Hát vízágyú nem kéne?

  • 2003. február 6.

Publicisztika

Először tisztázzuk, amit nem kéne, mert úgy is tudunk. Akarjuk-e, hogy keretlegények vagy SS-katonának beöltözött, agyalágyult bajkeverők parádézzanak a Hősök terén vagy bárhol? Nem, nem akarjuk.

n Először tisztázzuk, amit nem kéne, mert úgy is tudunk. Akarjuk-e, hogy keretlegények vagy SS-katonának beöltözött, agyalágyult bajkeverők parádézzanak a Hősök terén vagy bárhol? Nem, nem akarjuk.

Egyetértünk-e az Egyesült Államok iraki politikája ellen tüntetőkkel? Elég csak felületesen átfutni ezt a lapot, kiderül. Tetszik-e nekünk, hogy Kínában tibeti lámákat ítélnek halálra? Nem, nem tetszik. És folytathatnánk... de nem erről van szó.

Sőt arról van szó, hogy ez teljesen irreleváns, legalábbis jelen esetben. Hogy a Magyar Narancsnak mi tetszik vagy nem, azt megmondja, ha akarja. Hogy a magyar rendőrségnek mi tetszik, azt - e tárgyban - senki nem kérdezte.

Az elmúlt héten a magyar rendőrség négy tüntetést betiltott, de van ennél rosszabb is. Egyet engedélyezett. Nem fogják elhinni, a Maszop mellett álló (ők így mondják) Baloldali Ifjúságét, menjenek a csudába.

Az elmúlt héten a magyar rendőrség törvénytelenül (vagy a törvényt helytelenül alkalmazva, ez tök ugyanaz) tiltott be négy tüntetést. Mondjuk ki, tetszik vagy nem tetszik alapon, te jöhetsz, te maraggyá´ otthon. Tette ezt a magyar rendőrség a törvény egy, csak előre megfontolt szándékból tágan értelmezhető tagmondatára hivatkozva, miszerint a tüntetők "súlyosan akadályozzák a közlekedést". Az ilyen kifogásokban az a jó, hogy mindenki egyből tudja róluk, nem érnek egy pofa bagót sem. Az ilyesmit úgy hívják: hazugság. Kezdjük el ragozni?

Tényleg az a 100 bejelentett tüntető bénítaná meg a város forgalmát, aki a kínai követség előtt összeverődik? Tényleg attól áll le a kisföldalatti, ha pár tucat rosszarcú náci masírozik az Andrássy úton? Ez a város attól szokott beállni, akkor szünetel a forgalom, ha leesik három szem hó.

De ennek az országnak van egy tisztességes gyülekezési törvénye, amire eddig büszkék lehettünk. Ez a szép törvény a rendőrségre azt a feladatot rója, hogy biztosítsa a gyülekezést, és nem azt, hogy megmondja, merre hány méter, és ki tüntethet, ki nem. A rendőrség dolga, hogy betartassa a törvényt, nem az, hogy a pillanatnyilag éppen aktuális szervilizmusának nyelvcsapásaihoz szabja.

Van ennek az országnak egy tisztességes gyülekezési törvénye, legyünk rá büszkék újra, és ne hagyjuk, hogy mindenféle policáj csizmája tiporja megint!

Figyelmébe ajánljuk