika, az Ökotárs ügye, ha mindez nem csapódik le Önben, akkor a saját családjának nehezíti meg az életét.

Ha Ön értelmiségi, és nem érdekli a saját autonómiája, hanem a következményektől félve inkább elfordul, ha becstelenséget, törvénytelenséget lát, ugyanezt mondhatom.

Ha Ön baráti társaságban, a szellemtudományok, művészetek vagy a szerelem szféráiban szeretné kibekkelni ezt az időszakot, rossz hírem van, mert ugyanígy önmagával szúr ki.

Ha Ön abban reménykedik, hogy békén fogják hagyni, ha Ön békén hagyja őket, le kell lombozzam.

Más idők járnak már.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.