Janisch Attila: A demokrácia blokkolóórája

szerző
Janisch Attila
publikálva
2016. febr. 28., 12:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nyakó Istváné minden volt, csak nem határozott és felkészült ellenzéki politikushoz méltó viselkedés. Még egyszer a hét legsötétebb eseményéről, más szempontból.

Egy országban, ahol bármilyen módon meg lehet akadályozni a demokratikus jogok gyakorlását, ez nemcsak arra a politikai hatalomra nézve szégyen, amely ahelyett, hogy e jogok gyakorlásának lehetőségét biztosítaná és garantálná az ország polgárai számára, maffiózó eszközökkel operálva maga tiporja lábbal e jogokat, de szégyen azokra is, akik hagyják magukat ezekkel az eszközökkel sakkban tartani és a jogaik gyakorlásában megakadályozni.

Elfogadhatatlan, hogy a kiherélt és mesterségesen lealjasított magyar képviseleti demokráciában a politikai szerepre alkalmatlan ellenzék legyen az a politikai tényező, amelynek feladata és kötelessége lenne a demokrácia védelme a hatalom túlkapásaival, antidemokratikus törekvéseivel szemben.

Mindez nem menti a hatalmon levőket, akiknek egyre gátlástalanabb, egyre diktatórikusabb napi tevékenységéből egyértelműen kikövetkeztethető, hogy a hatalom megőrzésének érdekében semmilyen eszköztől nem fognak visszariadni.

Tehát az MSZP tragikomikus kudarca a népszavazási kezdeményezés újbóli  benyújtását illetően nemcsak önmagában nézve elemzendő esemény, hanem mert erőteljesen figyelmeztető hatású a hosszabb távú történéseket illetően is.

Az esetről készült videófelvételeket megnézve szembeszökő, hogy Nyakó Istvánt, az MSZP politikusát nemcsak az előtte összetorlódott izomemberek akadályozták az egyszerűnek is gondolható feladat végrehajtásában, hanem legalább annyira volt önmaga is a kudarc oka. Az eseményen jelen lévő sajtósok előtt nyilvánvalóan nem történt volna ellene olyan fizikai atrocitás a vélhetően politikai megbízást teljesítő verőlegények részéről, amitől Nyakó úrnak félnie kellett volna. Ha azonban ez mégis megtörténik, az vitathatatlanul megalapozottá és elutasíthatatlanná tette volna Nyakó úr későbbi beadványát az eset kivizsgálását illetően.

Ám sem ez, sem az nem történt.

Annyi történt, hogy az egyik riporter kérésére Nyakó úr akadálytalanul átsétált a kopaszok sorfalán, és a beadóablak melletti blokkolóórához lépve megmutatta, hogy elsőként érkezettként hol lenne a helye valójában, de aztán – ahelyett, hogy ott is maradt volna a népszavazási kezdeményezés benyújtásának pillanatáig – szófogadóan visszament oda, ahol a helyét a szekrényemberek kijelölték. Ha pedig ezt Nyakó úr azért tette, mert tudatában volt annak, hogy valójában mégsem ő volt az első, hiszen ezek a kétes kinézetű figurák megelőzték, akkor az a kérdés merül fel, hogy Nyakó úr és a pártja miért nem gondolt arra, hogy letáborozzanak már egy vagy két nappal korábban a Nemzeti Választási Iroda bejárata előtt, hogy előzve, tolakodva senki a szándékukban ne akadályozhassa meg őket? Ha Nagy Navarro Balázsnak és társainak volt lelkierejük ahhoz, hogy az elveik képviseletében több száz napot is eltöltsenek az MTV székháza előtt, akkor egy magyar ellenzéki politikus 2016-ban miért nem szán rá kicsivel több időt, hogy a saját pártja által eltervezett, fontos politikai feladatot sikeresen teljesítse?

Jelen esetben ez minden volt, csak nem egy határozott, tudatos és felkészült ellenzéki politikushoz méltó viselkedés. Nyakó Istvánnak ugyanis ott és akkor nem csupán önmagát és nem csupán a saját pártját kellett volna képviselnie, hanem kötelessége lett volna minden olyan magyar állampolgár nevében is határozottan, tudatosan fellépnie és helytállnia, akik még hisznek abban a demokráciában, amelynek a védelmére és képviseletére országgyűlési politikusként ő felesküdött.

Amíg az ellenzéki pártok és politikusaik csak ugatják Orbánt, és nem látják benne a veszedelmes és nehezen legyőzhető ellenfelet, illetve nem értik meg, hogy miért nem tudnak fogást találni rajta, pontosabban ennek okát mindig valamilyen külső körülményben, külső tényezőben keresik és találják, addig a tevékenységük továbbra sem lesz más, mint az egyre parodisztikusabb kudarcok sorozata. Csakhogy az a baj, hogy a dilettantizmusukkal nem csupán önmagunkat járatják le, hanem minden baloldali és/vagy liberális és/vagy egy igazi, működőképes demokráciában élni akaró, az ország kormányzását a demokrácia keretein belülre kívánó magyar állampolgárt is. És minthogy ezek a nézetek nem pártfüggőek, ezért a dolog leglényege szempontjából mindegy, hogy a közvetve nevetségessé tett és lejáratott polgárok éppen melyik baloldali vagy liberális, vagy demokratikus párt szavazói, mert ha egyiké sem, az ő szempontjukból akkor is elfogadhatatlan az efféle politikai dilettantizmus, mert egyre inkább csak az lesz nyilvánvalóvá, hogy ebben a helyzetben, amikor nap mint nap hatékonyan és bátran kellene védelmezni a demokráciát és intézményeit (de nem az Orbán által meghirdetett illiberális államförmedvény torzszülött áldemokráciáját), nincs senki, nincs egyetlen olyan tényező sem a professzionális politikai mezőnyben, aki erre a feladatra alkalmas lenne.

(Nyakó István a Narancsnak adott nyilatkozatát vesd össze az alábbi videókkal.)

1. Az eset és körülményei:

2. Nyakó István akadálytalanul odasétál a blokkolóórához:

szerző
Janisch Attila
publikálva
2016. febr. 28., 12:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 13
  Elek Meck
  2016. február 29., hétfő 19:25
  Pontosan ez volt az első (na jó, második) reakcióm, amikor a történetről tudomást szereztem. Tökéletes a látlelet az ellenzéki (most éppen MSZP-s) teljesítményről.
 2. 12
  nyúl
  2016. február 28., 23:24
  Nagy gratula Janisch Attilának! Sikerült eljutnia oda, mint amikor nemi erőszakért a megerőszakoltat okolják, mert, mittudomén, miért vett fel olyan kihívó ruhát, meg egyébként is nyilván illegette magát és amúgy biztosan élvezte is. Csak egy pár mondatot kéne kihúzni a szövegéből, és teljesen hihető volna, hogy valamelyik fidesznyik írta. Az ügyet a maga teljességében vizsgálva nyilván elmondható, hogy nincs annál fontosabb szempont, mint az amúgy is gyenge ellenzéket a vérbe alázni. Mármint a szerzőnek, ahogy kinéz.
 3. 11
  reuters
  2016. február 28., 21:42
  Salgótarjánban újabb nagy Fidesz bukta.
  Mondom én, hogy önerőből fognak megbukni.
  Veszprémben is egy tök ismeretlen figura győzte le az agyon támogatott kormánypártit.
 4. 10
  nőietlen
  2016. február 28., 17:19
  Esetleg Janisch Attila megverethetné magát egy olyan hatalommal, ami fizikai agresszióval hajlamos reagálni a demokratikus jogok gyakorlására, azután meg lehetne beszélni a tapasztalatait és hogy ami történt az jó volt-e, hasznos volt-e.

  Egyébként nőket szoktak arról kioktatni, hogy 1) az "nem normális", ha félnek, rosszul érzik magukat és pláne hagyják magukat megfélemlíteni a fizikai agressziótól, fenyegetéstől, erőszaktól 2) nem engedik meg a fizikai "akciót", a fizikai agressziót és gyáván elmenekülnek a verés, fizikai bántalmazás elől. Ez egyfajta sajátos női tapasztalatnak is lehetne mondható.
 5. 9
  HalápyMiksa
  2016. február 28., 16:30
  7eske, orvos látta már?
 6. 8
  András József Fazekas
  2016. február 28., 15:28
  Egyébként meg kellene kérdezni Nyakótól, hogy a jelenlevő újságírók figyelmeztetése ellenére, miért nem maradt, az beadványt hitelesítő készülék mellett.

  Mert így eléggé balhécsinálásnak tűnik a nagy felháborodás.
 7. 7
  András József Fazekas
  2016. február 28., 15:19
  A folyamatos hazudozással és demokrácia-átértelmezéssel nem lehet rávenni a szavazópolgárokat arra, hogy visszaszavazzanak az elmúlt évtizedekben magát többszörösen lejárató posztkommunista ellenzékre.

  Fel kell hagyni azzal a nyilvánvaló hazugsággal is, hogy kis hazánkban csak akkor van „demokrácia“ ha a bolsevista, magát baloldali-liberálissá átcímkéző baloldal kormányoz.

  2010 óta a posztkommunista baloldal által korábban elakasztott rendszerváltás befejezése folyik, ami nem a „demokrácia és a jogállam leépítése”, hanem újraépítése.

  A 2010 előtti posztkommunista disznóól ugyanis politkai- és gazdasági értelemben egyszerűen tönkrement, becsődölt, mit egy hosszú évek óta veszteséges vállalkozás.

  Azzal a hazugsággal is fel lehet hagyni, hogy a kopaszokat a kormányzat küldte volna az MSZP nyakára.

  Amit Nyakó csinál, sunyi rágalmazás, bolsevista sz@rhabosítás

  Ebből a téveszmés hazudozásból a büdös életbe nem fog összejönni a mostani „baloldalnak” kedvező kormányváltás.

  Megvárja a kormányzat amíg feleáll egy rendes, – nem bolsevista, nem posztkommunista – igazi baloldal.

  Nem lesz több posztkommunista restauráció Magyarországon.
 8. 6
  Cyrano
  2016. február 28., 14:10
  Kedves J.A.
  Kicsit (???) bosszantanak az ellenzéket folyvást kioktató cikkek. (Nem vagyok mszp-s, -sem.)

  Nem találnak fogást Orbánon?
  Náluk nagyobb szervezeteknek sem jött össze. (Pl. az OLAF ismerte el, hogy olyan cégháló van a Tiborc cég mögött, aminek a felgöngyölítésére nincs elég eszközük.)
  A pártok és az őket támogatók viszont pénz paripa fegyver nélkül csípőből fogják megoldani. :(

  Az orbáni taktika pont az (begyakorolták Tocsikon, pontosan tudják): ha naponta öt botrány van, az már átlépi az ingerküszöböt. Ha 50 milliót lop valaki, az ésszel felfogható össze, ha 1 milliárdot, az már nem. (Az átlag lakos kamatos kamatot sem tud számítani. Neki elég az, hogy 3000 milliárdos Paks az 3000. De még a kamatos kamattal visszatérítendő összege is csak 12 500. A milliárd ugyanis, mint szám: nem létezik.)

  Orbánt az orbáni módszerrel (előbb megyek oda, többen leszünk) nem legyőzhető.
  Mert akkor az NVI fogja elkaszálni a beadványt.
  Azt gondolom, a boltbezárás tipikusan nem politikai ügy. A MI ügyünk, polgároké, csak gyávák vagyunk. Oda kellene menni, és kikövetelni azt, hogy a boltok kinyissanak. És vállalni ennek minden következményét. De nincs 10 ezer POLGÁR, aki ezt megtenné.

  És a gondok innen adódnak. Amíg azt mondjuk a fidesz (és legyünk őszinték a fanyalgó értelmiség) által szétzilált pártokra várunk és nem gondoljuk azt, hogy a sorsunkat saját kezünkbe kell vennünk, addig Orbán marad.
 9. 5
  mkati
  2016. február 28., 13:56
  Már vártam egy ilyen "értékelést". Semmi új, semmi innovatív. Ismert és kiszámítható.
 10. 4
  reuters
  2016. február 28., 13:48
  Kedves JA, köszönöm a gyors választ, kiegészítést.
  Akkor a helyzetleírását nyilván félreértettem.
  Nyakó szerepét/szereplését azonban tartom nem annyira jelentősnek, mint a kormány pitiáner/trükkös/aljas módszereit a népszavazás megakadályozására.
  Egyáltalán: nem tartom jelentősnek általában sem a magyar ellenzék szerepét. Mert mintha nem is lennének.
  A Fideszt saját gőgje, ostobasága, mohósága fogja megbuktatni. Mint az eddigi kormányokat is.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk