Mi készül itt?

Publicisztika

Megjelenésünk napján raportra megy a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterhez. Mindenki tudja már, miért, de vegyük át még egyszer. Azért, mert a színház évadértékelő sajtótájékoztatóját tartván a múlt héten azt találta mondani, a Nemzeti (ez már a harmadik ilyen a történet legelején) 1 Televízió - a direktor esetleges lemondási szándékát firtató - riporterének, Sinkovits Szilviának, hogy "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében". Feltehetően olyat, amilyet az ő Madách-adaptációjában láthat a nagyérdemű.

Megjelenésünk napján raportra megy a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterhez. Mindenki tudja már, miért, de vegyük át még egyszer. Azért, mert a színház évadértékelő sajtótájékoztatóját tartván a múlt héten azt találta mondani, a Nemzeti (ez már a harmadik ilyen a történet legelején) 1 Televízió - a direktor esetleges lemondási szándékát firtató - riporterének, Sinkovits Szilviának, hogy "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében". Feltehetően olyat, amilyet az ő Madách-adaptációjában láthat a nagyérdemű.

Hétfőre mindebből - és persze az értelmezések sűrű szövevényéből - országos és parlamenti méretű purparlé duzzadt, újra előtolult az ügyben hiperaktív Pörzse Sándor, jobbikos honatya, és a klotyón húzta volna le Alföldit, de még a nevezett miniszter is ilyet bírt szólni Pörzsétől való jól észrevehető első rémületében, némi kínos hebegés-habogás után, hogy ha igaz mindez, akkor "Alföldi Róbert méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére". Ilyenformán, hacsak nem szedte csütörtökre össze miniszter urunk a bátorságát, ami persze csak úgy lehetséges, ha Orbán Viktor rászól - tőle feltehetően még Pörzsénél is jobban fél e derék államférfi (bár nem innánk rá mérget), nos, ilyenformán könnyen meglehet, hogy - teljesítvén sokak régi óhajtását, elcsapja a rendezőt a Nemzet Színház éléről.

De az úristenit neki, nem addig az!

Az kétségkívül külön történeti áttekintést igényelne, hogy a Jobbik és a Fidesz KDNP nevű ügyosztálya milyen eszeveszett boszorkányüldözést folytat a Nemzeti Színház igazgatója ellen - gyakorlatilag a Fidesz hatalomra kerülése óta szakadatlanul. Azt is pontosan tudjuk, hogy miért folyik mindez: azért, mert nevezettek úgy tartják, Alföldi "buzi" és "zsidó" (értsd: erkölcstelen, beteges, hazaáruló, bűnöző). Azt viszont nem tudjuk, hogy miért tűri ezt a Fidesz. Tippjeink persze vannak. Arra viszont tippjeink sincsenek, hogy a rohadt életbe lehet ennek az országnak a házában büntetlenül Alföldi Robertázni. Micsoda gyalázatos viselkedés már az ilyen?

Ennek kapcsán beszélhetnénk arról is, hogy Alföldi idegeit nyilván kikezdte e hajsza, attól ment ki a gálája, amikor megint, már sokadszorra is provokálták. De eszünk ágában sincs mentegetni Alföldit. Így nem beszél egy ember, pláne egy fiatal nővel. De nem beszél így senkivel, nemhogy nyilvánosság előtt nem, semmikor sem. Ha van abban a darabban orális szex, ha nincs, ha beleírta Madách, ha nem, ha provokálják, ha nem, ha a sértett művész szól belőle, ha nem, ha cigánygyerekek hullanak az égből, akkor sem. Se a Nemzeti Színház igazgatója, se Sanyi, a sarki szatócs. Ez aszfaltbetyárbeszéd, és vannak országok, ahol az ilyet büntetik.

Mindazonáltal, hogy Alföldi Róbertnek volt-e gyerekszobája, igen tisztelt miniszter és miniszterelnök urak, bizony nem sokat gravíroz a világ folyásán. Hacsak bele nem vették anno az ő kontraktusába, hogy szélsőjobbos próbahíradócskák riportereivel aztán úgy bánjál ám, mint a hímes tojással.

Száz szónak is egy a vége, ha most elcsapják Alföldit a magyar nemzet színházának az éléről, az nem azért történik, mert faragatlanul viselkedett egy ifjú hölggyel. Hanem azért, mert a Jobbik és a KDNP könyörtelen hajszája elérte a célját. Azért történik, mert szerintük Alföldi "buzi" és "zsidó". És ha elcsapják, ez emelkedik Magyarország kormányának hivatalos álláspontjává. Ami tűrhetetlen!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.