Nem adják! Ne adják!

Publicisztika

A Magyar Rádió (MR) és a Magyar Televízió (MTV) nem sugározza a Jobbik élősködős kampányfilmjét (a mű tartalmi elemzése lapunk 21. oldalán), többek között arra hivatkozva, hogy az egy államalkotó kisebbség (a cigányság) jogait, emberi méltóságát sértve alkalmas lehet a kisebbség elleni gyűlöletkeltésre.

A Magyar Rádió (MR) és a Magyar Televízió (MTV) nem sugározza a Jobbik élősködős kampányfilmjét (a mű tartalmi elemzése lapunk 21. oldalán), többek között arra hivatkozva, hogy az egy államalkotó kisebbség (a cigányság) jogait, emberi méltóságát sértve alkalmas lehet a kisebbség elleni gyűlöletkeltésre.

A párt az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordult, ami előbb formai okok miatt (a beadványról lefelejtették a pártelnök lakcímét) nem foglalkozott vele, majd az immár hibátlan küllemű panasz nyomán hétfőn jogsértőnek minősítette a két médium magatartását. Az OVB szerint a Jobbik filmje nem lépi át a véleménynyilvánítás alkotmányos határait, következésképpen az MR és az MTV nem tartotta be a jelölő szervezetek esélyegyenlőségére vonatkozó szabályt. A közmédiumok szerda délután 4 óráig fellebbezhetnek a Legfelsőbb Bírósághoz (LB), aminek két napon belül kell a végső verdiktet kimondania - lapzártánkig, kedd estig a két közmédium az OVB hétfői határozata ellenére sem adta le a hirdetést (a rádió felülvizsgálati kérelem benyújtását tervezi, a tévéről nincs hír). Ha ezek után az LB az OVB jogértelmezését fogadja el (amire nagyobb az esély), úgy az MTV és az MR magatartása engedetlenségnek minősül.

Ez esetben mi, a törvényesség barátai, a legteljesebb mértékben támogatjuk a két közmédium engedetlenségét. Ne adjátok le! A Jobbik klipje ugyanis nem pusztán létező egzisztenciális félelmekre (elszegényedés, biztonságérzet hiánya) játszik, hanem nyíltan uszít - a cigányozással. És uszít burkoltan is, hisz a jobbikos szubkultúrában a bankározás és a multizás valójában egyszerű zsidózás. A reklámban emlegetett "politikusbűnöző" pedig - úgy a szűkebb (klip), mint a tágabb (a Jobbik retorikája) kontextusban - nem szimplán a korrupt politikust, hanem általában a demokratikus berendezkedés politikusait jelenti; vagyis a közlemény magát a demokratikus berendezkedést tekinti a nemzet testét elemésztő parazitának. (Más kérdés, hogy a reklám kulcsfigurája, a szúnyog nem élősködő, ellentétben például a tetűvel, de nem akarnánk sem rovartani továbbképzést tartani, sem tippeket adni.)

De akárhogy is van, az alantas indulatok szítása társadalmi, etnikai csoportokkal szemben biztos, hogy nem megengedhető a normális politikai közbeszédben. Még akkor sem, ha ezért (vagyis a tisztességes beszéd védelméért) büntetés is járhat.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.