Állapota álságos

  • 2001. március 29.

Publicisztika

Jánosi György a múlt héten teliszítta tüdejét levegővel, és egy nagyot köpött a leves feltételezett tartózkodási helyének általános irányába. Az MSZP választmányának elnöke azt állította, hogy a legnagyobb kormánypárt előrehozott választásokra készül.

Jánosi György a múlt héten teliszítta tüdejét levegővel, és egy nagyot köpött a leves feltételezett tartózkodási helyének általános irányába. Az MSZP választmányának elnöke azt állította, hogy a legnagyobb kormánypárt előrehozott választásokra készül.

E nyilatkozat ezen a héten teljes képtelenségnek tűnik. Ezen a héten ugyanis úgy tudjuk, hogy a kisgazdapárt nem bír olyan sok részre szakadni, hogy a legkisebb kisgazda frakció, mit frakció, kisgazda molekula, mit molekula, kisgazda atom és proton ne a "koalíciót" támogassa. Nagy Sándor szocialista frakcióvezető mondhatja azt, hogy kormányválság van, és abszolúte igaza is van, de hiába van igaza Nagy Sándornak, ha egyszer nincs kormányválság. Kormányválság alatt ugyanis - mint az az elmúlt három hónap politikai történéseiből kiderült -Magyarországon nem azt kell értenünk, hogy a kormány, de legalábbis néhány minisztériuma huzamos ideig nem tudja ellátni azokat a feladatokat, amelyekkel a választói megbízták, és amelyeket ellátni törvényes kötelessége lenne; Magyarországon kományválság nem akkor van, amikor egy, de inkább két minisztérium a tevékenységét saját maga vizsgálatára, átszervezésére, megreformálására, egyfajta önvizsgálatra és köldöknézésre korlátozza. Kormányválság akkor lenne, ha kábé tucatnyi agrárproton leválna eddigi pályájáról, és önálló részecskeként konstituálódna a kozmoszban. Ami viszont a fizika ma ismert törvényei szerint nem fog bekövetkezni. Az tehát, hogy lesznek-e előrehozott választások (precízebben: hogy a Fidesz vezetői így döntenek-e), avagy sem, nem a kormány és az ellenzék közti mandátummegoszlás változásától, hanem a választói preferenciák alakulásától függ.

Pedig az előrehozott választások gondolata néhány héttel ezelőtt, amikor a Torgyán koalícióból való eltávolítására tett kísérlet végeredményében senki sem lehetett biztos, nyilván fideszes homlokok mögött is megképzett. A legnagyobb kormánypárt szempontjából a mostani időpont nem is lenne kedvezőtlen (az elmúlt két és fél évben az abszolút győzelem reményében egyszer írathattak volna ki új választásokat: közvetlenül az 1998-as győzelmük után, amikor toronymagasan, a választási győzelmet meghaladó arányban vezették a pártok népszerűségi listáját). Néhány hónapja a közvélemény-kutatások szerint felzárkóztak a szocialisták mögé; ráadásul a múlt hét végén Dabason a jobboldal baloldali és liberális ellenfeleit, a Fidesz pedig az MSZP-t verte tönkre. Az MSZP immár kevesebbel vezet, mint tette azt a ´98-as választások első fordulója után: és a Fidesz az akkori, 3,5 százalékos hátrányát szépen le is dolgozta a végére. Csakhogy a Fidesz a ´98-as második körben számíthatott az első fordulós kisgazda szavazókra, amit most nem tehetne meg, azon egyszerű oknál fogva, hogy a ´98-as kisgazda szavazók nagyobbik része már most a Fideszt támogatja (épp az ő révükön érte be a Fidesz az MSZP-t). A Fidesz tehát jól áll, jobban, mint bármikor a ciklus eleje óta, de még mindig nem elég jól ahhoz, hogy az abszolút győzelem reményében meg merje kockáztatni a megmérettetést. (Afelől pedig, hogy a Fidesz az abszolút győzelemre gyúr, kevés kétségünk lehet: különben vagy a MIÉP-pel, vagy a szocialistákkal kellene koalícióban kormányoznia.)

Mindennek fényében azok a kormánypárti megnyilatkozások, amelyek kizárják az előrehozott választások lehetőségét, őszintének és racionálisnak tűnnek: túl sok pénzt tett félre, és túl sok szalagátvágást időzített a kormány 2002 tavaszára ahhoz, hogy most érdemes lenne reszkíroznia. Jánosi György nyilatkozata inkább az MSZP-ben uralkodó viszonyokról, mint a Fidesz szándékairól árulkodik. A pánikról, ami a miniszterelnök-jelölt, program és ötletek nélküli szocialistákat az elmúlt hónapok kudarcai után a hatalmukba kerítette.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.