Az állami akadémia ellen tiltakozó írók ingyen tanítanának fiatalokat

szerző
- urfi -
publikálva
2017. jan. 09., 16:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az év eddigi legszimpatikusabb és legkonstruktívabb tiltakozó akciója.

A már nevében is riasztó Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. viselt dolgairól többször írtunk az elmúlt évben (lásd itt). Az indulatok akkor izzottak fel megint, amikor kiderült, hogy újabb 400 milliót kapott a kormánytól az eddig egyetlen látható projekttel, az íróakadémiával előrukkoló állami cég. Az íróiskola vezetője Orbán János Dénes költő, a kormánypárti napilap szerkesztője, aki maga ismerte el, hogy a legnevesebb írók nem vállalták el a mentorkodást az akadémián.

Külső szemlélő számára talán érthetetlen, miért zavarja a szakmát, ha hatalmas pluszforrások kerülnek az irodalomba. Nos, az egyik ok az, hogy okkal feltételezhető: ezt a pénzt máshonnan vonják el. A másik, hogy az átláthatatlan, politikai alapú pénzosztogatás a kultúrában (is) mindig rosszul veszi ki magát. Harmadrészt, ha valaki ennyi pénzzel rendelkezik, ha egyetlen, senki által nem választott és ráadásul látványosan kormányhű ember ötször annyi pénz fölött diszponál, mint a JAK, a FISZ és a Szépírók Társasága együtt (!), akkor az letargiába taszíthatja az egész irodalmi életet. És egy idő után megalkuvásra késztetheti azokat is, akiknek amúgy semmi kedve Orbán János Dénesnél kilincselni pénzért.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a fiatal irodalmárok nem adják magukat olyan könnyen. Először petíciót indítottak, hogy az irodalomra szánt pénzt ne „urambátyámrendszerben” osszák szét. Ezt mostanra már majd’ kilencszázan írták alá, nagy részük maga is fiatal író, kritikus, de olyan ismert nevek is csatlakoztak, mint Forgách András, Garaczi László, Gergely Ágnes, Grecsó Krisztián, Darvasi László, Kántor Péter, Kemény István, Kukorelly Endre, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Schein Gábor, Tábor Ádám, Tőzsér Árpád, Visky András. Jövő vasárnapra utcai megmozdulást is szerveznek, a dolgok jelenlegi állása szerint az állami íróakadémia székháza elé. És miután a JAK kiadta az év eddigi legszellemesebb sajtóközleményét, most megérkezett a legszimpatikusabb magánkezdeményezés is.

Először Ijjas Tamás költő írta ki a Facebookra, hogy – az állami íróakadémiával szembeni kifogásaitól nem függetlenül – ingyen vállalja pályakezdők mentorálását. Ehhez a felajánláshoz egész sor jeles fiatal és majdnem fiatal író csatlakozott. Akik tehát arra vállalkoznak, hogy ingyen elvégzik azt a munkát, amire százmilliókat nyúl le egy állami cég és annak munkatársai. És a posztok alatt folyamatosan gyűlnek a jelentkezők.

Ettől még persze Orbán János Dénes egy kezében marad a magyar irodalom költségvetésének jelentős része, és a jövőben is arra kell számítani, hogy a kormány a saját kádereinek önti majd a támogatást. Igen, de. De ezek az akciók elviselhetőbbé tehetik az előttünk álló éveket, és ami a legfontosabb: tartást, mintát és kedvet adhatnak mindenkinek, aki művészetekkel foglalkozik. És ha egy szakma él, akkor még mindig történhetik valami.

Márió Z. Nemes – FÜGGETLEN MENTORHÁLÓZAT Csatlakozva… | Facebook

szerző
- urfi -
publikálva
2017. jan. 09., 16:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 5 LELEPLEZŐ
  LELEPLEZŐ
  2017. január 23., hétfő 14:17
  FAJIRTÁSSAL KOMBINÁLT HAZAÁRULÁS Iratjel: fajirtassalkombinalthazaarulas170123

  A nemzetközi tudományos szabadalmaim szerinti Antirandom hatásmonitoron (melléklet-1) jól látható a talajvíz kálisó műtrágyával növelt káliumtartalma mérgezősége. Teljesen tönkreteszi a növények stressz elleni védekező képességét. Az izraeli kálium-nitrát műtrágya is ugyanilyen hatású, lásd a mérési jegyzőkönyvet (melléklet-2). A kálium műtrágyákkal a talajok növények számára optimális természetes 90 mg/kg vízben oldható káliumtartalmát többszörösére növelték, s ezzel az élelmiszer növények káliumtartalmát is mérgezőre növelték, ahogy az Új Szó cikkben ismertetett szlovák akadémiai kutatási eredmények is bizonyítják (melléklet-3). Az állatokat is mérgezi a növények megnövekedett káliumtartalma, állatorvosi tantétel is (melléklet-4). 1950-ben Nobel díjat kapott kutatók hatásvizsgáló mérései szerint a patkányok és emberek stressz elleni védekezőképessége is tönkremegy az élelmiszerekkel túladagolt káliumtól (melléklet 5). Néhány csaló kutató publikációi alapján híresztelték el a nátriumhiányos, káliumozott élelmiszerek „magas vérnyomás kialakulását megelőző statisztikailag bizonyított gyógyhatását” (melléklet-6).

  Felszólítás: haladéktalanul töröljék az Élelmiszer törvényből a konyhasó helyett kálisóval sózás megengedését és állítsák helyre a Magyar Szabványt, hogy valamennyi étkezési célra árusított sóban újra tiltsa a konyhasó helyett kálisóval sózást. Vonják vissza a Nemzeti Stop Só Programot, Menzareformot és a Chips adót, amivel konyhasó helyett kálisóval sózásra biztatják fel a magyar lakosságot és a piaci élelmiszer előállítókat. Több keresztényt gyilkolnak meg vele havonta, mint amennyit az iszlám terroristák világszerte eddig összesen! Önök „Star kosher” tanúsítvánnyal árusíttatják a patkányméreg BONSALT kálisót gyógyhatású étkezési sóként! Számos kálisóval kevert mérgező sót árusíthatnak, lásd a Sara Lee, Bonosalt, Vivega, Horváth Rozi, Bad Ischler, Douwe Egberts, Nyírtassi stb. címkés életrövidítő, ivartalanító, fajirtó hatású étkezési sókat, ami a tisztességes büntetőbíró szerint bűncselekmény (melléklet-7), de a legfőbb ügyész szerint nem.

  A mellékletek alapján közvetlenül látható, hogy a népirtást a tudományos akadémiák szervezték és fedezik, vagyis tőlük csak további hazudozás, a hatásmérési eredmények semmibevétele várható.
  A talajokat azzal az ürüggyel mérgezik káliummal, hogy másként kifogyna. Kínában és az iszlám országokban miért alig műtrágyáznak káliummal a nitrogénhez képest? Nem keresztények a növényeik? A kálium 1-6% a magyar talajokban, ebből a 90 mg/kg vízoldott kálium automatikusan pótlódik. Amíg nem csökken le 90 mg/kg alá, kötelezően tiltani kell a káliummal műtrágyázást.

  Miért műtrágyáztatnak és ételízesíttetnek a mérgező káliummal? Azért, mert a túladagolt kálium következtében a ténylegesen termésfokozónál 3-5-ször annyi nitrogén műtrágya és több foszfor műtrágya látszik optimálisnak, ennyivel többet tudnak eladni. Továbbá azért, mert aszálykor a gazdák eladósodnak és a betelepülő pénzes idegenek végrehajtási olcsó áron felvásárolhatják az ideszült gyerekeik részére a magyar termőföldeket! Valamint azért, mert a Ringer infúzió szerinti optimális víz:konyhasó:kálium dózisarány (melléklet-8) eltorzításával rövidített életű gyermektelen magyarok házingatlanai végrehajtási olcsó áron felvásárolhatók a külföldiek gyerekeinek a nevére!
  A kormányok ostobaságból vagy céltudatosan folytatják a fajirtással kombinált hazaárulást?

  Verőce, 2017. 01. 23.

  Jogos védelem (Btk.) és megbízás nélküli közérdekű kárelhárítás (Ptk.) keretében írta és közzéteszi:
  (nemes Sydo) Tejfalussy András Béla Ferenc (1-420415-0215, an.: Bartha Edit) oknyomozó mérnök feltaláló, korábbi országgyűlési szakértő, 2621 Verőce, Lugosi u. 71. (www.tejfalussy.com)

  Nemzetközi feljelentésként benyújtására kapta Dr. Morvai Krisztina Európai Uniós képviselőnő, erről tájékoztatásul kapták: Orbán Viktor miniszterelnök és Ángyán József országgyűlési képviselő.

  A mellékleteivel együtt a www.tejfalussy.com honlapomon lesz közzétéve!
 2. 4 Cheyenne
  Cheyenne
  2017. január 11., szerda 08:01
  Pedig ha Szabó Borbálához mennének, évi 3-4 kötetük is kijöhetne.. Micsoda tömeg kezelhetetlen antiNER.

  De nincs gond, mert így viszont akár Lőrinc rokononai, vagy szőcsgéjza fiatal rajongói, kik irodalmi babérokra törnek, egyenesen Borika csecséből szíják telibe magukat az írás tejével..
 3. 3 szegedi789
  szegedi789
  2017. január 09., hétfő 20:08
  jaj-jaj, a végén még egyeseknek ingyé kellene fideszes írógatónak lenni ... akkor megette azt a nagy kárpát-medencei irodalmi géniuszt a fene ...
 4. 2 dot
  dot
  2017. január 09., hétfő 18:41
  Egy mondat Károlyi Amytól a Magvetőnél 1986-ban megjelent "A szobrok elindulnak" c. kötetből, 143. oldal, legalul.
 5. 1 Kovacs
  Kovacs
  2017. január 09., hétfő 18:29
  Történhetik, történhetik és akkor valami mindig megtöténi magát.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Törvénymódosítás után
Mi lesz az idősekkel?
A csendőr letette a gumibotot
Obama külpolitikája
Erődemonstráció
A kormány a civilek ellen
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk