Apo él!

  • 2000. szeptember 14.

Publicisztika

Felpörgött a Fidesz olajügyben: míg a múlt héten a párt olajbizottsági tagjai még csak azt szorgalmazták, hogy a testület október 31-ig fejezze be munkáját (amit a többség elvetett), addig hétfőn ismertették képviselőtársaikkal a vonatkozó országgyűlési javaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatukat. Ebben a vizsgálatokkal "kapcsolatos további feladatokról és a felelősség megállapításáról" értekeznek. A lényeg: a konkrét ügyeket az ügyészség vizsgálja (tehát a bizottságosdit abba lehet fejezni), a parlament pedig állapítsa meg a Németh- és a Horn-kormány politikai felelősségét. Az ellenzéki bizottsági tagok - ideértve a MIÉP delegáltját is - köpni-nyelni nem tudtak, de a bejelentés láthatóan megviselte Pallag László elnököt is; majd ki-ki vérmérsékletének megfelelően reagált (a szabaddemokrata Kóródi Mária "pofátlanságnak" nevezte az indítványt).

n Felpörgött a Fidesz olajügyben: míg a múlt héten a párt olajbizottsági tagjai még csak azt szorgalmazták, hogy a testület október 31-ig fejezze be munkáját (amit a többség elvetett), addig hétfőn ismertették képviselőtársaikkal a vonatkozó országgyűlési javaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatukat. Ebben a vizsgálatokkal "kapcsolatos további feladatokról és a felelősség megállapításáról" értekeznek. A lényeg: a konkrét ügyeket az ügyészség vizsgálja (tehát a bizottságosdit abba lehet fejezni), a parlament pedig állapítsa meg a Németh- és a Horn-kormány politikai felelősségét. Az ellenzéki bizottsági tagok - ideértve a MIÉP delegáltját is - köpni-nyelni nem tudtak, de a bejelentés láthatóan megviselte Pallag László elnököt is; majd ki-ki vérmérsékletének megfelelően reagált (a szabaddemokrata Kóródi Mária "pofátlanságnak" nevezte az indítványt).

A Fidesz le akarja zárni a parlamenti vizsgálatot, ez hetek óta nyilvánvaló. A kérdés csak az, hogy miért. Mert az olajbizottsági munka kezd érdekessé válni, és a testületben történteknek a jövőben valószínűsíthetően egyre nagyobb lehet a hírértékük, ami nem illik az agitproposztály elképzeléseibe? Mert a híreknek nagy eredményekről, népünk egyre kedveltebb vezetőinek áldozatos munkájáról és a "komcsik" ármánykodásairól kell szólniuk? (Ne tévesszen meg senkit a feltételezés infantilizmusa; egyelőre ugyan nehezen bírunk ilyen mondatokat kiizadni, de a fideszes gondolkodás megértéséhez egyre többször kell beleélnünk magunkat hatéves önmagunkba.)

Vagy esetleg arról van szó - amire a testület MSZP-s és SZDSZ-es tagjai is utaltak -, hogy a bizottság a konkrét ügyeket vizsgálva eljutna az 1996-97-es robbantássorozat szereplőihez, ahonnan már csak egy ugrás a Fidesz egykori kampányfőnöke? És hogy akkor igen kínos kérdéseket lehetne föltenni? Hogy akkor előbb-utóbb - okkal, okkal nélkül, de - ismét a nyilvános beszéd része lenne a párt érinthetetlenjének, S. Lajos büntetlen előéletű, nagykorú magyar állampolgárnak néhány viselt dolga is? Hát kell ez?

Lehet, hogy az ellenzéki képviselők rossz nyomon járnak, és a Fidesz akcióját nem ez motiválta. Az viszont tény: egyetlen olyan párt közeli ember van manapság, aki ellen adócsalás alapos gyanúja miatt - ami összefügghet olajügyletekkel is - eljárás folyik, és akinek az anyagát a rendőrség vádemelési javaslattal adta tovább az ügyészségnek: ő Tóth Béla, a Fidesz egykori kampányfőnöke. Nem kizárt azonban, hogy Pallagék vele már nem foglalkozhatnak, mert - ha elfogadják a kapcsolódó módosító javaslatot - nem lesz vizsgálóbizottság. Márpedig elfogadják, ráadásul vita nélkül. A fideszes indítványt ugyanis csak az alkotmányügyi bizottságban vitatják meg, a plenáris ülésen nem; ott csak szavazni fognak róla.

Az eredményt persze klasszul lehet majd marketingolni: a komcsik a bűnösök, lám, országgyűlési határozat is van róla. Bármely cél vezette is a Fideszt, a korrupcióellenes vizsgálatokból ők csináltak nettó pártpolitikát. Gyáván, a parlamenti vitát nem vállalva, a bolsevik agitproposztály (apo) legszebb hagyományait újraélesztve. Csupa olyan módszerrel, amit 1990-ben egyszer s mindenkorra száműzni akart Magyarország a politikából.

Legalábbis eddig azt hittük.

Figyelmébe ajánljuk