Az állami akadémia ellen tiltakozó írók ingyen tanítanának fiatalokat

szerző
- urfi -
publikálva
2017. jan. 09., 16:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az év eddigi legszimpatikusabb és legkonstruktívabb tiltakozó akciója.

A már nevében is riasztó Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. viselt dolgairól többször írtunk az elmúlt évben (lásd itt). Az indulatok akkor izzottak fel megint, amikor kiderült, hogy újabb 400 milliót kapott a kormánytól az eddig egyetlen látható projekttel, az íróakadémiával előrukkoló állami cég. Az íróiskola vezetője Orbán János Dénes költő, a kormánypárti napilap szerkesztője, aki maga ismerte el, hogy a legnevesebb írók nem vállalták el a mentorkodást az akadémián.

Külső szemlélő számára talán érthetetlen, miért zavarja a szakmát, ha hatalmas pluszforrások kerülnek az irodalomba. Nos, az egyik ok az, hogy okkal feltételezhető: ezt a pénzt máshonnan vonják el. A másik, hogy az átláthatatlan, politikai alapú pénzosztogatás a kultúrában (is) mindig rosszul veszi ki magát. Harmadrészt, ha valaki ennyi pénzzel rendelkezik, ha egyetlen, senki által nem választott és ráadásul látványosan kormányhű ember ötször annyi pénz fölött diszponál, mint a JAK, a FISZ és a Szépírók Társasága együtt (!), akkor az letargiába taszíthatja az egész irodalmi életet. És egy idő után megalkuvásra késztetheti azokat is, akiknek amúgy semmi kedve Orbán János Dénesnél kilincselni pénzért.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a fiatal irodalmárok nem adják magukat olyan könnyen. Először petíciót indítottak, hogy az irodalomra szánt pénzt ne „urambátyámrendszerben” osszák szét. Ezt mostanra már majd’ kilencszázan írták alá, nagy részük maga is fiatal író, kritikus, de olyan ismert nevek is csatlakoztak, mint Forgách András, Garaczi László, Gergely Ágnes, Grecsó Krisztián, Darvasi László, Kántor Péter, Kemény István, Kukorelly Endre, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Schein Gábor, Tábor Ádám, Tőzsér Árpád, Visky András. Jövő vasárnapra utcai megmozdulást is szerveznek, a dolgok jelenlegi állása szerint az állami íróakadémia székháza elé. És miután a JAK kiadta az év eddigi legszellemesebb sajtóközleményét, most megérkezett a legszimpatikusabb magánkezdeményezés is.

Először Ijjas Tamás költő írta ki a Facebookra, hogy – az állami íróakadémiával szembeni kifogásaitól nem függetlenül – ingyen vállalja pályakezdők mentorálását. Ehhez a felajánláshoz egész sor jeles fiatal és majdnem fiatal író csatlakozott. Akik tehát arra vállalkoznak, hogy ingyen elvégzik azt a munkát, amire százmilliókat nyúl le egy állami cég és annak munkatársai. És a posztok alatt folyamatosan gyűlnek a jelentkezők.

Ettől még persze Orbán János Dénes egy kezében marad a magyar irodalom költségvetésének jelentős része, és a jövőben is arra kell számítani, hogy a kormány a saját kádereinek önti majd a támogatást. Igen, de. De ezek az akciók elviselhetőbbé tehetik az előttünk álló éveket, és ami a legfontosabb: tartást, mintát és kedvet adhatnak mindenkinek, aki művészetekkel foglalkozik. És ha egy szakma él, akkor még mindig történhetik valami.

Márió Z. Nemes – FÜGGETLEN MENTORHÁLÓZAT Csatlakozva… | Facebook

szerző
- urfi -
publikálva
2017. jan. 09., 16:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4 Cheyenne
  Cheyenne
  2017. január 11., szerda 08:01
  Pedig ha Szabó Borbálához mennének, évi 3-4 kötetük is kijöhetne.. Micsoda tömeg kezelhetetlen antiNER.

  De nincs gond, mert így viszont akár Lőrinc rokononai, vagy szőcsgéjza fiatal rajongói, kik irodalmi babérokra törnek, egyenesen Borika csecséből szíják telibe magukat az írás tejével..
 2. 3 szegedi789
  szegedi789
  2017. január 09., hétfő 20:08
  jaj-jaj, a végén még egyeseknek ingyé kellene fideszes írógatónak lenni ... akkor megette azt a nagy kárpát-medencei irodalmi géniuszt a fene ...
 3. 2 dot
  dot
  2017. január 09., hétfő 18:41
  Egy mondat Károlyi Amytól a Magvetőnél 1986-ban megjelent "A szobrok elindulnak" c. kötetből, 143. oldal, legalul.
 4. 1 Kovacs
  Kovacs
  2017. január 09., hétfő 18:29
  Történhetik, történhetik és akkor valami mindig megtöténi magát.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Narancs

Blog

még több cikk